717
| CreativeProtagon

Ευρωεκλογές: Η Gen Z έτοιμη να αναλάβει τα ηνία της Ευρώπης

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2024, 22:41
|CreativeProtagon

Ευρωεκλογές: Η Gen Z έτοιμη να αναλάβει τα ηνία της Ευρώπης

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2024, 22:41

«Μη μιλάς για εμάς, μίλα σε εμάς». Αυτό είναι το ρεζουμέ του μηνύματος των εκπροσώπων της νέας γενιάς που κατεβαίνουν υποψήφιοι στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Με τη μέση ηλικία των ευρωβουλευτών στα 54 χρόνια –και τον γηραιότερο ευρωβουλευτή στα 83–, οι νέοι είναι έτοιμοι για το αμφιθέατρο των Βρυξελλών.

Στις εκλογές του 2019 συμμετείχε λίγο περισσότερο από το 50% των ψηφοφόρων, με τους νέους σε ηλικία να σημειώνουν ρεκόρ συμμετοχής. Στις φετινές το ποσοστό αυτό ίσως είναι μεγαλύτερο, καθώς σε πολλές χώρες της ΕΕ νέοι ηλικίας 16 και 17 ετών θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Politico.

Παρά το πλήθος συνεδρίων που διεξάγονται στις Βρυξέλλες με θέμα την παροχή κινήτρων για τη συμμετοχή των νέων στα ευρωπαϊκά κοινά, ο τρόπος είναι πραγματικά απλός, σύμφωνα με την 26χρονη κροάτισσα υποψήφια Νίνα Σκότσακ. «Αν μας συμπεριλάβετε, θα συμβεί αυτόματα» λέει. «Αντί να μιλάτε για εμάς, θα ήταν προτιμότερο να μιλάτε για τα θέματα που μας απασχολούν».

Η Σκότσακ ανήκει στους υποψηφίους της Γενιάς Ζ που διεκδικούν μια έδρα στην προσεχή Ευρωβουλή, μέρος μιας λίστας 11 ανεξάρτητων υποψηφίων κάτω των 30 ετών της Κροατίας στις φετινές εκλογές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που επισημαίνει είναι ότι οι νέοι βρίσκουν τις Βρυξέλλες αποκομμένες από την καθημερινότητά τους.

Λέει στο Politico ότι χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εξηγήσει στους συνομηλίκους της τι ακριβώς συμβαίνει στη «φούσκα» του Ευρωκοινοβουλίου. Με 200.000 ακολούθους στο TikTok και 44.000 στο Instagram, η μερικής απασχόλησης influencer μοιράζεται αποσπάσματα από την ιδιωτική ζωή της – από μεταχειρισμένα ρούχα μέχρι βίντεο στα οποία εξηγεί τις λειτουργίες του λαβύρινθου των Βρυξελλών.

Η 28χρονη γαλλίδα φιλελεύθερη υποψήφια Σανόν Σεμπάν, μέλος της ευρωλίστας του κόμματος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, είναι άλλη μια εκπρόσωπος της Γενιάς Z που χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παράλληλα με τη συμβατική καμπάνια της, για να απομυθοποιήσει τους μηχανισμούς χάραξης της ευρωπαϊκής πολιτικής. «Πρέπει να μιλάμε για την ΕΕ όχι μόνο δύο μήνες πριν από τις εκλογές, αλλά κάθε μέρα» εξηγεί στο Politico. «Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί οι νέοι δεν πάνε στις κάλπες» συμπληρώνει, επισημαίνοντας ότι στη Γαλλία το 76% των ψηφοφόρων ηλικίας 18 ως 34 ετών αναμένεται να απέχουν από τις ευρωεκλογές.

Οι νέοι της Ευρώπης έχουν την τάση να συμμετέχουν μαζικά σε διαδηλώσεις, αλλά όχι και στις ευρωεκλογές |Sean Gallup/Getty Images

Στη Γερμανία, 4,8 εκατομμύρια άτομα ηλικίας μεταξύ 16 και 22 ετών θα έχουν δικαίωμα ψήφου αυτή την εβδομάδα. Στις εκλογές του 2019 οι Πράσινοι έλαβαν περισσότερες ψήφους από το άθροισμα ψήφων Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλιστών στο ηλικιακό γκρουπ 18-29.

Ο 23χρονος φοιτητής Νομικής Καν Ντιέγκο Αρού είναι ο νεαρότερος υποψήφιος των Πρασίνων στις φετινές εκλογές. Μπήκε στην τοπική πολιτική στα 18 του, ανησυχώντας για τις προοπτικές των νέων στο μέλλον. Με καταγωγή από την Τουρκία, ο Αρού επισημαίνει ότι οι γονείς και οι παππούδες του ήρθαν στη Γερμανία άφραγκοι και έφτιαξαν τη ζωή τους – κάτι που ο ίδιος δεν μπορεί να πετύχει με τις υπάρχουσες συνθήκες.

Ο Αρού προσθέτει στο Politico ότι χρειάζονται «περισσότερα κίνητρα και ευκαιρίες» και ότι ενώ το μέσο βιοτικό επίπεδο στη Γερμανία είναι υψηλό, εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστια χάσματα μεταξύ των κοινωνικών τάξεων. Σε διάφορα σημεία της ηπείρου δεν έχει θεσπιστεί ο κατώτατος μισθός, ενώ στην ανατολική Ευρώπη τα ποσοστά ανεργίας είναι υψηλά. «Αυτά είναι ζητήματα που απασχολούν όλους τους πολίτες, όχι μόνο τους νέους» εξηγεί.

Στη Σλοβακία, ο 27χρονος συντηρητικός υποψήφιος Σλάβομιρ Γκεργκόρικ ανησυχεί επίσης για το βιοτικό επίπεδο. «Ο μέσος Σλοβάκος ανησυχεί για τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων, τη διαθεσιμότητα κατοικιών και την κυβερνητική υποστήριξη για τις νεαρές οικογένειες» λέει στο Politico, τονίζοντας ότι ο ίδιος προωθεί τις παραδοσιακές αξίες απέναντι στο «προοδευτικό ρεύμα», ώστε οι μετριοπαθείς ψηφοφόροι να μη στραφούν προς τα ακροδεξιά και φιλορωσικά κόμματα.

Ο Γκρεγκόρικ, υποψήφιος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Σλοβακίας, θεωρεί την ηλικία του κατά μεγάλο βαθμό πλεονέκτημα. «Κάποιοι δεν μας παίρνουν στα σοβαρά, θεωρώντας μας ίσως ιδεαλιστές, αλλά αυτό είναι το προτέρημά μας» λέει. Πιστεύει ότι οι φρέσκες ιδέες και δεξιότητες, η χρήση των νέων μορφών επικοινωνίας και τα καθαρά χέρια, μακριά από σκάνδαλα, είναι αυτό που κάνει τους νεαρούς υποψήφιους να ξεχωρίζουν.

Οι νέοι υποψήφιοι στις φετινές ευρωεκλογές παλεύουν με την έλλειψη πείρας και την εκλογική απάθεια των συνομήλικων ψηφοφόρων τους. Επιχειρούν να προσφέρουν έναν λιγότερο άτεγκτο πολιτικό λόγο, ενώ συναγωνίζονται με καταξιωμένους πολιτικούς και σελέμπριτι. Η αποστολή τους κάθε άλλο παρά εύκολη είναι, αλλά η πρόκληση τούς κινητοποιεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...