425
Ο πολεμικός σκύλος της Κίνας και ο γενναίος χειριστής του (σε ασφαλή απόσταση) | web

Κίνα: Ρομποτικός σκύλος έτοιμος να εξοντώσει τρομοκράτες

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2024, 19:55
Ο πολεμικός σκύλος της Κίνας και ο γενναίος χειριστής του (σε ασφαλή απόσταση)
|web

Κίνα: Ρομποτικός σκύλος έτοιμος να εξοντώσει τρομοκράτες

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2024, 19:55

Πρόκειται για είδηση τύποις ρομποτικού ενδιαφέροντος, η οποία προβάλλει «αθώα» τα θαυμαστά επιτεύγματα της τεχνολογίας. Ο συγκεκριμένος επιστημονικός καλπασμός, όμως, δεν είναι για πολλά πανηγύρια. Το κινεζικό πολεμικό σκυλί που «γεννήθηκε» στο τεχνολογικό εργαστήριο του στρατού, κάπου πρέπει να πολεμήσει. Σωστά; Στα πεδία των μαχών, είναι η πρώτη και λογική απάντηση. Η δεύτερη σκέψη είναι ακόμη λογικότερη και μπορεί να συνοδευτεί από αθέλητο σύγκρυο: Μα, για ποιες μάχες μιλάμε;

Η Corriere della Sera ανέλαβε την κατατόπισή μας. «Στην κρατική τηλεόραση της Κίνας εμφανίστηκε ένας κανονικός στρατιώτης, άνθρωπος με τα όλα του, ο οποίος δήλωσε περιχαρής ότι αυτό το ρομποτικό σύστημα θα είναι πολύ χρήσιμο σε αστικές ζώνες μάχης, υποστηρίζοντας ή αντικαθιστώντας τους στρατιώτες σε ενέργειες αναγνώρισης και εξόντωσης στόχων». Το οποίον σημαίνει ότι το στρατιωτικό σκυλί είναι κατάλληλο για την αντιμετώπιση «τρομοκρατών» σε αστικό περιβάλλον. Η ερμηνεία του όρου «τρομοκράτης», βέβαια, εναπόκειται στην κινεζική ηγεσία.

Το πολεμικό ρομπότ για δρόμους και πλατείες είναι εξοπλισμένο με πυροβόλο όπλο (το οποίο είναι στερεωμένο στη ράχη του) και ανήκει στον κινεζικό στρατό. Η μπαταρία του τού εξασφαλίζει τετράωρο… αλύχτισμα και διαθέτει και σύστημα «ευρείας αντίληψης του χώρου». Εχει τη δυνατότητα αυτόματης μετάδοσης εικόνας και ήχου και, φυσικά, μπορεί να ανοίξει πυρ. Ντεμπούτο έκανε στην πρόσφατη στρατιωτική άσκηση «Golden Dragon 2024».

Στα σχετικά βίντεο που κυκλοφόρησαν στο web το σκυλί του πολέμου κινείται γρήγορα, υπερπηδά εμπόδια, σέρνεται στο έδαφος και υποχωρεί μόλις αντιληφθεί ότι έχει στοχοποιηθεί από τον εχθρό. Φυσικά, υπεύθυνος για τη συγκεκριμένη σκυλίσια ζωή είναι ο στρατιωτικός χειριστής του τηλεκοντρόλ, ο οποίος «πολεμά» δι’ αντιπροσώπου από ασφαλές για αυτόν σημείο – οπωσδήποτε τέτοια στρατιωτική ειδικότητα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ηρωική.

Στην τελευταία σκηνή ενός από τα βίντεο που μεταδόθηκαν από το κινεζικό δίκτυο CCTV το ρομποτικό σκυλί ηγείται περιπόλου ανθρώπων, πυροβολώντας κιόλας. Αν και οι Ιταλοί δεν μας ενημέρωσαν σχετικά με το αν η Κίνα, και στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης, προτίθεται να κάνει εξαγωγή του ρομπότ οπουδήποτε, εμμέσως υπονόησαν ότι αυτό δεν θα συμβεί. Προφανώς όχι επειδή δεν βρίσκονται πρόθυμοι εισαγωγείς του πολεμικού εργαλείου («τρομοκράτες» υπάρχουν και αλλού, σε πολλές… αστικές ζώνες μάχης).

«Αμερικανοί ειδικοί της ρομποτικής λένε ότι αυτός ο σκύλος, ουσιαστικά ένα επίγειο drone πεδίου μάχης, δεν είναι κάτι καινούργιο. Οι Κινέζοι τον είχαν επιδείξει και τον περασμένο Νοέμβριο, απλώς τώρα τον παρουσίασαν ξανά δίνοντας μεγάλη δημοσιότητα μέσω της κρατικής τηλεόρασης. Και οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ρομποτικά σκυλιά πολέμου. Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ παρουσίασε ήδη το 2020 ένα από τα τετράποδα μαχητικά της, το BigDog, εξοπλισμένο με Τεχνητή Νοημοσύνη και me ικανότητα ανάλυσης δεδομένων για τον εντοπισμό και την αποτροπή απειλών».

Εν κατακλείδι, οι νορμάλ άνθρωποι ας πούμε «νιάου»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...