883
Μάννα εξ ουρανού είναι η καταδίκη Τραμπ για τον Μπάιντεν και την καμπάνια του | REUTERS/Jay Paul Kevin Lamarque and Elizabeth Frantz/File Photo/CreativeProtagon

Η καταδίκη του Τραμπ ευκαιρία του Μπάιντεν – θα την αρπάξει;

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2024, 12:30
Μάννα εξ ουρανού είναι η καταδίκη Τραμπ για τον Μπάιντεν και την καμπάνια του
|REUTERS/Jay Paul Kevin Lamarque and Elizabeth Frantz/File Photo/CreativeProtagon

Η καταδίκη του Τραμπ ευκαιρία του Μπάιντεν – θα την αρπάξει;

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2024, 12:30

Μετά την καταδίκη του Ντόναλντ Τραμπ για την υπόθεση της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, οι Δημοκρατικοί έχουν τροποποιήσει την καμπάνια τους: από τούδε και στο εξής, μέχρι τις κάλπες του Νοεμβρίου, θα ρωτούν συνεχώς τους αμερικανούς ψηφοφόρους αν επιθυμούν να δουν στον Λευκό Οίκο έναν καταδικασμένο εγκληματία.

Με τα γκάλοπ κολλημένα επί μήνες σε νούμερα ήττας όσον αφορά τη δημοφιλία του Τζο Μπάιντεν, οι Δημοκρατικοί έψαχναν ένα σωσίβιο. Το βρήκαν στην καταδίκη του Τραμπ. Θα παρουσιάσουν λοιπόν τις προεδρικές εκλογές ως δημοψήφισμα όχι για το πρόσωπο του Τζο Μπάιντεν, αλλά για το πρόσωπο του πολιτικού αντιπάλου του. Αυτήν την εκτίμηση έκαναν οι λονδρέζικοι Times. «O Μπάιντεν», έγραψαν, «δεν είναι εγκληματίας, ενώ ο Τραμπ είναι».

Αμέσως μετά την ετυμηγορία της περασμένης εβδομάδας στο δικαστήριο του Μανχάταν, ο Λευκός Οίκος κράτησε στάση επιφυλακτική: «Σεβόμαστε το κράτος δικαίου, συνεπώς δεν έχουμε να κάνουμε κανένα σχόλιο» δήλωσε ο Ιαν Σαμς, ως εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Βέβαια, η καμπάνια Μπάιντεν ήταν πιο τολμηρή: «Το μήνυμα είναι», ανακοίνωσε, «ότι η μοναδική ετυμηγορία που έχει σημασία θα εκδοθεί από τους ψηφοφόρους τον Νοέμβριο». Επίσης, τοποθετήθηκαν γνωστά πρόσωπα.

«Εκατομμύρια Αμερικανοί θα κάνουν check-in σε αυτές τις εκλογές με τρόπο που δεν έκαναν ποτέ πριν» δήλωσε ο Σάιμον Ρόζενμπεργκ, «στρατηγός» των Δημοκρατικών και διατελέσας μέλος της προεκλογικής καμπάνιας του Μπιλ Κλίντον. «Είναι σημαντικό να είμαστε πολύ επιθετικοί στην επικοινωνία μας με τους ψηφοφόρους, να τους πούμε πόσο επιτυχημένη είναι η προεδρία Μπάιντεν και πόσο επικίνδυνη θα είναι μια προεδρία Τραμπ». Ωστόσο ο Τραμπ δεν είναι συνηθισμένος αντίπαλος, σχολίασαν οι Times.

Ο Τραμπ ξέρει να προσελκύει τα φώτα της δημοσιότητας, ενώ υπάρχουν ανησυχίες ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει την καταδίκη του επωφελώς για τον εαυτό του. Ηδη η προεδρική εκστρατεία του κατάφερε να συγκεντρώσει 39 εκατ. δολάρια σε δωρεές μέσα σε μόλις 10 ώρες.

Οι σύμβουλοι του Μπάιντεν, από την άλλη πλευρά, πρότειναν στον πρόεδρο των ΗΠΑ να αποστασιοποιηθεί σε προσωπικό επίπεδο από την όλη συζήτηση σχετικά με την καταδίκη του Τραμπ. Μάλιστα, ο Ντέιβιντ Αξελροντ, πρώην σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα, είπε ότι ο πρόεδρος δεν πρέπει να παρασυρθεί επ’ ουδενί λόγω σε καβγά με τον Τραμπ.

«Αυτή ήταν εκπληκτική ημέρα (η ημέρα της καταδίκης), και η παρόρμηση και των δύο εκστρατειών είναι να επικεντρωθούν με εμμονή σε αυτήν» έγραψε ο Αξελροντ στο X μετά την ετυμηγορία. «Αλλά ενώ ο Τραμπ βυθίζεται στα δικά του προβλήματα, το σωστό παιχνίδι για τον Μπάιντεν είναι να στρέψει την προσοχή του στις καθημερινές ανησυχίες των πολιτών. Αν το πράξει, η αντίθεση θα είναι ισχυρή».

