941
«Μετά το σημερινό σόου, γεννούνται περισσότερα ερωτήματα, από όσα είχαμε μέχρι σήμερα», σχολιάζει η κυβέρνηση | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Μονοσέλιδο Excel αντί του «πόθεν έσχες» παρουσίασε ο Κασσελάκης

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2024, 23:22
«Μετά το σημερινό σόου, γεννούνται περισσότερα ερωτήματα, από όσα είχαμε μέχρι σήμερα», σχολιάζει η κυβέρνηση
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Μονοσέλιδο Excel αντί του «πόθεν έσχες» παρουσίασε ο Κασσελάκης

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2024, 23:22

Μάλλον επιβεβαιώθηκαν όσοι εκτιμούσαν πως το γεγονός της προαναγγελίας της δημοσιοποίησης του «πόθεν έσχες» του Στέφανου Κασσελάκη από τον ίδιο σε ομιλία το βράδυ της Δευτέρας στη Θεσσαλονίκη εμπεριείχε ένα στοιχείο κοροϊδίας, δεδομένου ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έδωσε στη δημοσιότητα καμία επίσημη δήλωση περιουσιακής κατάστασης –η οποία περιλαμβάνει, υποχρεωτικά, πολλές τεχνικές λεπτομέρειες για τραπεζικές καταθέσεις, μερίδια σε ακίνητα, σκάφη, μετοχές κ.λπ.– στη διάρκεια της εν λόγω εκδήλωσης.

Ο κ. Κασσελάκης περιορίστηκε, αντ’αυτού, στην παρουσίαση ενός υπολογιστικού φύλλου, τύπου Excel (βλ. παρακάτω), το οποίο «έπαιζε» σε γιγαντοοθόνη πίσω από του ενώ μιλούσε, και το οποίο εστάλη αργότερα στα δημοσιογραφικά γραφεία.

Εστάλη, επίσης, στο πρωθυπουργικό γραφείο, όπως έσπευσε να τονίσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο απάντησε άμεσα η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της, για να επισημάνει πως το όλο «σόου» συνιστά, μεταξύ άλλων, παραδοχή παραβίασης της νομοθεσίας.

«Στοιχεία για όλο το 2023»

Τοποθετούμενος σχετικά, ο κ. Κασσελάκης σημείωσε πως δεν ήταν υποχρεωμένος να προχωρήσει στην παρουσίαση των περιουσιακών του στοιχείων κατά τα παραπάνω, αλλά και ότι πλέον αποτελεί τον μόνο πολιτικό αρχηγό «που έχει παρουσιάσει στον ελληνικό λαό τα τρέχοντα περιουσιακά στοιχεία του, όχι… προπέρσινα ξινά σταφύλια».

«Παρότι δεν έχω ακόμη την νομική υποχρέωση να το κάνω, είναι για μένα ύψιστη τιμή. Γιατί εντέλει σε εσάς λογοδοτώ, στον ελληνικό λαό. Βλέπετε πίσω μου τα στοιχεία για όλο το 2023. Και είναι ό,τι σας έχω πει. Δεν σας κορόιδεψα παριστάνοντας τον οικονομικά αδύναμο για να κερδίσω την ηγεσία της Αριστεράς. Η δική μου Αριστερά δεν είναι στο πορτοφόλι μου. Η δική μου Αριστερά είναι στην ψυχή μου», ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ηχηρά ο ίδιος.

Οι «διευκρινίσεις» στις οποίες προχώρησε –«τα περιουσιακά στοιχεία αφορούν και εμένα και τον Τάιλερ», «βλέπετε να έχω συμμετοχή σε δύο εταιρείες. Η μία από αυτές, η αλλοδαπή, μεταβιβάστηκε στις αρχές του 2024, αμέσως μόλις πληροφορήθηκα ότι δεν μου επιτρέπει να κατέχω αλλοδαπή εταιρεία ο ελληνικός νόμος»– δεν έκαναν περισσότερο σαφή τα δεδομένα του εγγράφου, τις πηγές για τους αριθμούς που περιέχει κ.ό.κ..

Ο πρέοδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε ωστόσο τον Πρωθυπουργό, όπως ο ίδιος «βρήκε τρόπο» (;) να παρουσιάσει τα εισοδήματά του για το 2023, «να παρουσιάσει κι εκείνος τα δικά του τώρα, πριν από τις ευρωεκλογές».

«Ζητώ από το γραφείο του να απαντήσει στο γραφείο μου που στέλνει τώρα το Εxcel στο Μαξίμου για να περάσει κι εκείνος τα δικά του στοιχεία για το 2023 και να τα δημοσιοποιήσει. Πριν από τις ευρωεκλογές!» ήταν τα ακριβή λόγια του.

