652
Η φορετή συσκευή διεγείρει τον νωτιαίο μυελό μέσω ηλεκτροδίων, στοχεύοντας στα νεύρα που δεν έχουν υποστεί βλάβη | ONWARD Medical

Μια συσκευή που τη φοράς και τα χέρια σου κουνιούνται

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2024, 11:50
Η φορετή συσκευή διεγείρει τον νωτιαίο μυελό μέσω ηλεκτροδίων, στοχεύοντας στα νεύρα που δεν έχουν υποστεί βλάβη
|ONWARD Medical

Μια συσκευή που τη φοράς και τα χέρια σου κουνιούνται

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2024, 11:50

Μια φορετή συσκευή που διεγείρει τον νωτιαίο μυελό με ηλεκτρικούς παλμούς φαίνεται να συμβάλλει στην αποκατάσταση ασθενών που έχουν υποστεί μερική ή ολική αδυναμία χρήσης των χεριών, είτε των δαχτύλων ή/και του βραχίονα.

Μια διεθνής δοκιμή της είχε ως θετικά αποτέλεσμα σε άτομα που είχαν υποστεί παράλυση των άνω άκρων από κακώσεις του νωτιαίου μυελού, καθώς ανέκτησαν –έως ένα επίπεδο– τη δύναμη, τον έλεγχο και γενικότερα την αίσθηση των χεριών τους.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο βρετανικός Guardian, η αποκατάσταση που επιτυγχάνει η συσκευή δεν είναι θεαματική, είναι όμως αρκετή ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητα και η ποιότητα ζωής των ασθενών.

«Στην πραγματικότητα διευκολύνει την κίνηση, ακόμα και ατόμων που είχαν απωλέσει πλήρως την κίνηση των χεριών τους. Τα οφέλη συσσωρεύονται σταδιακά, με την πάροδο του χρόνου, καθώς συνδυάζουμε αυτή τη διέγερση του νωτιαίου μυελού με εντατική φυσικοθεραπεία στα άνω άκρα, έτσι ώστε τα οφέλη να διατηρούνται ακόμη και όταν ο διεγέρτης είναι απενεργοποιημένος» αναφέρει ο Τσετ Μόριτζ, καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής Αποκατάστασης του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, στο Σιάτλ.

Ο μηχανισμός

Η συσκευή Arc-Ex (ex = external, εξωτερική) δεν εμφυτεύεται. Φοριέται εξωτερικά και χρησιμοποιεί ηλεκτρόδια, τα οποία τοποθετούνται στο δέρμα κοντά στο τμήμα του νωτιαίου μυελού που είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο μιας συγκεκριμένης κίνησης ή λειτουργίας.

H συσκευή Arc-Ex (ONWARD Medical)

Οι ερευνητές, γράφει ο Guardian, πιστεύουν ότι η ηλεκτρική διέγερση βοηθά τα νεύρα που έχουν παραμείνει ανέπαφα μετά τον τραυματισμό να στέλνουν σήματα και τελικά να αποκαθιστούν εν μέρει την επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και του παραλυμένου μέλους του σώματος. Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς που έχουν υποστεί κακώσεις του νωτιαίου μυελού εξακολουθούν να έχουν κάποια άθικτα νεύρα, τα οποία διασχίζουν το σημείο του τραυματισμού.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει το παράδειγμα της Μέλανι Ρίντ, δημοσιογράφου και συγγραφέα, η οποία πριν από 14 χρόνια είχε ένα ατύχημα με άλογο και έχασε το μεγαλύτερο μέρος της κίνησης των άνω άκρων, από τις μασχάλες και κάτω. Η Ριντ συμμετείχε στη δοκιμή της συσκευής Arc-Ex και κατάφερε να αποκτήσει ξανά κάποιο έλεγχο του αριστερού χεριού της.

«Το αριστερό μου χέρι είναι τώρα πολύ πιο δυνατό. Μπορώ να κάνω κύλιση σε ένα tablet ή ένα τηλέφωνο, μπορώ να ξεκουμπώσω τη ζώνη ασφαλείας με αυτό και μπορώ να πιάσω τα μαλλιά μου αλογοουρά, κάτι που δεν μπορούσα να κάνω πριν. Ολοι πιστεύουν ότι μετά από έναν τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη η βασική προτεραιότητα είναι να ξαναπερπατήσεις. Αλλά για τον τετραπληγικό ή τον παραπληγικό έχουν μεγάλη σημασία τα λειτουργικά χέρια. Δεν γίνονται θαύματα στον τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης, αλλά και η πιο μικρή βελτίωση μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή» λέει στον Guardian η Ριντ.

Ενας άλλος ασθενής, ο Σέροουν Κάμπελ, που εντάχθηκε στην έρευνα μέσω του νοσοκομείου «Craig», στο Κολοράντο, υπέστη τραυματισμό στον αυχένα πριν από 10 χρόνια. Ανέκτησε κάποια κίνηση με την κλασική μέθοδο αποκατάστασης, αλλά σημείωσε ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση χάρη στη συσκευή.

Τα αποτελέσματα

Στη δοκιμή, που έλαβε την ονομασία Up-Lift (τα αποτελέσματά της δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine), συμμετείχαν 65 τετραπληγικοί ασθενείς από 14 χώρες. Από τους 60 που ολοκλήρωσαν τη δοκιμή, οι 43 εμφάνισαν βελτιώσεις στη δύναμη και στη λειτουργία των άνω άκρων και οι 52 ανέφεραν βελτιώσεις στην ποιότητα ζωής τους.

Η εταιρεία Onward Medical, που κατασκεύασε τη συσκευή, έχει υποβάλει αίτημα έγκρισης στην Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και σύμφωνα με τον Guardian η απόφαση αναμένεται εντός του έτους.

Η δρ Μαριέλ Πουρσέλ, που ήταν υπεύθυνη για τη μελέτη Up-Lift στην εθνική μονάδα σπονδυλικών κακώσεων «Queen Elizabeth», στη Γλασκώβη, είπε στον Guardian ότι η θεραπεία αποδείχτηκε «σχετικά ωφέλιμη» σε ασθενείς με παλαιούς τραυματισμούς στον νωτιαίο μυελό. «Σε πρόσφατα τραυματισμένους ασθενείς, που ακολουθούν την τυπική θεραπεία αποκατάστασης, η μη επεμβατική διέγερση του νωτιαίου μυελού μπορεί να έχει μεγάλο όφελος. Δεν υπάρχει άλλη θεραπεία σαν αυτή» υποστηρίζει η Πουρσέλ.

Επόμενο βήμα για την κατασκευάστρια εταιρεία –μετά την αρχική έγκριση της συσκευής– θα είναι να τη δοκιμάσει και στην αποκατάσταση της κίνησης των κάτω άκρων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...