788
| CreativeProtagon

12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης: Στο επίκεντρο η βιωσιμότητα και η καινοτομία

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2024, 17:20

12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης: Στο επίκεντρο η βιωσιμότητα και η καινοτομία

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2024, 17:20

Στόχο να τεθεί η Αχαΐα στο επίκεντρο της ατζέντας της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Ανάπτυξης έθεσε ο εκδότης της ιστορικής εφημερίδας «Πελοπόννησος», Θεόδωρος Λουλούδης, ο οποίος διοργανώνει το Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC), από τις 30 Μαΐου έως τις 1 Ιουνίου, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών για 12η χρονιά. Πρόκειται για το κορυφαίο συνέδριο περιφερειακής ανάπτυξης, που συγκεντρώνει κάθε χρόνο ειδικούς και παράγοντες από τον κυβερνητικό, περιφερειακό, ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών, ενώ φέτος αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς διεξάγεται μία εβδομάδα πριν την κρίσιμη αναμέτρηση των Ευρωεκλογών.

Μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο κ. Λουλούδης επισήμανε ότι στόχος είναι το 12ο RGC να εμπλουτίσει δημιουργικά τον δημόσιο διάλογο σε σχέση με την αντιμετώπιση των προκλήσεων τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, αλλά και να καταστήσει την κοινωνία της Δυτικής Ελλάδας συμμέτοχη των εξελίξεων.

«Οι ελληνικές Περιφέρειες μπορούν να αναλάβουν μεγαλύτερες ευθύνες ως πυλώνες οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής προστασίας, γι’ αυτό δικαιούνται περαιτέρω ισχυροποίησης, σε επίπεδο ρόλων και πόρων. Η μεταρρύθμιση του κράτους δεν πρέπει να αφήσει εκτός την οικονομική και θεσμική ολοκλήρωση της περιφερειακής αυτοδιοίκησης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εφέτος, ειδικότερα, με την θεματική «Συνδυάζοντας Βιωσιμότητα & Καινοτομία: Νέες Διαστάσεις στην Περιφερειακή Ανάπτυξη», το RGC εστιάζει στην σύνδεση της βιωσιμότητας με καινοτόμες προσεγγίσεις που μπορούν να ενισχύσουν την πραγματική οικονομία.

Oπως εξήγησε ο κ. Λουλούδης: «Το συνέδριο εξερευνά το πώς η ενσωμάτωση της τεχνολογίας και της καινοτομίας στις πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης ενισχύουν την αγορά και την κοινωνία. Πώς βελτιώνουν την καθημερινότητα, την οικονομική ανθεκτικότητα και την κοινωνική ευημερία. Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν μάλιστα, καινοτόμες προσεγγίσεις στον οινοτουρισμό, τον θαλάσσιο τουρισμό, τις ψηφιακές υποδομές και την πράσινη ενέργεια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η προστιθέμενη αξία που προσδίδει το 12ο RGC για την Περιφέρεια προσεγγίζεται σε τρία επίπεδα:

  •  Στις συζητήσεις ουσίας για θέματα αιχμής με την ενεργό συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών, βουλευτών, περιφερειαρχών, δημάρχων, στελεχών της δημόσιας διοίκησης, φορέων άλλων ευρωπαϊκών χωρών, στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.α.
  •  Στην κατάθεση προτάσεων σε βασικούς τομείς για την Περιφερειακή Ανάπτυξη, όπως η Οικονομία, οι Υποδομές, η Κλιματική Αλλαγή, η Ενέργεια, η Υγεία, ο Αγροτικός Τομέας, ο Τουρισμός κ.ά.
  •  Στην παρουσίαση σημαντικών πρωτότυπων ερευνών που σχετίζονται με την περιφερειακή ανάπτυξη σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών (RPM), το ΙΟΒ., την διαΝΕΟσις, πολλά think tank, τα Πανεπιστήμια Πατρών και Πελοποννήσου τα οποία παράλληλα θα προσφέρουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες –κατά το συνέδριο– που απευθύνονται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές».

Οραμα των διοργανωτών είναι «να αμβλυνθούν οι διαπεριφερειακές και ενδοπεριφερειακές ανισότητες και να επιτευχθούν τόσο επιδόσεις που συνεισφέρουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή όσο και η σύγκλιση με την δυναμική των περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει κεντρικές ομιλίες, συζητήσεις, εργαστήρια και συνεδρίες που θα καλύπτουν ευρύ φάσμα θεμάτων σχετικών με την περιφερειακή ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα.

Ανάμεσα στους καλεσμένους θα βρίσκονται εκπρόσωποι της Ελληνικής Κυβέρνησης, των Περιφερειών και των Δημοτικών Αρχών, της ΕΕ, Διεθνών Οργανισμών, Τοπικών και Περιφερειακών Διοικήσεων, καθώς επίσης επιχειρηματίες και εκπρόσωποι των ΜΜΕ.

Η Βιωσιμότητα και η Καινοτομία στο Επίκεντρο

Το Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC) επιστρέφει για 12η συνεχή χρονιά στην Πάτρα, προσελκύοντας κορυφαίους ειδικούς και ομιλητές από την Ελλάδα και την Ευρώπη για να εξερευνήσουν τις νέες διαστάσεις στη βιωσιμότητα και την καινοτομία στην περιφερειακή ανάπτυξη.

Το συνέδριο-θεσμός, που ταυτίζεται με την τοπική αυτοδιοίκηση και την περιφερειακή ανάπτυξη, θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 30 Μαΐου έως το Σάββατο 1 Ιουνίου 2024 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.

Το θέμα του φετινού συνεδρίου, «Βιωσιμότητα και Καινοτομία: Νέες Διαστάσεις στην Περιφερειακή Ανάπτυξη», αντικατοπτρίζει την ανάγκη για συνδυασμό βιώσιμων λύσεων και τεχνολογικών καινοτομιών για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων. Το RGC 2024 θα εστιάσει σε κρίσιμα θέματα, όπως η ενεργειακή μετάβαση, η κυκλική οικονομία, οι έξυπνες πόλεις και οι βιώσιμες μεταφορές.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν κεντρικές ομιλίες, στρογγυλά τραπέζια και εργαστήρια, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από την τοπική αυτοδιοίκηση, ακαδημαϊκούς, επιχειρηματίες και φορείς χάραξης πολιτικής.

Στους ομιλητές περιλαμβάνονται οι Elisa Ferreira, Commissioner for Cohesion and Reforms, European Commission (virtual), Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Δικαιοσύνης, Παρασκευή Χαραλαμπογιάννη, υφυπουργός Εσωτερικών, Αλεξάνδρα Σδούκου, υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Πάνος Τσακλόγλου, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Σοφία Βούλτεψη, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Χάρης Θεοχάρης, υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Μάριος Θεμιστοκλέους, υφυπουργός Υγείας, Ανδρέας Νικολακόπουλος, υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μαρία Κεφάλα, υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Ιωάννης Μπούγας, υφυπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής Νομού Φωκίδας.

Το RGC 2024 δεν είναι απλώς ένα συνέδριο, αλλά μια πλατφόρμα διαλόγου και ανταλλαγής γνώσεων, όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν και να συνεργαστούν με επαγγελματίες από διάφορους τομείς. Η συμμετοχή εκπροσώπων από τους δήμους και τις περιφέρειες ενισχύει τον βασικό σκοπό του συνεδρίου: να προωθήσει την περιφερειακή ανάπτυξη μέσα από τη συνεργασία και την καινοτομία.

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του συνεδρίου: https://rgc.gr/

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...