Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι εξαπέλυσε βομβαρδισμό με «πυρομαχικά ακριβείας» εναντίον «κτιριακού συγκροτήματος της Χαμάς στη Ράφα» όπου «επιχειρούσαν σημαντικοί τρομοκράτες».
Οι IDF πρόσθεσαν ότι είναι «ενήμερες» για το ότι «έπαθαν κακό άμαχοι» στην περιοχή και ότι το συμβάν τελεί «υπό εξέταση».
«Αεροσκάφος έπληξε κτιριακό συγκρότημα της Χαμάς στη Ράφα μέσα στο οποίο επιχειρούσαν σημαντικοί τρομοκράτες της Χαμάς», ανέφερε ο στρατός του Ισραήλ μέσω X. «Η επιδρομή έγινε εναντίον θεμιτών στόχων δυνάμει του διεθνούς Δικαίου, με τη χρήση πυρομαχικών ακριβείας, στη βάση ακριβών πληροφοριών για τη χρήση της περιοχής από τη Χαμάς».
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις αναγνώρισαν τους «νεκρούς» τρομοκράτες ως τον Γιασίν Ραμπία, διοικητής της ηγεσίας της Χαμάς «στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια» (όπως αποκαλεί τη Δυτική Οχθη το Ισραήλ) και ο Χαλίντ Ναγκάρ, ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς στην ίδια περιοχή.
🔴Eliminated in the precise airstrike in northwest Rafah: Hamas Chief of Staff in Judea and Samaria and an additional senior Hamas official.
Terrorist #1: Yassin Rabia
Rabia managed the entirety of Hamas’ terrorist activity in Judea and Samaria, transferred funds to terrorist… https://t.co/iaGrw8WJ4f
— Israel Defense Forces (@IDF) May 26, 2024
Η ανώτατη στρατιωτική εισαγγελέας του Ισραήλ χαρακτήρισε «πολύ σοβαρό» το αεροπορικό πλήγμα στη Ράφα και δήλωσε πως διεξάγεται έρευνα των ενόπλων δυνάμεων για το συμβάν.
«Οι λεπτομέρειες του συμβάντος εξακολουθούν να τελούν υπό έρευνα, κάτι που δεσμευόμαστε να διεξαγάγουμε στην πιο πλήρη έκταση», δήλωσε η υποστράτηγος Γιφάτ Τομέρ Γερουσάλμι σε συνέδριο που φιλοξενεί ο Δικηγορικός Σύλλογος του Ισραήλ.
«Οι IDF εκφράζουν τη λύπη τους για τυχόν πρόκληση σωματικών βλαβών σε μη μαχητές στη διάρκεια του πολέμου».
Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε αργότερα ότι, σύμφωνα με τα αρχικά ευρήματα της έρευνας για το πολύνεκρο «περιστατικό» στην Ράφα, ισραηλινή αεροπορική επιδρομή «κατά διοικητών της Χαμάς» προκάλεσε πυρκαγιά, στην οποία οφείλονται οι θάνατοι των παλαιστινίων αμάχων.
Σύμφωνα με την Χαμάς, 45 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν.
«Η σφαγή στην Ράφα χθες προκάλεσε των θάνατο 45 “μαρτύρων”, ανάμεσά τους 23 γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι -249 άνθρωποι τραυματίσθηκαν», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εξτρεμιστικής οργάνωσης.
Μπορέλ: Το Ισραήλ δεν υπακούει στην «εντολή» του Διεθνούς Δικαστηρίου
Το Ισραήλ προχωρά με την στρατιωτική δράση στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας παρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου με την οποία του ζητήθηκε να σταματήσει αμέσως την προώθησή του, σχολίασε ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.
Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου πρέπει να εφαρμοστεί, σημείωσε ο Μπορέλ ενόψει του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, προσθέτοντας ότι θα εργαστεί επίσης προς την επίτευξη πολιτικής απόφασης για την έναρξη ειδικής αποστολής συνοριακής συνδρομής για τη μεθοριακή διάβαση της Ράφα, η οποία είναι γνωστή ως EUBAM.
Η αναβίωση της Αποστολής Συνοριακής Συνδρομής της ΕΕ για τη Ράφα θα χρειαστεί κάποιον χρόνο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, διευκρινίζοντας σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους ότι η αποστολή αυτή που ιδρύθηκε αρχικά το 2005 βρίσκεται σε «χειμερία νάρκη» τα τελευταία χρόνια.
«Αυτό που θέλουμε είναι η διάβαση της Ράφα να ανοίξει ξανά», σημείωσε ο Σάλενμπεργκ.
Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινές επιθέσεις με στόχο πολίτες στη Γάζα δεν είναι πλέον δικαιολογημένες, σε μια από τις πιο σφοδρές επικρίσεις που έχει κάνει μέχρι στιγμής η Ρώμη εναντίον της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης.
«Υπάρχει μια αυξανόμενα δύσκολη κατάσταση, την οποία ο παλαιστινιακός λαός υφίσταται χωρίς κανείς να ενδιαφέρεται για τα δικαιώματα αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών που δεν έχουν καμία σχέση με την Χαμάς και αυτό δεν μπορεί πλέον να δικαιολογείται. Παρακολουθούμε την κατάσταση με απόγνωση», δήλωσε ο ιταλός υπουργός Αμυνας, Γκουίντο Κροσέτο, στο τηλεοπτικό δίκτυο SkyTG24.
