800
Η συντηρητική Σοτσίλ Γκάλβες (αριστερά) και η κεντοαριστερή Κλάουντια Σέινμπαουμ θα κονταροχτυπηθούν στις 2 Μαΐου | REUTERS/ CreativeProtagon

Μεξικό: Για πρώτη φορά δύο γυναίκες διεκδικούν την προεδρία

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2024, 01:50
Η συντηρητική Σοτσίλ Γκάλβες (αριστερά) και η κεντοαριστερή Κλάουντια Σέινμπαουμ θα κονταροχτυπηθούν στις 2 Μαΐου
|REUTERS/ CreativeProtagon

Μεξικό: Για πρώτη φορά δύο γυναίκες διεκδικούν την προεδρία

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2024, 01:50

Η 2α Ιουνίου είναι για το Μεξικό μια καθοριστική ημερομηνία: διεξάγονται προεδρικές, βουλευτικές και τοπικές εκλογές. Το μόνο σίγουρο είναι πως την επομένη τα ηνία της χώρας των σχεδόν 130 εκατ. πολιτών θα τα κρατάει μια γυναίκα. Πρόκειται αναμφίβολα για ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα σε μια χώρα γνωστή για την πατριαρχική κουλτούρα της και τα υψηλά ποσοστά έμφυλης βίας, με το CNN να αναφέρει ενδεικτικά ότι στο Μεξικό δολοφονούνται καθημερινώς περί τις δέκα γυναίκες.

Στις δημοσκοπήσεις προηγείται σημαντικά η Κλάουντια Σέινμπαουμ, πρώην δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού και υποψήφια του κεντροαριστερού κυβερνώντος κόμματος Κίνημα για την Εθνική Αναγέννηση (Morena), η οποία έχει και την υποστήριξη του απερχόμενου προέδρου της χώρας, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραντόρ.

Πίσω της βρίσκεται η Σοτσίλ Γκάλβες, πρώην γερουσιαστής και μέλος του συντηρητικού κόμματος PAN, η οποία όμως στις εκλογές της Κυριακής διεκδικεί την προεδρία ως υποψήφια ενός ετερογενούς τρικομματικού συνασπισμού (Fuerza y Corazón por México).

«Για εμάς είναι συναρπαστικό που υπάρχουν αυτά τα δύο ονόματα στο ψηφοδέλτιο. Είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός, λαμβάνοντας υπόψη ότι δικαίωμα ψήφου οι γυναίκες στο Μεξικό απέκτησαν μόλις πριν από 71 χρόνια, καθώς ήταν μία από τις τελευταίες χώρες στον κόσμο που το αναγνώρισε» είπε η Μαριάνα Λινάρες, κοινωνιολόγος, δημοσιογράφος και πολιτικός επιστήμονας, συνομιλώντας με τη Σάρα Γκαντόλφι, απεσταλμένη της ιταλικής Corriere della Sera στην πρωτεύουσα του Μεξικού για την κάλυψη των επικείμενων εκλογών. «Επρεπε να τρέξουμε γρήγορα για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα» πρόσθεσε.

Πλέον το Μεξικό προπορεύεται παγκοσμίως στην ισότιμη εκπροσώπηση των δύο φύλων σε αιρετά αξιώματα, χάρη σε έναν νόμο του 2018 (ο οποίος στη συνέχεια εισήχθη και στο Σύνταγμα της χώρας, με τη συνταγματική μεταρρύθμιση του 2019), που ορίζει ότι το 50% όλων των αιρετών θέσεων πρέπει να καταλαμβάνονται από γυναίκες.

Αμέσως καταγράφηκε ένα κύμα γυναικών υποψηφίων για διάφορα αιρετά αξιώματα, ωστόσο οι περισσότερες από αυτές δεν είχαν κάνει την κατάλληλη προετοιμασία ούτε είχαν τις απαραίτητες γνώσεις, με αποτέλεσμα να καταλήξουν στις λίστες των κομμάτων σύζυγοι, θυγατέρες και αδελφές ανδρών πολιτικών.

Υποστηρικτές της Κλάουντια Σέινμπαουμ σε προεκλογική της εκδήλωση στις 29 Μαΐου στην Πόλη του Μεξικού (REUTERS/Alexandre Meneghini)

Σε αυτό το πλαίσιο, η Μαριάνα Λινάρες πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Aúna, μιας αστικής πλατφόρμας με αποστολή την άρτια κατάρτιση των γυναικών του Μεξικού που επιθυμούν να κατεβούν στην πολιτική αρένα. Οπως εξήγησε η μεξικανή επιστήμονας, η ιδέα προέκυψε τυχαία πριν από μια τετραετία, εν μέσω της πανδημίας.

