479
| Γ.Τ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει: «Και να μου προταθεί η Κομισιόν, θα αρνηθώ»

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2024, 11:59

Ο Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει: «Και να μου προταθεί η Κομισιόν, θα αρνηθώ»

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2024, 11:59

Να κλείσει οριστικά το σενάριο που προέκυψε λόγω της προδιαγραφόμενης δυσκολίας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να επανεκλεγεί στην προεδρία της Κομισιόν ύστερα από τις επικείμενες εκλογές, φρόντισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί μια πρόταση να αναλάβει εκείνος την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και αν αυτή η πρόταση είναι τιμητική για τον ίδιο και για την Ελλάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε κατ’ αρχάς ότι αποκλείει να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά ερωτηθείς τι θα πράξει αν όντως του προταθεί η Κομισιόν, μετά από ένα αδιέξοδο στις προσπάθειες της Φον ντερ Λάιεν (και το 2019 η Γερμανίδα εξελέγη οριακά, για λίγες ψήφους), ο Πρωθυπουργός απάντησε:

«Θα είναι τιμή για τη χώρα και για μένα, αλλά θα πω “όχι” ακόμη κι αν μου προταθεί. Δεν υπάρχουν αναντικατάστατοι πολιτικοί, αλλά πιστεύω ότι έχω χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό που δεν μου επιτρέπει να αποδεχθώ μια θέση πέρα από αυτή που ο λαός με έταξε».

Αλλα ενδιαφέροντα σημεία της συνέντευξης του κ. Μητσοτάκη στην «Καθημερινή της Κυριακής»:

Για τη δεύτερη κυβερνητική τετραετία. «Δεν κυνηγάω τα ρεκόρ, αλλά μερικές φορές η Ιστορία τα φέρνει έτσι ώστε οι δυνατότητες κάποιου πολιτικού να συναντιούνται με τις ανάγκες της κοινωνίας. Μπορεί σε κάποια άλλη χρονική συγκυρία αυτά τα οποία πρέσβευα να με καθιστούσαν περίπου αδιάφορο. Στη δεδομένη συγκυρία, όμως, η πραγματικότητα αποφάσισε διαφορετικά […] Πρέπει να συνεχίσω να κάνω αυτό που πιστεύω ότι κάνω καλά. Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να κάνει μεγάλα άλματα εκσυγχρονισμού. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος τη δεύτερη τετραετία είναι να χαλαρώσεις ή να θεωρήσεις ότι η δύσκολη δουλειά έχει γίνει».

Για το αν επιδιώκει να… ριζώσει στην εξουσία και στη Βουλή. «Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να κερδίσει η ΝΔ τις εκλογές του 2027 και προφανώς θα είμαι επικεφαλής. Αυτό που είναι επίσης βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει ζωή για μένα μετά την πολιτική, αρκεί να έχω την υγεία μου (…) Θα το απέκλεια ότι θα είμαι στην πολιτική σε 20 χρόνια. Δεν έχω κανένα ενδιαφέρον να παραμείνω στην πολιτική όταν κλείσει ο κύκλος της πρωθυπουργίας μου».

Για την Ελλάδα που ονειρεύεται. «Μερικές φορές αισθάνομαι ότι η Ελλάδα που θέλουμε να δημιουργήσουμε είναι σαν αυτά τα τεράστια παζλ των δέκα χιλιάδων τεμαχίων. Αρχίζεις και βάζεις διάφορα κομμάτια, αλλά δεν βγάζει νόημα. Συνεχίζεις και κάποια στιγμή λες: “Τώρα καταλαβαίνω τι δείχνει αυτό το παζλ”. Ετσι αισθάνομαι. Οτι τώρα είμαστε στη μέση. Οτι τώρα αρχίζει και αχνοφαίνεται η μεγάλη εικόνα».

Για τα πράγματα που τον κάνουν περήφανο. «Για εκείνο που είμαι πραγματικά περήφανος είναι για τα τρία παιδιά μου. Μετά από αυτό είναι πολλές οι στιγμές. Μια στιγμή που θα ξεχώριζα είναι η ομιλία μου στο Κογκρέσο στις 17 Μαΐου 2022. Είχα πλήρη αίσθηση ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται συχνά, μάλλον δεν γίνεται ποτέ. Είναι μια στιγμή που έδωσε υπερηφάνεια στους Ελληνες. Μετά μια περίοδο που φάγαμε πολύ ξύλο, αποδείξαμε ότι μπορούμε καλύτερα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...