Ο Ελον Μασκ υποστηρίζει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα πάρει τις δουλειές μας, χωρίς όμως αυτό να είναι απαραίτητα κακό. «Πιθανώς κανείς από εμάς δεν θα έχει δουλειά» είπε σε πρόσφατο τεχνολογικό συνέδριο.
Μιλώντας εξ αποστάσεως μέσω webcam στο VivaTech 2024 στο Παρίσι, ο Μασκ περιέγραψε ένα μέλλον όπου οι θέσεις εργασίας θα είναι «προαιρετικές».
«Αν θέλεις να κάνεις μια δουλειά σαν χόμπι, θα μπορείς να την κάνεις. Διαφορετικά, η ΤΝ και τα ρομπότ θα παρέχουν όποια αγαθά και υπηρεσίες θέλετε» είπε ο Μασκ.
Καθολικό υψηλό εισόδημα
Για να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο σενάριο, είπε, θα πρέπει να υπάρχει «καθολικό υψηλό εισόδημα» – που δεν θα συγχέεται με το καθολικό βασικό εισόδημα (UBI), αν και ο ίδιος δεν το αποσαφήνισε. (Το UBI αναφέρεται στο πρόγραμμα των ΗΠΑ, όπου η κυβέρνηση χορηγεί ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό σε όλους, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους.) «Δεν θα υπάρχει έλλειψη αγαθών ή υπηρεσιών» ισχυρίστηκε ο Μασκ.
Οι δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια τόσο γρήγορα, ώστε οι ρυθμιστικές αρχές, οι εταιρείες και οι καταναλωτές προσπαθούν να προσδιορίσουν πώς να χρησιμοποιούν την τεχνολογία με υπευθυνότητα, σύμφωνα με το CNN.
Ταυτόχρονα αυξάνεται και η ανησυχία για το πώς θα αλλάξουν διάφορες βιομηχανίες και θέσεις εργασίας, καθώς η ΤΝ επεκτείνεται ραγδαία.
Μελέτη για ευάλωτες θέσεις εργασίας
Τον Ιανουάριο, ερευνητές στο Εργαστήριο Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT διαπίστωσαν ότι οι χώροι εργασίας υιοθετούν την ΤΝ πολύ πιο αργά από ό,τι περίμεναν ή και φοβούνταν ορισμένοι. Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι για την πλειονότητα των θέσεων εργασίας που θεωρούνταν ευάλωτες στην ΤΝ, τελικά αποδείχθηκε ότι η αυτοματοποίησή τους δεν συνέφερε οικονομικά τους εργοδότες.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι πολλές θέσεις εργασίας που απαιτούν υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη και ανθρώπινη αλληλεπίδραση δεν θα αντικατασταθούν. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας και οι εκπαιδευτικοί.
Ο Μασκ έχει εκφράσει ανοιχτά την ανησυχία του σχετικά με την ΤΝ. Κατά την ομιλία του στο συνέδριο χαρακτήρισε την τεχνολογία ως τον μεγαλύτερο φόβο του. Ανέφερε τις νουβέλες «Culture Book Series» του Ιαν Μπανκς, μια ουτοπική ματιά επιστημονικής φαντασίας σε μια κοινωνία που διοικείται από προηγμένη τεχνολογία, ως την πιο ρεαλιστική και «με το καλύτερο όραμα για την ΤΝ στο μέλλον».
Συναισθηματική ολοκλήρωση
Σε ένα μέλλον χωρίς δουλειά, ωστόσο, ο Μασκ αμφισβήτησε ότι οι άνθρωποι θα ένιωθαν συναισθηματικά ολοκληρωμένοι.
«Το ερώτημα, στην ουσία, είναι: αν ο υπολογιστής και τα ρομπότ μπορούν να κάνουν τα πάντα καλύτερα από εσάς, έχει νόημα η ζωή σας;» υπογράμμισε. «Πιστεύω ότι ίσως υπάρχει ακόμα ένας ρόλος για τους ανθρώπους σε αυτό το σενάριο: να δώσουμε νόημα στην ΤΝ».
Τέλος, εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία που είχε ως ομιλητής για να συστήσει στους γονείς να περιορίσουν τον αριθμό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που βλέπουν τα παιδιά τους, επειδή κατά την άποψή του «προγραμματίζονται από μια Τεχνητή Νοημοσύνη που μεγιστοποιεί την ντοπαμίνη».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News