Το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν καταδίκασε τις στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας γύρω από το αυτοδιοικούμενο νησί ως «παράλογες προκλήσεις». Οι ασκήσεις πραγματοποιούνται μόλις τρεις ημέρες μετά την ορκωμοσία του προέδρου της Ταϊβάν, Γουίλιαμ Λάι, τον οποίο το Πεκίνο έχει χαρακτηρίσει «αποσχιστή» και «ταραχοποιό».
Σύμφωνα με το BBC, οι ασκήσεις λαμβάνουν χώρα περιμετρικά του βασικού νησιού και των ελεγχόμενων από την Ταϊπέι νησιών Κινμέν, Ματσού, Γουικιού και Ντονγκίν. Εκπρόσωπος του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) χαρακτήρισε τις ασκήσεις «ισχυρή τιμωρία» για «αποσχιστικές πράξεις».
Η Ταϊπέι έχει στείλει ναυτικές, αεροπορικές και χερσαίες δυνάμεις για να «υπερασπιστεί την κυριαρχία του νησιού», σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν.
Ο στρατός της Κίνας ενημέρωσε ότι οι ασκήσεις του επικεντρώνονται σε κοινές περιπολίες πολεμικής ετοιμότητας θαλάσσης-αέρος, χτυπήματα ακριβείας σε βασικούς στόχους και ολοκληρωμένες επιχειρήσεις εντός και εκτός του νησιού για να δοκιμάσουν τις «πραγματικές μαχητικές ικανότητες» των δυνάμεών της.
Στρατιωτικοί αναλυτές μεταφέρουν στο BBC ότι τα απομακρυσμένα νησιά της Ταϊβάν που βρίσκονται κοντά στις κινεζικές ακτές έχουν συμπεριληφθεί ως στόχοι για πρώτη φορά, με βάση χάρτες που έδωσε στη δημοσιότητα ο PLA.
Ταϊβανέζικα ΜΜΕ επικαλέστηκαν τον στρατιωτικό εμπειρογνώμονα Τσιέχ Τσουνγκ, λέγοντας ότι η άσκηση που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει στόχο «την προσομοίωση μιας πλήρους κλίμακας στρατιωτικής εισβολής στην Ταϊβάν».
Τον Αύγουστο του 2022, μετά την ιστορική επίσκεψη της τότε προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, η Κίνα πραγματοποίησε την πρώτη της επιχείρηση «περικύκλωσης», προσομοιώνοντας τον αποκλεισμό του κύριου νησιού της Ταϊβάν με πλοία, αεροσκάφη και πυραύλους. Οι στρατιωτικές παρεισφρήσεις στα ύδατα και τον εναέριο χώρο της Ταϊβάν έχουν γίνει σχεδόν εβδομαδιαία υπόθεση από τότε.
«Οι ασκήσεις είναι επίσης μια ισχυρή τιμωρία για τις αυτονομιστικές ενέργειες των δυνάμεων ανεξαρτησίας της Ταϊβάν και μια αυστηρή προειδοποίηση ενάντια στην παρέμβαση και την πρόκληση από εξωτερικές δυνάμεις», ανέφερε ο PLA. Το Πεκίνο χαρακτήρισε τον Λάι «αποσχιστή» και «ταραχοποιό» για τις δηλώσεις που έκανε στο παρελθόν υπέρ της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν.
Η Κίνα διεκδικεί την αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν ως μέρος της επικράτειάς της, αλλά το νησί βλέπει τον εαυτό του ως ξεχωριστό κράτος. Στην πρώτη ομιλία του ως πρόεδρος, τη Δευτέρα 21 Μαΐου, ο Λάι κάλεσε την Κίνα «να σταματήσει να απειλεί την Ταϊβάν». Το Πεκίνο κατήγγειλε την ομιλία και ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, αποκάλεσε τον Λάι «επαίσχυντο».
Μετά την εκλογική νίκη του Λάι τον περασμένο Ιανουάριο, το Πεκίνο εξέδωσε δήλωση επιμένοντας ότι «η Ταϊβάν είναι μέρος της Κίνας». Εχει επίσης απορρίψει επανειλημμένα τις προσφορές του Λάι για συνομιλίες.
Η Ταϊβάν επεσήμανε ότι οι ασκήσεις «τονίζουν τη μιλιταριστική νοοτροπία του Πεκίνου». «Τα τελευταία χρόνια, η συνεχής παρενόχληση από κινεζικά αεροσκάφη και πλοία έχει βλάψει σημαντικά την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα. Αυτή η στρατιωτική άσκηση όχι μόνο αποτυγχάνει να συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν, αλλά αναδεικνύει επίσης την επιθετική μιλιταριστική νοοτροπία του κινεζικού στρατού», αναφέρει σε δήλωσή του το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν.
Το προεδρικό γραφείο της Ταϊβάν δήλωσε ότι είναι «λυπηρό» να βλέπουμε την Κίνα «να χρησιμοποιεί μονομερείς στρατιωτικές προκλήσεις για να απειλήσει τη δημοκρατία και την ελευθερία της Ταϊβάν». Πρόσθεσε ότι οι στρατιωτικές μονάδες και η ομάδα εθνικής ασφάλειας της Ταϊβάν έχουν «πλήρη κατανόηση της κατάστασης».
«Μπροστά στις εξωτερικές προκλήσεις και απειλές, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία και είμαστε ικανοί να προστατεύσουμε την εθνική ασφάλεια. Ζητάμε από το κοινό να είναι ήσυχο», ανέφερε.
Τις εβδομάδες που οδήγησαν στην ορκωμοσία του Λάι, η Ταϊβάν ανέφερε αύξηση των κινεζικών στρατιωτικών παρενοχλήσεων.
Μέχρι στιγμής, οι κινεζικές ασκήσεις παρέμεναν στην γκρίζα ζώνη, ένα βήμα πριν από την πλήρη εισβολή. Αναλυτές είπαν στο BBC ότι οι τακτικές πολέμου της γκρίζας ζώνης στοχεύουν στην ηθική και στρατιωτική αποδυνάμωση ενός αντιπάλου και αυτό ακριβώς προσπαθεί να κάνει η Κίνα με την Ταϊβάν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News