575
Ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 | INTIMEnews

Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1: Γιατί πρέπει να είναι ισχυρή η ΝΔ το βράδυ της 9ης Ιουνίου

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2024, 10:11
Ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1
|INTIMEnews

Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1: Γιατί πρέπει να είναι ισχυρή η ΝΔ το βράδυ της 9ης Ιουνίου

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2024, 10:11

Κάθε κάλπη είναι μια ευκαιρία να τοποθετηθούν οι πολίτες, ούτε δυσκολίες θα κρύψουμε ούτε θα βάλουμε προβλήματα κάτω από το χαλί,  επειδή όμως η αντιπολίτευση έχει μετατρέψει τις επικείμενες ευρωεκλογές σε άτυπο δημοψήφισμα, όσο πιο ισχυρή είναι η ΝΔ το βράδυ της 9ης Ιουνίου, τόσο δεν θα μπορεί να επιτρέψει στον οποιονδήποτε να αμφισβητήσει την πορεία της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων.

Aυτό τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτακης, σε νέα του συνέντευξη -αυτή τη φορά στον ΑΝΤ1- εννέα ημέρες πριν από τη ευρωκάλπη της 9ης Ιουνίου,  θέτοντας εκ νέου τον πήχη για τη Νέα Δημοκρατία στο 33% – την επίδοση δηλ. των προηγούμενων ευρωεκλογών και εκεί που εμφανίζουν το κυβερνών κόμμα όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

«Εχω μάθει να βάζω στόχους. Δεν κρύβομαι. Επειδή πήραμε 33% στις προηγούμενες ευρωεκλογές αυτός είναι ο πήχης. Εμείς θέλουμε να προσεγγίσουμε και γιατί όχι να ξεπεράσουμε το ποσοστό αυτό. Είναι μια εθνική κάλπη που θα στείλει μηνύματα εντός και εκτός Ελλάδος. Αυτό μου δίνει διαπραγματευτική δύναμη στις Βρυξέλλες και θέλω να διατηρήσω αυτήν την πρωτιά. Δεν μπορώ να βάλω στόχο για τον αριθμό των ευρωβουλευτών γιατί θα εξαρτηθεί τι ποσοστό θα συγκεντρώσουν τα μικρότερα κόμματα», σημείωσε στη σχετική αναφορά του.

Στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο Πρωθυπουργός μίλησε ξανά για  την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την εκρηκτική αύξηση των ενοικίων και τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για να τιθασευτούν οι τιμές, ενώ για μία ακόμη φορά υπογράμμισε ότι τυχόν υλοποίηση έστω και ενός μέρους του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, θα σήμαινε αυτομάτως επιστροφή της χώρας σε καθεστώς επιτήρησης. «Και εμείς», επανέλαβε, «δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί ξανά αυτό».

Στο ίδιο πλαίσιο, απέρριψε εκ νέου τη μείωση του ΦΠΑ, ως λύση στο πρόβλημα της ακρίβειας, φέρνοντας μάλιστα ως ενδεικτικό το παράδειγμα του καφέ;

«Οταν μειώσαμε τον ΦΠΑ στον καφέ που είναι ανταγωνιστική αγορά, είδαμε μείωση στις τιμές; Οχι. Θα μου πείτε, τι θα κάνουμε με τον μειωμένο ΦΠΑ στον καφε που λήγει στις 30 Ιουνίου. θα συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι αυξήθηκε η πρώτη ύλη. Το βέβαιο είναι ότι αν αυξήσουμε τον ΦΠΑ στον καφέ θα αυξηθούν οι τιμές».

Στην αναφορά του εξάλλου στα Ελληνοτουρκικά, ο Πρωθυπουργός είπε ότι στις εν εξελίξει επαφές με τη γείτονα θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια για να συζητήσουμε το θέμα της οριοθετησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ – το μόνο μεγάλο θέμα που έχουμε, όπως θέλησε να επαναλάβει.

Τα υπόλοιπα ζητήματα δεν είναι ζητήματα που θα συζητήσει καμία ελληνική κυβέρνηση καθώς έχουν λυθεί από την Ιστορία και τις διεθνείς συνθήκες που έχουν ορίσει τα σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε, και με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις-κινήσεις στο πλαίσιο του τουρκικού αναθεωρητισμού, πρόσθεσε:

«Και εγώ προβληματίζομαι και περιμένω να δω τι θα γίνει με το απαράδεκτο ιδεολόγημα της Γαλάζιας Πατρίδας στα σχολικά βιβλία. Είναι πολύ επικίνδυνο να δηλητηριάζουμε τη νέα γενιά με ανιστόρητες και αβάσιμες θεωρίες».

Στον αντίποδα, σημειωσε, «έχουμε μια καλή συνεργασία στο μεταναστευτικό, έχουμε δρομολογήσει το πρόγραμμα για γρήγορη βίζα στα νησιά. Πήρα τον κόουτς Αταμάν (τον προπονητή του πρωταθλητή Ευρώπης στο μπάσκετ Παναθηναϊκού) για να τον συγχαρώ. Οι λαοί μας δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα».

Ομοίως και για τα θαλάσσια πάρκα -θεμα που προκάλεσε την αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ (το οποίο βγήκε μάλιστα να αμφισβητήσει με επίσημη ανακοίνωσή του την κυριαρχία ελληνικών νησιών και βραχονησίδων), ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε εκ νέου ότι «θα προχωρήσουμε». Είναι πάρκα κοντά στα νησιά μας για να προστατεύσουν τον θαλάσσιο πλούτο. Είναι κάτι που θέλει χρόνο ωρίμανσης αλλά δεν θα πάρουμε την άδεια κανενός. Δεν αφορά την Τουρκία, τελεία», τόνισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...