898
Ντυμένη «Αγαλμα της Ελευθερίας», μία διαδηλώτρια στο Τελ Αβίβ κρατά πλακάτ με τη φράση, «συμφωνία για τους ομήρους, τώρα» | REUTERS/Marko Djurica

ΗΠΑ, Κατάρ και Αίγυπτος πιέζουν Ισραήλ και Χαμάς να δεχθούν τη συμφωνία

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2024, 10:58
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 2/6/2024, 18:20
Ντυμένη «Αγαλμα της Ελευθερίας», μία διαδηλώτρια στο Τελ Αβίβ κρατά πλακάτ με τη φράση, «συμφωνία για τους ομήρους, τώρα»
|REUTERS/Marko Djurica

ΗΠΑ, Κατάρ και Αίγυπτος πιέζουν Ισραήλ και Χαμάς να δεχθούν τη συμφωνία

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2024, 10:58
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 2/6/2024, 18:20

Οι χώρες οι οποίες μεσολαβούν στις έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς —το Κατάρ, οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος— παρότρυναν το Σάββατο τις δύο πλευρές να «οριστικοποιήσουν» τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με βάση το σχέδιο που παρουσιάστηκε από τον Τζο Μπάιντεν.

Ταυτόχρονα, στο πεδίο, οι βομβαρδισμοί από τον αέρα και από την ξηρά συνεχίζονταν στη Ράφα (νότια), επίκεντρο πλέον της ένοπλης σύρραξης που είχε έναυσμα την φρικτή επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

«Το Κατάρ, οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος (…) καλούν από κοινού τη Χαμάς και το Ισραήλ να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία στη βάση των αρχών που διατύπωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν», οι οποίες ικανοποιούν τις απαιτήσεις «όλων των πλευρών», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα τρία κράτη.

Παράλληλα, προβλέπεται να διεξαχθεί συνάντηση την Κυριακή στο Κάιρο, για να ανοίξει ξανά το συνοριακό πέρασμα στη Ράφα, με τη συμμετοχή αξιωματούχων της Αιγύπτου, των ΗΠΑ και του Ισραήλ, σύμφωνα με αιγυπτιακό μέσο ενημέρωσης.

Σχέδιο τριών φάσεων

Την Παρασκευή, ο Μπάιντεν παρουσίασε «οδικό χάρτη» που καταρτίστηκε από το Ισραήλ με σκοπό να επιτευχθεί, κατά φάσεις και υπό όρους, μόνιμη κατάπαυση του πυρός, παροτρύνοντας τη Χαμάς να τον δεχτεί.

Σε πρώτη φάση, εξήγησε, θα κηρυχθεί πλήρης κατάπαυση του πυρός και τα ισραηλινά στρατεύματα θα αποσυρθούν από «τις κατοικημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας» για έξι εβδομάδες.

Η αναστολή των εχθροπραξιών θα συνοδευτεί από την απελευθέρωση ορισμένων ισραηλινών ομήρων που είχαν απαχθεί κατά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, ιδίως γυναικών και αρρώστων, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ.

Θα γίνουν διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός και, εφ’ όσον καρποφορήσουν κι αν η Χαμάς «τηρήσει τις δεσμεύσεις της», οι εχθροπραξίες θα λάβουν οριστικά τέλος και όλοι οι όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών, θα γυρίσουν σπίτια τους και τα στρατεύματα του Ισραήλ θα αποσυρθούν πλήρως από τον θύλακα.

Σύμβουλος του Νετανιάχου είπε στους Sunday Times ότι το Ισραήλ έχει αποδεχθεί τη συμφωνία, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το σχέδιο έχει προβλήματα και χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη.

Ο Οφίρ Φαλκ, κορυφαίος σύμβουλος του Νετανιάχου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε ότι η πρόταση του αμερικανού προέδρου είναι «μία συμφωνία την οποία εγκρίναμε -δεν είναι μια καλή συμφωνία, αλλά επιθυμούμε διακαώς την επιστροφή των ομήρων. Ολων τους».

«Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που χρήζουν επεξεργασίας», είπε προσθέτοντας ότι οι ισραηλινοί όροι, συμπεριλαμβανομένης «της απελευθέρωσης των ομήρων και της καταστροφής της Χαμάς ως γενοκτονικής τρομοκρατικής οργάνωσης δεν έχουν αλλάξει».

Την Κυριακή, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι, αν η Χαμάς συμφωνήσει στο σχέδιο, το Ισραήλ θα αποδεχθεί επίσης την πρόταση για συμφωνία.