Ο Ρόζενμπεργκ συμφώνησε: «Τώρα η δουλειά του Τζο είναι να αφηγηθεί την ιστορία της επιτυχημένης προεδρίας του και να μιλήσει στους ψηφοφόρους για το πώς έκανε την Αμερική καλύτερη» είπε. «Ο Τραμπ κάνει πολύ καλή δουλειά εξηγώντας ο ίδιος στον αμερικανικό λαό γιατί δεν πρέπει να γίνει πρόεδρος».

Ο Μάικλ Τάιλερ, διευθυντής επικοινωνίας για την εκστρατεία του Μπάιντεν, καταδίκασε την ομιλία του Τραμπ την περασμένη εβδομάδα ως «φασαρία ενός μπερδεμένου, απελπισμένου και ηττημένου ανθρώπου», που δείχνει γιατί είναι ακατάλληλος να γίνει πρόεδρος. «Τον Τραμπ τον τρώει η δίψα του για εκδίκηση και για ανταπόδοση» είπε ο Τάιλερ. «Πιστεύει ότι αυτές οι εκλογές αφορούν αυτόν, αλλά δεν είναι έτσι. Οι εκλογές αφορούν τον αμερικανικό λαό, τη μείωση του κόστους ζωής του, την προστασία των ελευθεριών του, την υπεράσπιση της δημοκρατίας του».

Αν και τα γκάλοπ φανερώνουν ότι οι Αμερικανοί δεν ενθουσιάζονται με κανέναν από τους δύο υποψήφιους προέδρους, αν η κούρσα τους παραμείνει σαν δημοψήφισμα για τις αποτυχίες του Μπάιντεν ή για την ηλικία του, ο πρόεδρος θα ηττηθεί. Πάντως τα γκάλοπ δείχνουν ότι πολλοί ψηφοφόροι παραμένουν αναποφάσιστοι, συμπεριλαμβανομένων των μετριοπαθών Ρεπουμπλικανών και εκείνων που εγκατέλειψαν τον Τραμπ το 2020. Αυτοί οπωσδήποτε νιώθουν άβολα να στείλουν έναν καταδικασμένο εγκληματία στον Λευκό Οίκο.

Οι Δημοκρατικοί έχουν κυβερνήτες σε τέσσερις από τις έξι Πολιτείες-κλειδιά, στην Πενσιλβάνια τον εξαιρετικά δημοφιλή Τζος Σαπίρο, αλλά και στο Μίσιγκαν την Γκρέτσεν Γουίτμερ. Αυτοί οι κυβερνήτες, σχολίασαν οι Βρετανοί, κρατήθηκαν σε εφεδρεία από το προεκλογικό επιτελείο του Μπάιντεν και θα ριχτούν στην προεκλογική εκστρατεία αργότερα, καθώς η προεκλογική δραστηριότητα απογειώνεται κατά το θέρος.

Προς το παρόν οι Δημοκρατικοί απαντούν στα οργισμένα έπειτα από τη δικαστική απόφαση σχόλια των τραμπιστών στα social media: «Οι εκλογές του 2024 καταλήγουν πλέον στο εξής ερώτημα. Θέλετε έναν καταδικασμένο εγκληματία στον Λευκό Οίκο; Ή μήπως θέλετε τον Τζο, που παλεύει για τις οικογένειες των εργαζομένων ολημερίς;» έγραψε στο Χ ο Ρο Χάνα, βουλευτής της Καλιφόρνιας.

Ο Μπάιντεν έχει ακόμη πολλή δουλειά να κάνει για να ανοικοδομήσει το προφίλ που τον οδήγησε στη νίκη το 2020, προειδοποιούν οι «στρατηγοί». Η καταδίκη του Τραμπ από μόνη της δεν θα ξανακερδίσει τους μαύρους και τους λατινοαμερικανούς ψηφοφόρους που έχουν απομακρυνθεί από το Δημοκρατικό Κόμμα τα τελευταία τέσσερα χρόνια επειδή δυσανασχέτησαν με την εικόνα της οικονομίας. Ούτε θα πείσει τους νεαρούς αριστερούς ψηφοφόρους που είναι εξαγριωμένοι με τον χειρισμό του Μπάιντεν στη Γάζα να τον ψηφίσουν, αυτόν, έναν ακλόνητο υποστηρικτή του Ισραήλ.

Στο πρώτο ντιμπέιτ, πάντως, μεταξύ των δύο πολιτικών, το οποίο θα γίνει τον προσεχή Ιούλιο, η καταδίκη του Τραμπ θα ενισχύσει τη φαρέτρα του Μπάιντεν με τρανταχτά επιχειρήματα. Αυτό το ντιμπέιτ οι Δημοκρατικοί το θεωρούν ευκαιρία επανεκκίνησης της καμπάνιας Μπάιντεν.

«Ο ένας από τους δύο υποψηφίους μόλις καταδικάστηκε για 34 κακουργήματα» είπε ο Ρόζενμπεργκ. «Αυτός δεν είναι και ο καλύτερος τρόπος για να συστηθεί το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα σε πολλούς αδιάφορους ψηφοφόρους. Νομίζω ότι (η καταδίκη) είναι τεράστιο πρόβλημα για τους Ρεπουμπλικανούς».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...