«Είχαμε φτιάξει ένα chat room για γυναίκες από διαφορετικούς επαγγελματικούς τομείς. Μετείχαν ακτιβίστριες, δικηγόροι, συγγραφείς, ηθοποιοί, αρχιτεκτόνισσες, νοικοκυρές. Πολλές δεν είχαμε ιδωθεί ποτέ από κοντά, αλλά ήμασταν όλες εξοργισμένες με την αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας την περίοδο των lockdown, καθώς και από εκείνους τους πολιτικούς που δεν άξιζαν να βρίσκονται στις θέσεις τους» εξήγησε η Μαριάνα Λινάρες.

«Μία από εμάς πρότεινε την ίδρυση ενός φεμινιστικού κόμματος. Μετά καταλάβαμε ότι δεν θέλαμε να πολιτευθούμε, αλλά να προετοιμάζουμε και να προωθούμε γυναίκες που επιθυμούν να ασχοληθούν με την πολιτική, συντάσσοντας μια κοινή ατζέντα».

Η Μαριάνα Λινάρες και οι υπόλοιπες συνιδρύτριες της Aúna εστίασαν σε γυναίκες με σημαντική δράση στις κοινότητές τους, επιδιώκοντας να αναδείξουν υποψήφιες από τη βάση και ανεξάρτητα από τις πολιτικές πεποιθήσεις καθεμίας, με την ιταλίδα δημοσιογράφο να κάνει λόγο για «πολιτική από κάτω και χωρίς χρώμα».

«Δεν είμαστε κόμμα, υποστηρίζουμε γυναίκες οποιασδήποτε ιδεολογίας, αρκεί να δεσμευθούν ότι θα εφαρμόσουν την ατζέντα της Aúna μετά την εκλογή τους». Οι πυλώνες της ατζέντας της Aúna είναι οι εξής: περιβάλλον, υγεία και ευημερία, ισότητα και οικονομικές πολιτικές υπέρ της ισότητας, ειρήνη και δικαιοσύνη.

Η συμμετοχή στα προγράμματα κατάρτισης είναι ελεύθερη για όλες τις γυναίκες, όμως δεν λαμβάνουν όλες όσες τα παρακολουθούν τον τίτλο της «υποψήφιας της Aúna». Φέτος, για παράδειγμα, «αποφοίτησαν» 74 γυναίκες, 50 εκ των οποίων διεκδικούν κάποιο αξίωμα στις εκλογές της Κυριακής. Σε αυτές περιλαμβάνεται και η Κλάρα Μποργάδα, επίσης μέλος του κυβερνώντος κόμματος Morena, η οποία διεκδικεί τη δημαρχία της Πόλης του Μεξικού.

«Θα εκλεγούν και οι 50» προβλέπει η Μαριάνα Λινάρες. Οσον αφορά τις δύο γυναίκες που διεκδικούν την προεδρία του Μεξικού, καμία τους δεν είναι «υποψήφια της Aúna», ενώ ούτε η Σέινμπάουμ ούτε η Γκάλβες έχουν φεμινιστική ατζέντα – κάτι που μειώνει αυτό που κατάφεραν να πετύχουν.

«Ο ισχυρισμός ότι επιλέχθηκαν από άνδρες ηγέτες υποβαθμίζει τη σημασία της επιτυχίας τους. Είναι δυο θαρραλέες γυναίκες που χρειάστηκε να κάνουν ένα μακρύ και δύσκολο ταξίδι για να φτάσουν σε αυτό το σημείο. Οι υποψηφιότητές τους, ανεξάρτητα από το ποια θα κερδίσει, θα έχουν για πάντα ιστορική αξία για το Μεξικό» ανέφερε η εκπρόσωπος της Aúna, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «εξακολουθεί να υπάρχει ένα πατριαρχικό σύστημα στα κόμματα, και οι δύο γυναίκες χρειάστηκε να μεγαλώσουν μέσα σε αυτό, αποδεχόμενες τους κανόνες του».

Μέλη της φεμινιστικής οργάνωσης είναι σήμερα περισσότερες από 300 γυναίκες, εκ των οποίων το 40% ασχολείται ενεργά με την πολιτική.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...