734
Ο Μπιορν Χέκε στη δίκη για τη χρήση του ναζιστικού συνθήματος, τον Μάιο, | Ronny Hartmann/Pool via REUTERS

Γερμανία: Απρόσμενη πτώση για το AfD στις τοπικές εκλογές

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2024, 17:33
Ο Μπιορν Χέκε στη δίκη για τη χρήση του ναζιστικού συνθήματος, τον Μάιο,
|Ronny Hartmann/Pool via REUTERS

Γερμανία: Απρόσμενη πτώση για το AfD στις τοπικές εκλογές

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2024, 17:33

Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) απέτυχε να εξασφαλίσει τη νίκη στις τοπικές εκλογές στο προπύργιό της, το κρατίδιο της Θουριγγίας, μετά από μια σειρά πρόσφατων σκανδάλων.

Το κόμμα σημείωσε κέρδη σε δημοτικές και περιφερειακές αναμετρήσεις, εξασφαλίζοντας την παρουσία του σε επαναληπτικές ψηφοφορίες για θέσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά δεν κέρδισε τα ποσοστά που φοβούνταν οι αντίπαλοί του, σε ένα πλήγμα για τις προοπτικές του AfD σε ολόκληρη τη Γερμανία.

Οι τοπικές εκλογές του κρατιδίου με 1,7 εκατομμύρια εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, θεωρήθηκαν σημαντικό τεστ πριν από τις εκλογές σε επίπεδο κρατιδίων την 1η Σεπτεμβρίου στη Θουριγγία, όπου ο τοπικός αρχηγός του κόμματος, ο Μπιορν Χέκε, θα θέσει υποψηφιότητα για κυβερνήτης, και σε δύο άλλα ανατολικά κρατίδια, το Βραδεμβούργο και τη Σαξονία.

Τα προκλητικά σχόλια του επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου, Μαξιμίλιαν Κραχ, υπέρ των SS, οι καταγγελίες ότι ο ίδιος και άλλα μέλη του AfD έχουν λάβει χρήματα από το Κρεμλίνο και την Κίνα, καθώς και ένα σκάνδαλο κατασκοπείας στο οποίο εμπλέκεται ένας από τους βοηθούς του, επηρέασαν την ψηφοφορία, δήλωσαν αναλυτές.

Εννέα από τους 13 υποψηφίους του AfD που διεκδικούν κορυφαία τοπικά αξιώματα, συγκέντρωσαν αρκετές ψήφους για να κατέβουν στις επαναληπτικές εκλογές σε δύο εβδομάδες, αλλά οι αντίπαλοί τους, κυρίως υποψήφιοι της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU), αναμένεται να κερδίσουν συγκεντρώνοντας υποστήριξη από άλλα κόμματα.

Ενας υποψήφιος του AfD ήρθε πρώτος σε μία μόνο περιφέρεια, το Αλτενμπέργκερ Λαντ στα ανατολικά της Θουριγγίας, αλλά δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Το αποτέλεσμα αποτελεί πλήγμα για το AfD σε ένα κρατίδιο-κλειδί για το κόμμα, σημειώνουν οι Times.

Ο Χέκε, ο περιφερειακός αρχηγός του στη Θουριγγία, στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο 13.000 ευρώ αυτόν τον μήνα για τη χρήση ενός απαγορευμένου ναζιστικού συνθήματος, είναι από τα βασικά σκληροπυρηνικά στελέχη του κόμματος.

Στην περιφέρεια του Ζόνεμπεργκ, ένα μέλος του AfD κέρδισε για πρώτη φορά τις εκλογές για το δημοτικό συμβούλιο τον περασμένο Ιούνιο, σε μια νίκη που συμβολίζει την αύξηση της υποστήριξης του κόμματος εν μέσω δυσαρέσκειας για τον πληθωρισμό, τη μετανάστευση και την υποστήριξη της κυβέρνησης προς την Ουκρανία.