«Ηταν μία ισραηλινή πρόταση. Περιμένουμε ότι, αν συμφωνήσει η Χαμάς στην πρόταση -όπως διαβιβάσθηκε σε αυτούς, μία ισραηλινή πρόταση- τότε το Ισραήλ θα πει ναι», δήλωσε ο Κίρμπι σε συνέντευξη στην εκπομπή This Week του ABC News.

Στην Ιερουσαλήμ, ο υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν θα δεχθεί η Χαμάς να συνεχίσει να κυβερνά την Γάζα σε οποιοδήποτε στάδιο κατά την διάρκεια της διαδικασίας τερματισμού του πολέμου και ότι εξετάζει εναλλακτικές.

«Καθώς διεξάγουμε τις σημαντικές στρατιωτικές μας επιχειρήσεις, το υπουργείο Αμυνας αξιολογεί παράλληλα μία εναλλακτική στην Χαμάς διακυβέρνηση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γιόαβ Γκάλαντ.

Τεράστιες διαδηλώσεις στο Ισραήλ

Μερικές ώρες μετά την ομιλία του Μπάιντεν, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε δις τις «προϋποθέσεις» που θέτει η κυβέρνησή του για να υπάρξει μόνιμη κατάπαυση του πυρός, την «καταστροφή» της Χαμάς, την «απελευθέρωση όλων των ομήρων» και «την εγγύηση ότι η Γάζα δεν θα εγείρει πλέον απειλή» για την ασφάλεια του ισραηλινού κράτους.

Ο Νετανιάχου τόνισε ότι δεν πρόκειται να τελειώσει ο πόλεμος αν δεν καταστραφεί οριστικά η Χαμάς.

Από την πλευρά της η παλαιστινιακή εξτρεμιστική οργάνωση περιορίστηκε να πει πως βλέπει «θετικά» τον οδικό χάρτη που παρουσιάστηκε από τον Μπάιντεν, αφού επανέλαβε τις «μη διαπραγματεύσιμες» απαιτήσεις της για την κήρυξη μόνιμης κατάπαυσης του πυρός και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας προτού κλειστεί η όποια συμφωνία —όρους που απορρίπτει το Ισραήλ.

«Μπίμπι (Νετανιάχου) Εσκομπάρ» γράφει το πλακάτ διαδηλωτή στο Τελ Αβίβ – REUTERS/Marko Djurica

Ακροδεξιοί υπουργοί του Νετανιάχου, ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και ο Μπεζαλέλ Σμότριχ, απειλούν να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση αν προχωρήσει στη σύναψη της συμφωνίας.

Περισσότεροι από 120.000 Ισραηλινοί βγήκαν ξανά στους δρόμους του Τελ Αβίβ απαιτώντας από την κυβέρνηση να δεχθεί τη συμφωνία και να τερματίσει τον πόλεμο, ενώ πολλοί ζήτησαν εκλογές. Ηταν η μαζικότερη διαδήλωση μετά την 7η Οκτωβρίου.

«Ο Μπάιντεν είναι η μόνη μας ελπίδα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η διαδηλώτρια Αμπιγκέιλ Τσουρ, 34 ετών.

«Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται»

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της διεθνούς κοινότητας, που ανησυχεί για την τύχη των αμάχων στη Ράφα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, μονάδες των οποίων προωθήθηκαν αυτή την εβδομάδα ως το κέντρο της πόλης που γειτονεύει με την Αίγυπτο, συνεχίζουν την επίθεσή τους.

Οι περιορισμένης έκτασης επιχειρήσεις τους -σε αντίθεση με την ευρεία χερσαία εισβολή στη Ράφα για την οποία έκαναν λόγο οι ισραηλινές αρχές πριν από πολλές εβδομάδες- επικεντρώνονται πλέον στο δυτικό τμήμα της πόλης, κοντά στη συνοικία Ταλ ας Σουλτάν.

«Όλη νύχτα οι βομβαρδισμοί από αέρος και από το πυροβολικό δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή στη δυτική Ράφα», είπε κάτοικος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σφοδρά πυρά πυροβολικού αναφέρθηκαν επίσης χθες από αυτόπτες μάρτυρες στην ανατολική και την κεντρική Ράφα, όπου ισραηλινές μονάδες άρχισαν επιχειρήσεις την 7η Μαΐου προκειμένου, να καταστραφούν τα «τελευταία» τάγματα του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός λέει πως διεξήγαγε «στοχευμένες επιχειρήσεις» στη Ράφα. Μέλη του «εντόπισαν πολλά όπλα και εισόδους υπόγειων σηράγγων».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...