637
| CreativeProtagon / tomorrow.bio

Διακόσιες χιλιάδες ευρώ για μια θέση στην… κατάψυξη 

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2024, 19:54
|CreativeProtagon / tomorrow.bio

Διακόσιες χιλιάδες ευρώ για μια θέση στην… κατάψυξη 

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2024, 19:54

Σε ένα τετράγωνο λευκό κτίριο από οπλισμένο σκυρόδεμα φιλοξενούνται ή, ορθότερα, «αναπαύονται» τουλάχιστον τέσσερις σοροί, εν αναμονή μιας υποθετικής επαναφοράς τους στη ζωή κάποια στιγμή στο απώτατο μέλλον. Οπως μας πληροφορεί ο Φράνκο Τζαντονέλι της Repubblica σε ανταπόκρισή του από το Λουγκάνο, τη μεγαλύτερη ιταλόφωνη πόλη της Ελβετίας, το εν λόγω κτίριο βρίσκεται στο Ραφζ, ένα ελβετικό χωριό 4.000 κατοίκων στο καντόνι της Ζυρίχης. Το επέλεξε ένας γερμανός γιατρός ονόματι Εμίλ Κεντζιόρα για να πειραματιστεί με την κρυογονική, συστήνοντας, μάλιστα, για τον σκοπό αυτόν μια νεοφυή εταιρεία (start-up).

Η συγκεκριμένη ελβετική κοινότητα επιλέχθηκε και λόγω ορισμένων ιδιαιτεροτήτων της, που είναι ιδανικές αλλά και απαραίτητες για τα σχέδια του γερμανού επιστήμονα: η εγκληματικότητα είναι πρακτικά ανύπαρκτη, ενώ η περιοχή δεν κινδυνεύει ούτε από φυσικές καταστροφές.

Η αποκαλούμενη κρυογονική συντήρηση είναι μια διαδικασία που επιτρέπει τη διατήρηση ενός ανθρώπινου σώματος μετά τον θάνατό του, μέσω της κατάψυξής του σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (-196 βαθμοί Κελσίου), με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή η επιστήμη και η τεχνολογία θα έχουν προοδεύσει τόσο πολύ ώστε να είναι δυνατή η επαναφορά στη ζωή, ακόμη και η αντιστροφή της διαδικασίας της γήρανσης – πέρα, φυσικά, από τη θεραπεία πολλών ασθενειών που εξακολουθούν να ταλανίζουν την ανθρωπότητα.

Σήμερα υπολογίζεται ότι σε κατάσταση κρυογονικής συντήρησης βρίσκονται παγκοσμίως 377 σοροί, χωρίς ωστόσο να υπάρχει καμία εγγύηση ότι όντως θα αναστηθούν κάποια στιγμή: σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, η επαναφορά στη ζωή ενδεχομένως να έχει καταστεί δυνατή σε έως και 300 χρόνια.

Φαίνεται, όμως, πως υπάρχουν άνθρωποι –ολοένα περισσότεροι και, παραδόξως, ολοένα νεότεροι– διατεθειμένοι να πληρώσουν πολλές χιλιάδες δολάρια, ώστε όταν εγκαταλείψουν τον μάταιο τούτο κόσμο να έχουν (ή να νομίζουν πως έχουν) μια ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψουν.

Η start-up του γερμανού γιατρού έχει την έδρα της στο Βερολίνο (στο ελβετικό χωριό βρίσκονται οι εγκαταστάσεις κρυογονικής συντήρησης). Η επωνυμία της είναι «Tomorrow Biostasis» και μετράει ήδη 400 μέλη από 80 ευρωπαϊκές πόλεις, τα οποία καταβάλλουν μια μηνιαία συνδρομή ύψους μόλις 25 ευρώ. Για να καταψυχθούν, όμως, όταν έρθει η μοιραία εκείνη ώρα, θα πρέπει να έχουν προκαταβάλει επιπλέον 200.000 ευρώ.

Το πρώτο που λέει ο δρ Εμιλ Κεντζιόρα στους εν δυνάμει πελάτες του είναι πως δεν πρέπει να καλλιεργούν ψευδαισθήσεις

Η ιδέα της κρυογονικής συντήρησης ανάγεται στη δεκαετία του 1960 και έχει φανατικούς οπαδούς στις ΗΠΑ κυρίως, όπου εφαρμόζεται εδώ και χρόνια, αλλά και στην Κίνα. Ο δρ Εμιλ Κεντζιόρα ανακάλυψε πως υπάρχουν και στην Ευρώπη άνθρωποι που θα πλήρωναν όσο όσο για να ξεγελάσουν τον θάνατο, πέφτοντας τρόπον τινά σε βαθύ ύπνο, ακόμα και για αιώνες, αντί να εγκαταλείψουν οριστικά τα εγκόσμια, εν αναμονή μιας μελλοντικής γενιάς ιατρών και επιστημόνων που θα είναι ικανοί να τους επαναφέρουν στη ζωή.

Επί του παρόντος, όμως, το πρώτο που κάνει ο γερμανός γιατρός όταν έρχεται σε επαφή με εν δυνάμει πελάτες του είναι να τους επισημαίνει ότι δεν πρέπει να καλλιεργούν ψευδαισθήσεις. Ακόμη και στον ιστότοπο της Tomorrow Biostasis αναφέρεται πως, παρά τη συνεχή πρόοδο της ιατρικής, δεν είναι ακόμη δυνατή η επαναφορά στη ζωή μιας σορού που έχει τεθεί σε κατάσταση κρυογονικής συντήρησης, ενώ δεν είναι γνωστό ούτε μπορεί να προβλεφθεί αν και πότε θα καταστεί δυνατή.

Παρηγοριά για τους οπαδούς της κρυογονικής αποτελεί το γεγονός πως δεν υπάρχει χρονικό όριο όσον αφορά τη συντήρηση μιας ανθρώπινης σορού μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να παραμείνει στην κατάψυξη επ’ αόριστον, έως ότου η ιατρική αρχίσει να κάνει, κυριολεκτικά, θαύματα.

Πάντως, σύμφωνα με τον ιταλό δημοσιογράφο, όποιος επιθυμεί να εμπλακεί σε κάτι τόσο εξωπραγματικό και έχει τις απαραίτητες οικονομικές δυνατότητες, θα μπορούσε, αντί να στραφεί στην κρυογονική, να επιλέξει να ταξιδέψει στο Διάστημα με τον Ελον Μασκ. «Στην παρούσα φάση οι πιθανότητες επιτυχίας είναι σαφώς μεγαλύτερες» γράφει ο Φράνκο Τζατονέλι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...