646
Παλαιστίνιοι που έφυγαν από τη Ράφα, έχουν στήσει σκηνές στην πόλη Ντεϊρ Αλ-Μπαλάχ | REUTERS/Ramadan Abed

Ράφα: «Περιορισμένη επιχείρηση» αποφάσισε ο Νετανιάχου μετά τις πιέσεις των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2024, 10:48
Παλαιστίνιοι που έφυγαν από τη Ράφα, έχουν στήσει σκηνές στην πόλη Ντεϊρ Αλ-Μπαλάχ
|REUTERS/Ramadan Abed

Ράφα: «Περιορισμένη επιχείρηση» αποφάσισε ο Νετανιάχου μετά τις πιέσεις των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2024, 10:48

Ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι το Ισραήλ «έλαβε υπόψη» τις «ανησυχίες» της Ουάσιγκτον στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

«Οι Ισραηλινοί αναθεώρησαν τα σχέδιά τους. Ελαβαν υπόψη πολλές από τις ανησυχίες που είχαμε εκφράσει», ανέφερε στους δημοσιογράφους ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Πρόκειται για συζήτηση που συνεχίζεται» κι είναι «εποικοδομητική», πρόσθεσε, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Αναφερόταν στις συζητήσεις ανάμεσα στον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, και κορυφαίους ισραηλινούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Μπενιαμίν Νετανιάχου, το Σαββατοκύριακο στο Ισραήλ.

«Αυτό που μετράει είναι τι γίνεται πραγματικά» στο πεδίο, πρόσθεσε. «Δεν δίνουμε πράσινο φως στις ισραηλινές επιχειρήσεις —δεν είναι αυτός ο ρόλος μας», έσπευσε να συμπληρώσει.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει εκφράσει δημόσια την αντίθεσή του στη διεξαγωγή χερσαίας επίθεσης ευρείας κλίμακας στη Ράφα.

Πρόχειρο νοσοκομείο που έστησε ο Ερυθρός Σταυρός στη Ράφα – REUTERS/Doaa Rouqa

Το Ισραήλ άρχισε την 7η Μαΐου χερσαίες επιχειρήσεις σε ανατολικούς τομείς της Ράφας, παρά την αντίθεση της διεθνούς κοινότητας, που ανησυχεί για την τύχη των ενός εκατ. και πλέον αμάχων που είχαν καταφύγει στην πόλη αυτή και είχαν παγιδευτεί.

Ο ισραηλινός στρατός διέταξε μαζική εσπευσμένη απομάκρυνση αμάχων από τη Ράφα, όπου λέει πως θέλει να καταστρέψει τα τελευταία, κατ’ αυτόν, τάγματα της Χαμάς, το δίκτυο υπόγειων σηράγγων και να διασώσει ομήρους.

Πριν λίγες ημέρες, οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (IDF) εντόπισαν τα πτώματα τεσσάρων ομήρων σε ένα από τα τούνελ στη Ράφα.

Ισραηλινοί αξιωματικοί μελετούν έναν χάρτη στο πεδίο επιχειρήσεων, στην ανατολική Ράφα – Israeli Defense Forces

Τις τελευταίες ημέρες, μετά από εντολή των IDF, υπολογίζεται ότι έχουν φύγει από τη Ράφα, περίπου 950.000 Παλαιστίνιοι από το 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένων, που είχαν συγκεντρωθεί στην πόλη. Οι Ισραηλινοί είπαν ότι η εκκένωση της πόλης έγινε με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι στη βόρεια Γάζα, καθώς είχαν την εμπειρία και την οργάνωσαν διαφορετικά. Οι ΗΠΑ εκτιμούσαν ότι θα χρειαστεί πολύ περισσότερο διάστημα για την εκκένωση.

Σύμφωνα με την Washington Post, μετά τις πιέσεις των ΗΠΑ, οι Ισραηλινοί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε περιορισμένη επιχείρηση στη Ράφα, όπου κρύβονται τα τέσσερα τελευταία τάγματα της Χαμάς -σύμφωνα πάντα με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, δεν σκοπεύουν πια να στείλουν δύο μεραρχίες στην πόλη, αλλά να επιχειρήσουν σε πολύ πιο συγκεκριμένα σημεία.

Μέλη των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων στα νότια σύνορα Ισραήλ και Γάζας – EPA/ABIR SULTAN

Υπάρχει όμως μία σημαντική διαφωνία απόψεων για το πόσοι παλαιστίνιοι τρομοκράτες έχουν σκοτωθεί τους επτά μήνες του πολέμου. Οι Ισραηλινοί εκτιμούν ότι έχουν εξοντώσει το 75% του στρατιωτικού σκέλους της οργάνωσης, περίπου 15.000 άνδρες. Αντίθετα, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ εκτιμούν ότι μόνο το 30-35% έχει εξοντωθεί, ενώ το 65% των τούνελ στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει στη θέση του.

Επίσης, η Washington Post ανέφερε επίσης ότι φαίνεται πως μετά το τελεσίγραφο του υπουργού Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, στον Νετανιάχου, οι Ισραηλινοί φέρεται να συμφώνησαν στο σχέδιο για την επόμενη ημέρα στη Γάζα.

«Θα περιλαμβάνει μια παλαιστινιακή δύναμη ασφαλείας που θα προέρχεται εν μέρει από τη διοικητική μισθοδοσία της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα. Αυτή η παλαιστινιακή δύναμη θα εποπτεύεται από ένα διοικητικό συμβούλιο παλαιστινίων “επωνύμων”, το οποίο θα υποστηρίζεται από μετριοπαθή αραβικά κράτη όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία. Ορισμένοι ισραηλινοί αξιωματούχοι -αλλά όχι ο πρωθυπουργός- αποδέχονται ότι αυτή η κυβερνητική οντότητα θα έχει δεσμούς με την Παλαιστινιακή Αρχή στη Ραμάλα (της Δυτικής Οχθης)».

Η Χαμάς φέρεται επίσης να δείχνει ότι συμφωνεί με το σχέδιο αυτό.

Οι Times of Israel σημειώνουν πάντως, ότι αυτά τα σχέδια είχαν αποφασιστεί πριν το αίτημα του Καρίμ Χαν για εντάλματα σύλληψης του Νετανιάχου και του Γκάλαντ. Είναι άγνωστο ποιες θα είναι οι συνέπειες της κίνησης αυτής, στα σχέδια των Ισραηλινών, οι οποίοι εξοργίστηκαν από την απόφαση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...