Το διεθνές κύρος του AfD επλήγη την περασμένη εβδομάδα, όταν εννέα ευρωβουλευτές του εκδιώχθηκαν από την Ομάδα Ταυτότητας και Δημοκρατίας των εθνικιστικών κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφού ο Κραχ είχε δηλώσει σε ιταλική εφημερίδα: «Δεν θα πω ποτέ ότι όποιος φοράει στολή των SS είναι αυτόματα εγκληματίας».

Παρόλο που το AfD μείωσε τα ποσοστά του, αναλυτές δήλωσαν ότι παρέμενε η ισχυρότερη δύναμη στη Θουριγγία και σε πολλά ανατολικά κρατίδια στις δημοσκοπήσεις και θα μπορούσε να συνεχίσει να στηρίζεται από το 10% των γερμανών ψηφοφόρων.

Ο Μάνφρεντ Γκιούλνερ, διευθυντής του Ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Forsa, δήλωσε ότι το AfD, που σήμερα βρίσκεται στο 15% σε πανεθνικό επίπεδο στην τρίτη θέση ακριβώς πίσω από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), έχει χάσει το ένα τρίτο της υποστήριξής του από το τέλος του 2023, επειδή τα απανωτά σκάνδαλα έδιωξαν τους ψηφοφόρους που το είχαν υποστηρίξει.

«Εκατομμύρια Γερμανοί» συμφωνούν με τον Κραχ

Παρόλα αυτά όμως, όπως επισημαίνουν οι Times, εκατομμύρια Γερμανοί συμφώνησαν με όσα είπε ο Κραχ για την εγκληματική παραστρατιωτική οργάνωση των SS, η οποία είχε την ευθύνη της εκτέλεσης του Ολοκαυτώματος.

«Ο σκληρός πυρήνας των ψηφοφόρων του AfD δεν θα αφήσει τίποτα να τους επηρεάσει. Αντιθέτως, για αυτούς τα SS ήταν φυσικά ήρωες και μόνο ελάχιστα από τα μέλη τους δεν ήταν εντάξει», δήλωσε ο Γκιούλνερ.

Η Γερμανία έχει σοκαριστεί από ένα βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνει νεαρούς να τραγουδούν «Γερμανία για τους Γερμανούς, έξω οι ξένοι» και να κάνουν τον χιτλερικό χαιρετισμό σε πολυτελές εστιατόριο στο Σιλτ, ένα νησί της Βόρειας Θάλασσας, δημοφιλές σε πλούσιους και διάσημους.

Το περιστατικό σημειώθηκε στην εξωτερική βεράντα του εστιατορίου Pony, το οποίο χρεώνει είσοδο 150 ευρώ. Από τότε που κυκλοφόρησε το βίντεο, την περασμένη εβδομάδα, ακούστηκαν θαμώνες να τραγουδούν και άλλα αποσπάσματα με τους ίδιους στίχους, σε κλαμπ και μπαρ σε όλη τη Γερμανία.

Ο Ολαφ Σολτς και άλλοι πολιτικοί εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για το βίντεο και η αστυνομία ξεκίνησε έρευνα.

Ο γενικός γραμματέας του SPD του Σολτς, Κέβιν Κιούνερτ, δήλωσε ότι η ιστορία δείχνει ότι οι ακροδεξιές απόψεις δεν αποτελούν «περιφερειακό φαινόμενο στην κοινωνία μας».

«Οποιος εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορεί να αναγνωρίσει τις ακροδεξιές ιδέες από τα φαλακρά κεφάλια και τις μπότες μάχης, αγνοεί εδώ και καιρό τις συνθήκες στην κοινωνία μας», έγραψε στο Instagram.

«Υπάρχει ξενοφοβία στο κέντρο της κοινωνίας μας. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να την αντιμετωπίσουμε, ειδικά στην καθημερινή ζωή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...