619
Φωτογραφία αρχείου | INTIME NEWS

Σαλμονέλα δείχνουν τα εργαστήρια για την γαστρεντερίτιδα στη Μαγνησία

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2024, 16:09
Φωτογραφία αρχείου
|INTIME NEWS

Σαλμονέλα δείχνουν τα εργαστήρια για την γαστρεντερίτιδα στη Μαγνησία

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2024, 16:09

Τη σαλμονέλα δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων για τα μαζικά κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε περιοχές της Μαγνησίας, με επίκεντρο τον Ριζόμυλο και το Στεφανοβίκειο.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου και στα νοσοκομεία Βόλου και Λάρισας έχουν προσέλθει από τις 27 Μαΐου τουλάχιστον 100 περιστατικά, που αφορούν ασθενείς όλων των  ηλικιών.

Μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας είχαν προσέλθει στο νοσοκομείο του Βόλου συνολικά 34 ασθενείς (20 παιδιά και 14 ενήλικες ). Χρειάστηκε να νοσηλευτούν 12 παιδιά και 5 ενήλικες. Παραμένουν στο νοσοκομείο 8 παιδιά (το ένα σε πιο σοβαρή κατάσταση) και 3 ενήλικες (ένας εκ των οποίων στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, λόγω κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης που υπέστη επειδή έπεσε λόγω αισθήματος αδυναμίας εξαιτίας της γαστρεντερίτιδας).

Το απόγευμα της Κυριακής 2 Ιουνίου εισήχθη στο νοσοκομείο του Βόλου, 91χρονη ασθενής με σηπτικό σοκ και συμπτώματα γαστρεντερίτιδας η οποία κατέληξε τα ξημερώματα της Δευτέρας. Ο ΕΟΔΥ διευκρινίζει ότι η περίπτωση αυτή δεν συσχετίζεται με την έξαρση κρουσμάτων σε Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλο.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους, από τις 8 το πρωί της Δευτέρας δεν έχει αναφερθεί νέο περιστατικό γαστρεντερίτιδας στις παραπάνω περιοχές.

Τη Δευτέρα έγινε γνωστό ότι υπήρξε παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών, καθώς κάτοικοι των παραπάνω χωριών διαμαρτυρήθηκαν για τους χειρισμούς και την έλλειψη έγκαιρης και επαρκούς ενημέρωσης από την αρμόδια δημοτική Αρχή.

Τι προέκυψε από τις δειγματοληψίες στο δίκτυο ύδρευσης

Ο ΕΟΔΥ ενημερώνει ότι την Παρασκευή και τη Δευτέρα ελήφθησαν δείγματα νερού από σημεία αντιπροσωπευτικά του δικτύου ύδρευσης (δεξαμενή, γεωτρήσεις και άλλα).

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου των δειγμάτων, υπάρχει μικροβιολογική επιβάρυνση σε δείγματα από το περιφερειακό δίκτυο και τη δεξαμενή. Συγκεκριμένα ανιχνεύθηκε Salmonella spp. στη δεξαμενή και σε δύο επιπλέον δείγματα του περιφερειακού δικτύου. Ο εργαστηριακός έλεγχος των δειγμάτων νερού και η ταυτοποίηση των παθογόνων θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες.

Συνολικά, μέχρι ώρας, επτά ασθενείς (ένας ενήλικας και έξι παιδιά) έχουν βρεθεί θετικοί σε Σαλμονέλα και εκκρεμεί η ολοκλήρωση του εργαστηριακού ελέγχου δειγμάτων για τρία ακόμη παιδιά.

Ο ΕΟΔΥ συστήνει στους πολίτες να συνεχίσουν να μην χρησιμοποιούν το νερό της βρύσης και να τηρούν αυστηρά τους κανόνες υγιεινής. Το νερό συστήνεται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για χρήση τουαλέτας και όχι για πλύσιμο τροφίμων, παρασκευή φαγητού ή ατομική καθαριότητα. Σε περίπτωση που πρέπει να χρησιμοποιηθεί, θα πρέπει να βράζει σε 100 βαθμούς τουλάχιστον για 3 λεπτά.

Έχουν δοθεί κατάλληλες οδηγίες ώστε να ξεκινήσει άμεσα η εξυγίανση δικτύου ύδρευσης που αφορά τόσο γεωτρήσεις, δεξαμενή (καθαρισμός, απολύμανση, υπερχλωρίωση) καθώς και το ξέπλυμα του περιφερειακού δικτύου. Οι έλεγχοι στο δίκτυο ύδρευσης θα είναι καθημερινοί μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η ποιότητα του νερού.

Τι πρέπει να ξέρεις για τη Σαλμονέλα

Η  Salmonella spp. είναι ένα gram-αρνητικό βακτήριο, της οικογένειας των εντεροβακτηριοειδών. Προκαλεί οξεία γαστρεντερίτιδα (σαλμονέλλωση) με διάρροια, που μπορεί να είναι αιματηρή, η οποία διαρκεί συνήθως 3-7 ημέρες και συνοδεύεται από πυρετό, κοιλιακό άλγος, μυαλγία, πονοκέφαλο, ναυτία και κάποιες φορές έμετο. Συνήθως τα συμπτώματα της σαλμονέλλωσης έχουν αιφνίδια έναρξη. Η αφυδάτωση αποτελεί επιπλοκή της νόσου, κυρίως στα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Η Salmonella spp. μεταδίδεται μέσω της εντερο-στοματικής οδού. Ο συχνότερος τρόπος μετάδοσης είναι η κατανάλωση μολυσμένου νερού ή τροφίμων. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι αδύνατο να καταλάβει κάποιος αν η τροφή ή το νερό είναι μολυσμένα, αφού έχουν φυσιολογική όψη, οσμή και γεύση.

Ο καθένας μπορεί να νοσήσει με σαλμονέλλωση, αλλά τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα είναι πιθανότερο να εμφανίσουν νόσημα με σοβαρότερα συμπτώματα. Η περίοδος επώασης της σαλμονέλλωσης κυμαίνεται από 6 έως 72 ώρες (3 ημέρες).

Η θεραπεία της σαλμονέλλωσης είναι κατά κανόνα συμπτωματική (ενυδάτωση και αναπλήρωση ηλεκτρολυτών).

Η σαλμονέλλωση επιτηρείται στην Ελλάδα μέσω του Συστήματος Υποχρεωτικής Δήλωσης Νοσημάτων, αποτελώντας το συχνότερα δηλούμενο τροφιμογενές νόσημα.

Δεν υπάρχει εμβόλιο έναντι της σαλμονέλλωσης. Η τήρηση των βασικών κανόνων ατομικής υγιεινής και ο σωστός χειρισμός των τροφίμων είναι ιδιαίτερης σημασίας για την προστασία από τη νόσο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...