Ο Στέφανος Κασσελάκης επανέλαβε, εξάλλου, τα περί «τεράστιας επιχειρηματικής επιτυχίας» του πατέρα του, την οποία ακολούθησε «η εξαπάτησή του, το παραδικαστικό, η πτώση» (;) –μερικά ακόμη από τα διάφορα ασαφή που είπε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οπως φαίνεται και από το παραπάνω, η επίκληση στο συναίσθημα δεν έλειψε από την ομιλία – σόου του αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Και ξαφνικά βρέθηκα στα 14 μου να έχω μόνο μία επιλογή για ένα καλό μέλλον: Ενα εισιτήριο και μία υποτροφία για την Αμερική. “Σιγά βρε Στέφανε, ξεριζώθηκες για να πας στο καλύτερο λύκειο των ΗΠΑ”, θα πουν μερικοί. Το κατανοώ. Ομως θέλω να έρθετε στη θέση ενός παιδιού 14 χρόνων που πρέπει να αφήσει την οικογένειά του και τον τόπο του για να μπορέσει να έχει κάποιο μέλλον», αφηγήθηκε.

Δεν έλειψαν, επίσης, οι επιθέσεις στο «σάπιο σύστημα», στα ΜΜΕ και οι αναφορές «στις ψυχές που δολοφονήθηκαν στα Τέμπη».

Για το γραφείο Τύπου του κόμματος ο πρόεδρος «παρουσίασε σήμερα στη Θεσσαλονίκη αναλυτικά την περιουσιακή του κατάσταση, όπως είχε υποσχεθεί και χωρίς να έχει τη νομική υποχρέωση». «Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ εκείνων που λογοδοτούν στο λαό, τους ψηφοφόρους και τα μέλη του κόμματος, από εκείνους που παριστάνουν τους ιεροκήρυκες της ηθικής μόνο όταν κουτοπόνηρα και προσχηματικά προσπαθούν να διαβάλουν τον αντίπαλό τους», έκρινε η Κουμουνδούρου.

Κυβέρνηση: Ο Κασσελάκης παραδέχεται ότι παραβίασε τη νομοθεσία

«Σήμερα άπαντες κατάλαβαν γιατί ο Στέφανος Κασσελάκης απέφευγε να δώσει στοιχεία για την περιουσιακή και οικονομική του κατάσταση», σχολίασε με τη σειρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αμέσως μετά τη λήξη του «σόου», όπως χαρακτήρισε την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη.

«Σύμφωνα με το μονοσέλιδο που παρουσίασε σήμερα, το οποίο δεν συνιστά σε καμία περίπτωση δήλωση περιουσιακής κατάστασης, παραδέχεται ότι παραβίασε τη νομοθεσία, αφού μέχρι τουλάχιστον τις 31.12.2023 συμμετείχε σε εταιρεία αλλοδαπής, ενώ είχε εκλεγεί από τον Σεπτέμβριο του 2023 πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά παράβαση του νόμου του 2016 που η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είχε ψηφίσει.

»Στην προσπάθειά του, μάλιστα, να αποφύγει να δώσει το “πόθεν έσχες”, διαδικασία με συγκεκριμένα δικαιολογητικά, όπως τα ορίζει ο νόμος, ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε τις καταθέσεις του, όπως και του συζύγου του, τα εισοδήματά του, κατέγραψε τις συμμετοχές σε τρεις εταιρείες, καθώς και τα ακίνητα που διαθέτει. Αποκάλυψε δε, πως δεν είναι πλήρη τα στοιχεία, πετώντας την μπάλα στην εξέδρα, αφού εμφανίσθηκε να δηλώνει πως θα τα καταθέσει όλα όταν τα λάβει από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ, όταν, όπως είπε, του σταλούν από την Υπηρεσία Εσόδων, το γνωστό IRS», εξήγησε.

«Σχετικά με τα ψεύδη και τις χυδαίες συκοφαντίες του για την περιουσιακή κατάσταση του Πρωθυπουργού», ο κ. Μαρινάκης ενημέρωσε «για πολλοστή φορά ότι ο Πρωθυπουργός ελέγχεται εξονυχιστικά τα τελευταία 20 χρόνια, επί των ημερών τόσων διαφορετικών Κυβερνήσεων, καταθέτοντας πλήρη δήλωση περιουσιακής κατάστασης, όπως ορίζει ο νόμος και όχι μονοσέλιδο excel».

«Μετά το σημερινό σόου, γεννούνται περισσότερα ερωτήματα, από όσα είχαμε μέχρι σήμερα, με βασικό το ακόλουθο: Ο κ. Κασσελάκης διάγει τόσο πολυτελή βίο με δανεικά ή κάτι κρύβει; Ας τα απαντήσει ο ίδιος», συμπέρανε εξάλλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Και κατέληξε: «Την προσεχή Κυριακή 9 Ιουνίου οι πολίτες θα δώσουν ακόμα μια ηχηρή απάντηση. Η χώρα δεν θα γυρίσει πίσω σε εποχές που μαθητευόμενοι μάγοι έπαιζαν τις τύχες μας στα ζάρια».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...