Είκοσι επτά χρόνια μετά τη θριαμβευτική επικράτησή τους –στις εκλογές του 1997, υπό την ηγεσία του 44χρονου τότε Τόνι Μπλερ– οι Εργατικοί προετοιμάζονται για μια νέα σαρωτική νίκη, αυτή τη φορά υπό την ηγεσία του 61χρονου Κιρ Στάρμερ.
Οι Τόρις του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, παρότι τους χωρίζουν περισσότερες από είκοσι μονάδες από τους Εργατικούς ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 4ης Ιουλίου, έχουν το θράσος να τον χλευάζουν, αποκαλώντας τον «Sir Sleepy» (Κύριο Νυσταλέο). Πολλοί υποστηρίζουν επίσης πως κάθε άλλο παρά ως χαρισματικός μπορεί να χαρακτηριστεί.
Στην πραγματικότητα, όμως, ο σίγουρα, εκτός συνταρακτικού απροόπτου, επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα και είναι γεμάτος αυτοπεποίθηση, αναμένοντας να περάσει σε μερικές εβδομάδες το κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ.
Με λίγα λόγια, ο ηγέτης των Εργατικών είναι έτοιμος να πάρει στα χέρια του τα ηνία της Γηραιάς Αλβιώνας, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, γεμάτη προκλήσεις – αναμφίβολα στη διεθνή σκηνή, αλλά και στο εσωτερικό. Συνομιλώντας με τον Αντονέλο Γκουερέρα, απεσταλμένο της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica στη Βρετανία, ο Κιρ Στάρμερ εξήγησε πώς σκοπεύει να τις αντιμετωπίσει μόλις αναλάβει την εξουσία.
Οσον αφορά τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία, ενώ εντείνεται ο κίνδυνος μιας επικίνδυνης κλιμάκωσης (μετά το πράσινο φως για ουρανικές επιθέσεις κατά στόχων εντός της Ρωσίας), ο Κιρ Στάρμερ ήταν απόλυτα ξεκάθαρος: «Θα συνεχίσω ανεπιφύλακτα ό,τι έχει κάνει έως σήμερα η Συντηρητική κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα, είναι το μόνο θέμα για το οποίο δεν έχουμε συγκρουστεί ποτέ με τον Ρίσι Σουνάκ και τους προκατόχους του. Ο Πούτιν εκμεταλλεύεται τις διαφωνίες μας, επομένως δεν πρέπει να είμαστε διχασμένοι. Ταξίδεψα πρόσφατα στην Ουκρανία για να συναντήσω τον πρόεδρο Ζελένσκι και να επαναλάβω αυτό ακριβώς σε εκείνον και στον εξαιρετικό λαό του: παρότι η κυβέρνηση της Βρετανίας θα αλλάξει, η βρετανική στάση απέναντι στο Κίεβο δεν θα αλλάξει. Για τα υπόλοιπα θα συνεργαστούμε στενά με το ΝΑΤΟ. Γιατί πιστεύω πως ό,τι και να γίνει θα πρέπει να γίνει συλλογικά».
Σχετικά με την ανακοίνωση του νυν πρωθυπουργού της Βρετανίας περί επαναφοράς της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας σε περίπτωση επικράτησης των Τόρις, σημείωσε πως «πρόκειται για μια γελοία ιδέα, σαν από τηλεοπτική κωμωδία. Θα κόστιζε εκατομμύρια, τα οποία έχει ανάγκη η Δημόσια Υγεία, την οποία οι Τόρις θα μας αφήσουν σε άθλιες συνθήκες και με τεράστιες λίστες αναμονής».
Ερωτηθείς για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα και τον πόλεμο που εξακολουθεί να μαίνεται και εκεί, ο Κιρ Στάρμερ (η σύζυγος του οποίου είναι εβραία) καταρχάς επισήμανε πως «οι σκηνές που έρχονται από τη Ράφα είναι τρομακτικές. Ολα αυτά πρέπει να σταματήσουν».
Οσο για το πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό, «χρειάζεται άμεσα μια κατάπαυση του πυρός, στο πλαίσιο της οποίας όμως θα πρέπει να προβλέπεται η επιστροφή των ισραηλινών ομήρων: συνάντησα τις οικογένειες ορισμένων και η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και για εκείνους. Αλλά η κατάσταση πολλών χιλιάδων Παλαιστινίων είναι αφόρητη. Είναι μια απόλυτη καταστροφή. Πρέπει να βρεθεί χώρος για μια πολιτική λύση. Το παλαιστινιακό κράτος προφανώς θα πρέπει να αναγνωριστεί. Αλλά αυτό αποτελεί μέρος μιας διαδικασίας που πρέπει να περιλαμβάνει και ένα ασφαλές κράτος του Ισραήλ, κάτι που στην παρούσα φάση δεν υπάρχει».
Θυμίζοντας ο ιταλός δημοσιογράφος στον βρετανό πολιτικό ότι ενόψει του δημοψηφίσματος για το Brexit είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, ο Κιρ Στάρμερ ξεκαθάρισε αμέσως πως «δεν πρόκειται να επιστρέψουμε στην ΕΕ, πόσω μάλλον στην ενιαία αγορά ή στην τελωνειακή ένωση, γιατί πρέπει να σεβαστούμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016».
Πρόσθεσε όμως: «Θα αγωνιστώ για μια καλύτερη συμφωνία με την Ευρώπη, σε σχέση με εκείνη την απαράδεκτη συμφωνία που υπέγραψε ο Μπόρις Τζόνσον. Οχι μόνο σε εμπορικό επίπεδο, αλλά και στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας, της εκπαίδευσης».
Ο Κιρ Στάρμερ πρόκειται να κληθεί να διαχειριστεί διάφορες προκλήσεις και στο εσωτερικό, μεταξύ των οποίων και η οικονομία. Οι Συντηρητικοί τον κατηγορούν ότι σκοπεύει να αυξήσει τη φορολογία μόλις ανέλθει στην εξουσία. «Σε αντίθεση με τους Τόρις, οι Εργατικοί δεν θα υποσχεθούν ποτέ φορολογικές περικοπές χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα» σημείωσε καταρχάς ο ηγέτης του Labour Party.
«Ταυτόχρονα, θα συγκεντρώσουμε τα απαραίτητα χρήματα από την κατάργηση των φοροελαφρύνσεων στα ιδιωτικά σχολεία, και κυρίως από όσους φοροδιαφεύγουν, όπως εταιρείες που εκμεταλλεύονται τα κενά του φορολογικού μας συστήματος […] Θα αποκαταστήσουμε την οικονομία, την οποία κατέστρεψαν οι Συντηρητικοί, και θα συνδράμουμε τους πολίτες που παλεύουν με το υψηλό κόστος ζωής. Ξέρω τι σημαίνει να επιβιώνεις όταν δεν έχεις χρήματα. Ο πατέρας μου ήταν ειδικευμένος εργάτης (κατασκεύαζε εργαλεία) και η μητέρα μου νοσοκόμα. Ημουν ο πρώτος στην οικογένεια που πήγα στο πανεπιστήμιο. Σε κάποιο σημείο δεν είχαμε χρήματα για να πληρώσουμε τους λογαριασμούς και έπρεπε να επιλέξουμε. Ετσι, κόψαμε το τηλέφωνο».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News