Είναι ένας πολιτικός σεισμός, μια εξέλιξη κομβική στη μάχη για τον Λευκό Οίκο, μια ιστορική στιγμή για την αμερικανική δημόσια σφαίρα: Ο Ντόναλντ Τραμπ, 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, κρίθηκε, την Πέμπτη, ένοχος για το σύνολο των 34 κατηγοριών που τον βάραιναν στην ποινική δίκη του για την περιβόητη υπόθεση με τα χρήματα που έδωσε πριν από τις εκλογές του 2016 στην πρώην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς. Είναι πλέον, και με τη βούλα της αμερικανικής Δικαιοσύνης, ένας εγκληματίας, «a convicted felon», όπως λένε.
Ο Τραμπ, ο οποίος φιλοδοξεί να κερδίσει στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου ώστε να επιστρέψει στην προεδρία των ΗΠΑ, έμεινε με τους ώμους κυρτωμένους στην αίθουσα στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης, όπου τις τελευταίες εβδομάδες διεξήχθη μια θυελλώδης ακροαματική διαδικασία, μετά την ανάγνωση της ετυμηγορίας. Ηταν μια ετυμηγορία ομόφωνη και για όλα τα αδικήματα που βάραιναν τον πρώην πρόεδρο. Στο εξής, ο Τραμπ δεν θα μπορεί να φέρει όπλο και δεν θα μπορεί να ψηφίσει –αλλά μπορεί να ψηφιστεί και αυτό δεν αλλάζει. Αλλωστε ο Τραμπ και οι οπαδοί του σε γενικές γραμμές αδιαφορούν για τη Δικαιοσύνη.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η ετυμηγορία αυτή θέτει νέους όρους στο πώς θα διεξαχθεί στο εξής η προεκλογική εκστρατεία.
Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι ο Τραμπ πλέον είναι ένας καταδικασμένος κακούργος, κάτι που όπως επεσήμανε το BBC μπορεί να επηρεάσει τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικανών –δημοσκόπηση του Bloomberg κατέδειξε ότι το 53% των ψηφοφόρων στις Πολιτείες-κλειδιά (Αριζόνα, Μίσιγκαν, Πενσιλβάνια, Τζόρτζια, Γουισκόνσιν, Βόρεια Καρολίνα), δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν έναν υποψήφιο που έχει καταδικαστεί για εγκλήματα.
Είναι και ότι, όπως σημείωσε το Politico, η ποινή του Τραμπ θα ανακοινωθεί από τον δικαστή Χουάν Μερτσάν στις 11 Ιουλίου, μόλις τέσσερις ημέρες πριν από το Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, στο Μιλγουόκι, όπου επρόκειτο να λάβει πανηγυρικά το προεδρικό χρίσμα για τις εκλογές του Νοεμβρίου. Μια κομματική φιέστα που θα διεξαχθεί στη σκιά μιας ενδεχόμενης απόφασης για φυλάκιση, δεν είναι και ό,τι καλύτερο, μολονότι πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η καταδίκη θα συσπειρώσει τους Ρεπουμπλικανούς γύρω από τον Τραμπ, ο οποίος επιχειρεί να εμφανιστεί ως «μάρτυρας», ένας ένας πολιτικός κρατούμενους του συστήματος των Δημοκρατικών.
♦ Διαβάστε: Πώς γίνεται η δίκη να μη βλάπτει τον Τραμπ;
Σε μια πρώτη αντίδραση, από την πλευρά του νυν προέδρου Τζο Μπάιντεν, σημείωσαν ότι ο Λευκός Οίκος «σέβεται τον νόμο» και δεν θα κάνει «κανένα άλλο σχόλιο».
Ο Μπάιντεν, Δημοκρατικός, πέρασε την ημέρα με την οικογένειά του –είναι η επέτειος του θανάτου πριν από εννιά χρόνια του μεγαλύτερου γιου του– και δεν σχολίασε προσωπικά την καταδίκη του αντιπάλου του.
Ισως επειδή αφήνει όλη την Αμερική να το κάνει: Ο Τραμπ, μεγιστάνας των ακινήτων και ένας φαιδρός κακοποιητής γυναικών, κρίθηκε ένοχος για το σύνολο των κατηγοριών σε βάρος του.
Φυσικά, από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα επιχείρησαν να περιγράψουν την όλη υπόθεση ως μια σκευωρία των δικαστών (και της κυβέρνησης Μπάιντεν), μολονότι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη δίκη –και οι μαρτυρίες άλλοτε στενών συνεργατών του Τραμπ– υπήρξαν συντριπτικά για τον κατηγορούμενο και πλέον καταδικασμένο πρώην πρόεδρο.
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, έκανε λόγο για «ημέρα ντροπής στην αμερικανική Ιστορία».
