528
Ο Κασσελάκης στο σόου της Θεσσαλονίκης. δείχνει ότι είναι ανοιχτός, διάφανος. Ισως όμως κάποιοι να σκεφτούν ότι είναι ένας πλούσιος που κάνει φιγούρα | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Το παιδί του λαού μας δείχνει το πορτοφόλι του

Ο Κασσελάκης στο σόου της Θεσσαλονίκης. δείχνει ότι είναι ανοιχτός, διάφανος. Ισως όμως κάποιοι να σκεφτούν ότι είναι ένας πλούσιος που κάνει φιγούρα
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Το παιδί του λαού μας δείχνει το πορτοφόλι του

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν παρουσίασε το «πόθεν έσχες» όπως προανήγγειλε το σχετικό ρεπορτάζ του ΣΥΡΙΖΑ. Παρουσίασε τα εισοδήματα που απέκτησε το 2023. Τα εισοδήματα, όχι τον τρόπο κτήσης τους.

Αλλωστε δεν είναι υποχρεωμένος, ακόμα, να καταθέσει τη σχετική δήλωση. Η πλατφόρμα δεν έχει ανοίξει. Συνεπώς, όταν τον καλούν να παρουσιάσει το «πόθεν έσχες», καλό είναι να γνωρίζουν αν η πλατφόρμα λειτουργεί ή όχι.

Τι μας έδειξε, λοιπόν, ο Στέφανος Κασσελάκης; Οτι έχει ένα καλό εισόδημα, περί τα δύο εκατομμύρια δολάρια, ανύπαρκτες καταθέσεις (μόλις 22.000 δολάρια), χρωστάει στεγαστικό, κάρτες και το φοιτητικό δάνειο του Τάιλερ. Δεν είναι πολλά αυτά που χρωστάει, δεδομένων των εισοδημάτων του, ανέρχονται στα 1,8 εκατ. δολάρια. Συμμετέχει σε τρεις επιχειρήσεις και διατηρεί επενδυτικά προϊόντα 3 εκατ. δολαρίων. Επίσης διατηρεί τρία ακίνητα και δύο πολύ ακριβά αυτοκίνητα.

Τα εισοδήματα παρουσιάστηκαν συγκριτικά με τα εισοδήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την προηγούμενη χρονιά. Οι δύο άνδρες εμφανίζονται να έχουν το ίδιο εισόδημα, ενώ ο κ. Κασσελάκης επικεντρώθηκε στον μεγάλο αριθμό ακινήτων που διαθέτει ο Πρωθυπουργός. Hταν σαν να μας έλεγε ότι πρέπει να ψηφίσουμε αυτόν που έχει τα λιγότερα ακίνητα.

Ας αφήσουμε στην άκρη τη συμμετοχή του σε εξωχώριες επιχειρήσεις την τελευταία ημέρα του 2023, όταν είχε παρέλθει η προθεσμία για αποκοπή από κάθε σχετική δραστηριότητα, βάσει νόμου του ΣΥΡΙΖΑ. Ας παραβλέψουμε και την απουσία του «πόθεν» κατά την παρουσίαση των εισοδημάτων.

Ο τρόπος παρουσίασης όλων αυτών των στοιχείων ήταν ένα από τα πιο σουρεαλιστικά θεάματα που έχουμε παρακολουθήσει στην εγχώρια πολιτική ζωή. Ο πρόεδρος στην εξέδρα και από κάτω Συριζαίοι, αριστεροί άνθρωποι δηλαδή, να χαζεύουν τον πίνακα με τα εκατομμύρια και να χειροκροτούν τον πρόεδρο που λέει για τον ιδρώτα του και τους φόρους ως και στο τελευταίο του δολάριο. Σε κάποια στιγμή πίστεψα ότι θα προβάλει τον πίνακα πάνω στον Λευκό Πύργο.

Και στα αλήθεια ήταν μια performance εντός της οποίας ο Νίκος Ξανθόπουλος συναντούσε τον Τραμπ και ο λαϊκισμός ζευγάρωνε με τον κομπασμό. Τον ακούσαμε να λέει για μια ζωή «γεμάτη ρωγμές», παιδικά χρόνια στον Πειραιά, μετά Εκάλη και κολέγιο. Και ύστερα μόνος, στα 14 του, πόσο σκληρό, στην Αμερική, όπου φτιάχτηκε με τον ιδρώτα του. Και όχι με ξένες πλάτες, θα συμπλήρωνε ο Στέλιος.

Και κοιτάζοντας στα μάτια το ακροατήριό του, είπε ότι έβγαλε για τους μετόχους του 45 εκατομμύρια δολάρια. Την επόμενη φορά θα διαλέξει έναν από το κοινό για να τον κάνει πλούσιο. Αλλά πραγματικά απορώ, δεν σκέφτηκε πώς μπορεί να αισθάνθηκαν αυτοί που πήγαν, μέσα στη ζέστη, στην παραλία της Θεσσαλονίκης για να τον ακούσουν; Τους έλεγε για την τιμή της φέτας και είχε ως φόντο τον πίνακα με το εισόδημα των δύο εκατομμυρίων δολαρίων.

Ναι, ήταν έντιμο από την πλευρά του. Και συνάμα προκλητικό. Γιατί ο ίδιος ο Κασσελάκης θέλει να τα έχει όλα. Και να τον θαυμάζουμε για τον πλούτο του, αλλά και να τον αγαπάμε επειδή είναι ένας από μας. Και να τον περνάνε για παιδί του λαού, αλλά και να θεωρείται ο ιδανικότερος για να ηγηθεί.

Μπορούσε να δώσει τη δήλωση με τα εισοδήματά του στον Τύπο, χωρίς να την προβάλει σε οθόνη στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Βέβαια, η κίνησή του περιέχει συμβολισμό, δείχνει ότι είναι ανοιχτός, διάφανος. Δυστυχώς κάποιοι θα σκεφτούν ότι είναι ένας πλούσιος που κάνει φιγούρα, απολαμβάνοντας τη μεγαλύτερη περιπέτεια της ζωής του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...