Το βρετανικό Συντηρητικό Κόμμα απειλείται από τη χειρότερη εκλογική ήττα της μακρόχρονης ιστορίας του, καθώς μια νέα δημοσκόπηση με 10.000 συμμετέχοντες οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο αριθμός των βουλευτών των Τόρις ενδέχεται να μειωθεί σε μόλις 66, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Daily Express.
Η ευρείας κλίμακας έρευνα που διεξήχθη από τους δημοσκόπους των εταιρειών Electoral Calculus και Find Out Now μεταξύ 20 και 27 Μαΐου, προβλέπει ότι το Εργατικό Κόμμα θα μπορούσε να εξασφαλίσει σχεδόν 500 έδρες στις εκλογές της 4ης Ιουλίου, ανάλογα με το αν οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου αποφασίσουν να ψηφίσουν χρησιμοποιώντας τακτικισμό.
Σύμφωνα με ένα σενάριο που προκύπτει από τη δημοσκόπηση, η εφαρμογή της τακτικής ψήφου –όπου οι ψηφοφόροι στηρίζουν ανά περιοχή μαζικά το αντιπολιτευτικό κόμμα το οποίο έχει περισσότερες πιθανότητες να νικήσει τους Τόρις– συγκρινόμενη αναγωγικά με τα αποτελέσματα των εκλογών του 2019, θα οδηγούσε το κόμμα του πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, στην εκλογή μόλις 66 βουλευτών.
Σύμφωνα με το ίδιο μοντέλο υπολογισμού, το Εργατικό Κόμμα μπορεί να κερδίσει 476 έδρες, προσφέροντας στον αρχηγό του, Σερ Κίερ Στάρμερ, μια πιο ευρεία επικράτηση από εκείνη που πέτυχε το κόμμα υπό τον Τόνι Μπλερ το 1997, όταν οι Εργατικοί κατέλαβαν 419 έδρες. Αν δεν εφαρμοστεί η τακτική ψήφος, οι Τόρις θα έχουν ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις, κερδίζοντας 72 βουλευτές – αλλά το ίδιο θα συμβεί και για τους Εργατικούς, οι οποίοι θα κερδίσουν περίπου 493.
Παρότι θα γίνονταν αξιωματική αντιπολίτευση, οι Συντηρητικοί θα διατηρούσαν μόλις μια χούφτα περισσότερες έδρες από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες – οι οποίοι σύμφωνα με το συγκεκριμένο δημοσκοπικό σενάριο αναμένεται να εκλέξουν 39 βουλευτές χωρίς την τακτική ψήφο, και 59 με αυτήν.
Το Εθνικιστικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) αναμένεται να κερδίσει και αυτό στην περίπτωση της τακτικής ψήφου, κερδίζοντας 26 συνολικά έδρες. Αν δεν εφαρμοστεί η τακτική ψήφος, το SNP θα εκλέξει 22 βουλευτές. Το αντίστοιχο εθνικιστικό κόμμα της Ουαλίας, Plaid Cymru, αναμένεται να κερδίσει τρεις έως τέσσερις έδρες, ενώ οι Πράσινοι θα ακολουθήσουν με την εκλογή δύο βουλευτών, σε οποιοδήποτε από τα δύο σενάρια.
Τέλος, το ακροδεξιό κόμμα Reform UK που ίδρυσε ο Νάιτζελ Φαράζ με αφορμή το δημοψήφισμα για το Brexit, δεν προβλέπεται να κερδίσει καμία έδρα – είτε με, είτε χωρίς την τακτική ψήφο. Παρόλα αυτά, η δημοσκόπηση έδειξε ότι μπορεί να λάβει 12 ποσοστιαίες μονάδες, επιφέροντας διχασμό στην δεξιά ψήφο σε δεκάδες έδρες.
Εξετάζοντας τα εθνικά ποσοστά που προβλέπουν οι δημοσκόποι για τα τρία μεγαλύτερα βρετανικά κόμματα, φαίνεται ότι οι Εργατικοί θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν το 46% των ψήφων, οι Τόρις το 19% και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες το 10%. Αυτό το καταστροφικό για τους Συντηρητικούς σενάριο θα είχε ως αποτέλεσμα τη μη επανεκλογή αρκετών υψηλού προφίλ στελεχών του.
Η ανεξήγητη επιλογή του Ρίσι Σούνακ να κηρύξει πρόωρες εκλογές για τις 4 Ιουλίου, έχει οδηγήσει δεκάδες επιφανή στελέχη του κόμματός του –ανάμεσά τους και κορυφαίοι υπουργούς της κυβέρνησής του– να παραιτηθούν από τις υποψηφιότητες επανεκλογής τους, γεννώντας στους ψηφοφόρους την αίσθηση ότι το κόμμα οδεύει προς εκλογική πανωλεθρία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News