«Η σημερινή είναι ντροπιαστική μέρα στην αμερικανική Ιστορία. Οι Δημοκρατικοί πανηγυρίζουν για την καταδίκη του ηγέτη του αντίπαλου κόμματος στη βάση γελοίων κατηγοριών, τεκμηριωμένων με την κατάθεση καταδικασμένου για κακούργημα, διαγραμμένου από τον δικηγορικό σύλλογο. Πρόκειται για καθαρά πολιτική διαδικασία, όχι νομική», υποστήριξε ο Τζόνσον.
Μερικά λεπτά μετά την καταδίκη του Τραμπ, ο ιστότοπος της εκστρατείας του άρχισε να ανακατευθύνει τους επισκέπτες σε ειδική σελίδα για τη συγκέντρωση κεφαλαίων, παρουσιάζοντάς τον σαν «πολιτικό κρατούμενο».
«Μόλις καταδικάστηκα σε στημένη πολιτική δίκη που αποτελεί κυνήγι μαγισσών: δεν έκανα τίποτα κακό», ανέφερε μήνυμα του πρώην προέδρου (2017-2021).
«Εκαναν έφοδο στο σπίτι μου, με συνέλαβαν, με φωτογράφισαν, και τώρα μόλις με καταδίκασαν».
Ο ιστότοπος για τη συγκέντρωση χρημάτων σταμάτησε πάντως να λειτουργεί μερικά λεπτά μετά, λόγω της μαζικής προσέλευσης οπαδών του στην πλατφόρμα δωρεών WinRed.
«Ο αμερικανικός λαός βλέπει καθαρά πίσω από τη δίκη-παρωδία του αγύρτη Τζο Μπάιντεν. Τόσο πολλοί Αμερικανοί αποφάσισαν να δωρίσουν στην εκστρατεία του προέδρου Τραμπ», που ο ειδικός ιστότοπος για αυτό αδυνατούσε να αντεπεξέλθει και «έπεσε», διαβεβαίωσε η ομάδα που διεξάγει την εκστρατεία του Ρεπουμπλικανού μέσω X.
Ο ιστότοπος παρέμεινε εκτός λειτουργίας για περίπου μία ώρα.
Η απόφαση των ενόρκων μετέτρεψε τον Ντόναλντ Τραμπ στον πρώτο πρώην πρόεδρο στην Ιστορία των ΗΠΑ που καταδικάστηκε σε ποινική δίκη, πάντως δεν τον εμποδίζει να συνεχίσει την εκστρατεία, και πιθανόν να εκλεγεί, την 5η Νοεμβρίου.
Ο Τζο Μπάιντεν, που ως τώρα έμοιαζε να διστάζει να αναφερθεί στη δίκη –δεν έχει εκφραστεί προσωπικά ως αυτό το στάδιο–, επίσης επιδίωξε να εκμεταλλευθεί την ετυμηγορία για να συγκεντρώσει κεφάλαια.
«Δεν υπάρχει παρά μόνο ένας τρόπος για να μείνει ο Ντόναλντ Τραμπ μακριά από το Οβάλ Γραφείο: η κάλπη», σχολίασε η ομάδα που διεξάγει την εκστρατεία του νυν προέδρου μέσω X, λίγη ώρα μετά την απαγγελία της ετυμηγορίας, αφού χαρακτήρισε «καταδικασμένο» τον μεγιστάνα, παροτρύνοντας: «δωρίστε χρήματα στην εκστρατεία μας σήμερα».
Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν διστάζει να χαρακτηρίζει τις δικαστικές του περιπέτειες μάχη με τις δυνάμεις του κακού, με το «βαθύ κράτος», νεφελώδη οντότητα που κατά οπαδούς θεωριών συνωμοσίας καιροφυλακτεί στους διαδρόμους της Ουάσιγκτον, και με την κυβέρνηση Μπάιντεν.
Ο Ρεπουμπλικανός αρέσκεται άλλωστε να παρουσιάζει τον εαυτό του ως μάρτυρα, έτοιμο να θυσιάσει την ελευθερία του για το καλό των οπαδών του.
Τον Απρίλιο, παρομοίασε την κατάστασή του με αυτή του Νέλσον Μαντέλα, του αγωνιστή κατά του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική που πέρασε 27 χρόνια στα μπουντρούμια του καθεστώτος προτού γίνει ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της χώρας του. Ο μεγιστάνας των ακινήτων έφθασε ως το σημείο να συγκρίνει κατ’ ουσίαν τον εαυτό του με τον Ιησού Χριστό.
Η ομάδα που διεξάγει την εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν είχε σχολιάσει τότε: «Φανταστείτε κάποιον τόσο εγωκεντρικό που συγκρίνει τον εαυτό του με τον Ιησού Χριστό και τον Νέλσον Μαντέλα μέσα σε μια εβδομάδα».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News