Όλοι οι επιστήμονες της Δημόσιας Υγείας συμφωνούν πως θα υπάρξει σίγουρα μια νέα πανδημία – ασχέτως αν δεν έχουμε ξεμπερδέψει ακόμη με την τωρινή, του κορονοϊού. Υπάρχουν, μάλιστα, ορισμένοι που υποψιάζονται και συγκεκριμένους ιούς ως υπαίτιους για το επόμενο παγκόσμιο ξέσπασμα. Κανείς, φυσικά, δεν μπορεί να πει το πότε. Γι’ αυτό και η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας -που ξεκίνησε τη Δευτέρα 27 Μαΐου στη Γενεύη- θα επιχειρήσει να εγκρίνει ένα νέο σύμφωνο διεθνούς συνεργασίας για την προετοιμασία, την πρόληψη και την αντιμετώπιση πανδημιών στο μέλλον.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι προειδοποιήσεις του σερ Πάτρικ Βάλανς δεν προκαλούν έκπληξη, τουλάχιστον όχι στους ειδικούς. Ο πρώην επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης και πρωτοστάτης στην επιστημονική διαχείριση της πανδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο (εν ολίγοις ο Σωτήρης Τσιόδρας της Βρετανίας) είπε ότι μια επόμενη πανδημία είναι απλά αναπόφευκτη και κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας του (αυτήν που θα εκλεγεί τον Ιούλιο) να επικεντρωθεί στην προετοιμασία, προειδοποιώντας ότι «δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι» -και δεν εννοούσε μόνο την Βρετανία.
Μιλώντας σε πάνελ στο φεστιβάλ Hay, γράφει ο Guardian, ο Βάλανς είπε οτι η προετοιμασία για μια επόμενη πανδημία πρέπει να περιληφθεί στις προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης, ενώ τόνισε ότι όλος ο κόσμος πρέπει να είναι έτοιμος για γρήγορα τεστ, εμβόλια και θεραπείες ώστε να μην χρειαστεί να επαναληφθούν τα lockdown.
Είπε ακόμη ότι το G7 «έχει ξεχάσει» όσα ο ίδιος τους έλεγε το 2021, όταν συνιστούσε η Δημόσια Υγεία να έχει το ίδιο επίπεδο ετοιμότητας με την Αμυνα!
«Εχουμε στρατό, όχι επειδή πρόκειται να γίνει πόλεμος φέτος, αλλά επειδή είναι ένα σημαντικό για το έθνος. Η ίδια ετοιμότητα χρειάζεται και για το ενδεχόμενο νέας πανδημίας. Μην περιμένουμε να υπάρξει ένα σημάδι. Η επόμενη πανδημία δεν θα μας προειδοποιήσει», είπε στην ίδια εκδήλωση.
Για το προωθούμενο διεθνές σύμφωνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανέφερε ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν θα φέρει αποτέλεσμα αν τα σχέδια ετοιμότητας δεν παραμείνουν στην ατζέντα του G7 και του G20.
Όπως αναφέρει ο Guardian, την προηγούμενη εβδομάδα τα αρμόδια στελέχη του ΠΟΥ είχαν καθημερινές 12ωρες συναντήσεις, ώστε να προλάβουν να ετοιμάσουν το σχέδιο του συμφώνου πριν την Γενική Συνέλευση. Το πιο πρόσφατο διαθέσιμο προσχέδιο που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα περιλαμβάνει δράσεις για την ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας και την καλύτερη ενημέρωση του πληθυσμού, ενώ προβλέπει να γίνεται τακτική διεθνής διάσκεψη για την επικαιροποίηση όλων των δεδομένων. Φυσικά, προβλέπει και την οικονομική ενίσχυση των χωρών με χαμηλά εισοδήματα.
Υπάρχουν, βέβαια, και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι μια τέτοια συμφωνία θα έδινε στον ΠΟΥ την εξουσία να επιβάλει lockdowns ή να απαιτεί συγκεκριμένη κατανομή εμβολίων ανά χώρα. Ο Οργανισμός διαψεύδει αυτούς τους ισχυρισμούς, με τους υπεύθυνους να εξηγούν ότι δεν μπορούν να παραχωρηθούν τέτοιου είδους εξουσίες.
Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η συμφωνία που τελικά θα προκύψει από την Γενική Συνέλευση της Γενεύης θα οριστικοποιηθεί ως Συνθήκη -κάτι που θα την ισχυροποιεί στο Διεθνές Δίκαιο- ή ως Κανονισμός.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News