Ο Κροσέτο δήλωσε ότι, επί της αρχής, η Ιταλία συμφώνησε με την ισραηλινή απάντηση στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, αλλά πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνεται διάκριση ανάμεσα στην ισλαμιστική οργάνωση και τον παλαιστινιακό λαό.
Το Σάββατο η Τζόρτζια Μελόνι και ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι συναντήθηκαν στη Ρώμη με τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμεντ Μουστάφα στον οποίο επανέλαβαν τη στήριξή τους για εκεχειρία και κάλεσαν την Χαμάς να απελευθερώσει τους ισραηλινούς ομήρους.
Η Ιταλία έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του από την Χαμάς. Την περασμένη εβδομάδα, η Ρώμη χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την απόφαση του εισαγγελέα του Διεθνούς Δικαστηρίου να επιδιώξει εντάλματα σύλληψης για ισραηλινούς ηγέτες.
Ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τα πολυάριθμα θύματα μεταξύ των Παλαιστινίων που έχουν καταφύγει στην Ράφα και ζήτησε «άμεση κατάπαυση του πυρός».
«Αυτές οι επιχειρήσεις πρέπει να σταματήσουν. Δεν υπάρχουν στην Ράφα ασφαλείς ζώνες για τους παλαιστινίους πολίτες. Απευθύνω έκκληση για σεβασμό του διεθνούς Δικαίου και άμεση κατάπαυση του πυρός», έγραψε στο Χ ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Παλαιστινιακή Αρχή: «Εσκεμμένο» το χτύπημα
Παράλληλα, η προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής κατηγόρησε το Ισραήλ ότι έβαλε εσκεμμένα στο στόχαστρο το κέντρο υποδοχής εκτοπισμένων στη Ράφα.
«Αυτή η φρικιαστική σφαγή που διαπράχθηκε από την ισραηλινή κατοχή αποτελεί πρόκληση για όλους τους διεθνείς θεσμούς» και τη διεθνή «νομιμότητα», ανέφερε η προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής σε ανακοίνωσή της, καταγγέλλοντας πως ο ισραηλινός στρατός «έβαλε στο στόχαστρο εσκεμμένα» καταυλισμό εκτοπισμένων.
Η Αίγυπτος καταδίκασε «τον σκόπιμο βομβαρδισμό από τις ισραηλινές δυνάμεις των σκηνών εκτοπισμένων» στη Ράφα.
Από το Κάιρο, το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε σε ανακοίνωσή του από το Ισραήλ, «να εφαρμόσει τα μέτρα που όρισε το Διεθνές Δικαστήριο για τον άμεσο τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων» στη Ράφα, που βρίσκεται στα σύνορα με την Αίγυπτο.
Στο μεταξύ, το Κατάρ, χώρα που μεσολαβεί ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς, προειδοποίησε σήμερα πως τα ισραηλινά πλήγματα στην Ράφα μπορεί να «παρεμποδίσουν» τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Η χώρα του Κόλπου ανησυχεί μήπως «οι βομβαρδισμοί περιπλέξουν τις εν εξελίξει διαμεσολαβητικές προσπάθειες και παρεμποδίσουν τις προσπάθειες που αποσκοπούν στην επίτευξη συμφωνίας για άμεση και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.
«Εβδομήντα έρευνες» για τον θάνατο παλαιστινίων κρατουμένων
Εξάλλου, το Ισραήλ διεξάγει έρευνα για θανάτους Παλαιστινίων που συνελήφθησαν στη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα και σχετικά με ένα κέντρο κράτησης που διαχειρίζεται ο στρατός, όπου μια οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζει ότι σημειώθηκε κακοποίηση κρατουμένων, δήλωσε η ανώτατη εισαγγελέας των ενόπλων δυνάμεων.
Επικαλούμενη μαρτυρίες πρώην κρατουμένων και ενός γιατρού από τη βάση Σντε Τέιμαν, η οργάνωση Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Physicians for Human Rights) ανέφερε τον περασμένο μήνα πως κρατούμενοι υπέστησαν βαριά βία με αποτέλεσμα κατάγματα, εσωτερική αιμορραγία ακόμη και θάνατο.
Παλαιστίνιοι έχουν κατηγορήσει επίσης ισραηλινούς στρατιώτες ότι προκάλεσαν θανάτους κρατουμένων στη διάρκεια του σχεδόν οκτάμηνου πολέμου στη Γάζα.
«Μέχρι σήμερα, έχουν ξεκινήσει 70 έρευνες της στρατιωτικής αστυνομίας που έχουν εγείρει υποψίες για ποινικά αδικήματα», δήλωσε η υποστράτηγος Γερουσάλμι, η στρατιωτική γενική εισαγγελέας, σε συνέδριο που φιλοξενεί ο Δικηγορικός Σύλλογος του Ισραήλ.
«Αυτές οι έρευνες εξετάζουν επίσης ισχυρισμούς που έχουν διατυπωθεί σχετικά με τις συνθήκες κράτησης στο κέντρο κράτησης Σντε Τέιμαν και τους θανάτους κρατουμένων, ενώ κρατούνταν από τις IDF. Αντιμετωπίζουμε αυτές τις κατηγορίες πολύ σοβαρά και λαμβάνουμε δράση για να τις διερευνήσουμε».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News