Και ξαφνικά, εκεί που φαινόταν ότι οι μέρες του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην εξουσία μπορεί να ήταν μετρημένες, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ανέλαβε να διασώσει την πολιτική του καριέρα.
Το εύθραυστο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του ισραηλινού πρωθυπουργού βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης αυτό το Σαββατοκύριακο, αφού ο στρατηγός εν αποστρατεία και υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στην κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης, Μπένι Γκαντζ, απείλησε να την εγκαταλείψει αν ο Νετανιάχου δεν παρουσίαζε λεπτομερώς, έως τις 8 Ιουνίου, το σχέδιό του για τη μελλοντική διακυβέρνηση της Γάζας.
Το τελεσίγραφο αύξησε την πολιτική πίεση στον ισραηλινό πρωθυπουργό, τον οποίο πολλοί Ισραηλινοί κατηγορούν τόσο για την σφαγή της 7ης Οκτωβρίου από τους παλαιστινίους τρομοκράτες, όσο και για την τύχη των ομήρων που απήγαγε η Χαμάς.
Ο Γκαντζ προειδοποίησε ότι θα αποσύρει την υποστήριξή του στον Νετανιάχου εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του. «Η επιλογή είναι στα χέρια σου», του είπε το Σάββατο.
Το τελεσίγραφο του Γκαντζ, η οργισμένη απάντηση του Νετανιάχου και η ανταπάντηση του πολιτικού του αντιπάλου, προβλήθηκαν ιδιαίτερα στα ισραηλινά ΜΜΕ και το μέλλον του ισραηλινού πρωθυπουργού διαφαινόταν αβέβαιο.
Το απόγευμα της Δευτέρας όμως, τα πράγματα άλλαξαν, καθώς όλα αυτά πέρασαν σε δεύτερη μοίρα μετά την ανακοίνωση του Καρίμ Χαν, εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) της Χάγης, ότι ζήτησε εντάλματα σύλληψης όχι μόνο για τους εγκεφάλους της Χαμάς, αλλά και για τον Νετανιάχου και τον Γιοάβ Γκάλαντ, υπουργό Αμυνας.
Και έτσι, το ΔΠΔ, και ας μην ήταν αυτός ο στόχος του, μετατράπηκε σε σύμμαχο του ισραηλινού πρωθυπουργού, τονίζει το Politico.
Αν ο Χαν και η ομάδα των έξι εμπειρογνωμόνων του -οι πέντε από τους οποίους είναι Βρετανοί, περιέργως- ήλπιζαν ότι κατηγορώντας και τις δύο πλευρές για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια παύση στις μάχες και να πείσουν το Ισραήλ να επανεξετάσει τη στρατιωτική του εκστρατεία, μάλλον θα έχουν απογοητευτεί, σημειώνει ο Τζέιμι Ντέτμερ, αρθρογράφος του Politico.
Ας δούμε τι ακολούθησε την ανακοίνωση από τη Χάγη: Μέσα σε λίγα λεπτά από τη δημοσιοποίηση της είδησης, ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, μεταξύ των κορυφαίων πολιτικών αντιπάλων του Νετανιάχου, καταδίκασε τον Χαν και απέρριψε την ανακοίνωση του Χαν ως «καταστροφή». Ο Λαπίντ δήλωσε στην κοινοβουλευτική του ομάδα, το κεντρώο κόμμα Yesh Atid, ότι ελπίζει πως το αμερικανικό Κογκρέσο θα καταδικάσει την πρωτοβουλία του Χαν.
Ο Λαπίντ καλεί εδώ και εβδομάδες τον Νετανιάχου να συμφωνήσει σε πρόωρες εκλογές, κάτι που τώρα πια φαίνεται μάλλον απίθανο.
«Τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ είναι μια πλήρης ηθική αποτυχία», έγραψε ο Λαπίντ στο X. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε την εξωφρενική σύγκριση μεταξύ Νετανιάχου και Σινουάρ, μεταξύ των ηγετών του Ισραήλ και των ηγετών της Χαμάς».
Ο ίδιος ο Γκαντζ ακολούθησε γρήγορα το παράδειγμά του. «Ο παραλληλισμός μεταξύ των ηγετών μιας δημοκρατικής χώρας, που είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τον εαυτό της από την κατάπτυστη τρομοκρατία, με τους ηγέτες μιας αιμοδιψούς τρομοκρατικής οργάνωσης (Χαμάς), είναι μια βαθιά διαστρέβλωση της δικαιοσύνης και κραυγαλέα ηθική χρεοκοπία», είπε κατηγορηματικά.
Διεθνείς αντιδράσεις κατά της Χάγης
Αντίστοιχη θέση εναντίον του αιτήματος του Χαν για τους ισραηλινούς πολιτικούς, πήραν οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ιταλία.
Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε το αίτημα του Χαν, «εξωφρενικό»: Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος: ό,τι κι αν υπονοεί ο Eισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, δεν υπάρχει εξίσωση –απολύτως καμία– μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς», υπογράμμισε ο αμερικανός πρόεδρος.
Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, δήλωσε σχετικά: «Είναι απολύτως απαράδεκτο να μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι η Χαμάς και το Ισραήλ, οι επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης που άρχισε τον πόλεμο στη Γάζα σφαγιάζοντας αθώους πολίτες και οι επικεφαλής της κυβέρνησης που έχει εκλεγεί από τον ισραηλινό λαό.
»Είναι παράλογο και μόνο ότι ο εισαγγελέας έκανε αυτό τον παραλληλισμό. Με κανένα τρόπο δεν μπορούμε να φανταστούμε μια τέτοια σύγκριση. Προσοχή να μην νομιμοποιούμε αντιισραηλινές θέσεις που μπορούν να τροφοδοτήσουν φαινόμενα αντισημιτισμού», πρόσθεσε ο ιταλός υπουργός, η χώρα του οποίου προεδρεύει φέτος της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών.
Την «εσφαλμένη εντύπωση εξίσωσης» μεταξύ της ηγεσίας της Χαμάς, από τη μία πλευρά, και της κυβέρνησης του Ισραήλ, από την άλλη, δίνει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, δήλωσε από την πλευρά του το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας ταυτόχρονα τον σεβασμό της Γερμανίας στην ανεξαρτησία και στις διαδικασίες του ΔΠΔ.
«Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αποτελεί θεμελιώδες επίτευγμα της παγκόσμιας κοινότητας, το οποίο η Γερμανία πάντα υποστήριζε. Η Γερμανία σέβεται την ανεξαρτησία και τις διαδικασίες του, όπως και όλων των άλλων διεθνών δικαστηρίων», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.
Το Δικαστήριο ωστόσο, θα πρέπει πλέον να αξιολογήσει πολύ διαφορετικά γεγονότα, τα οποία ο γενικός εισαγγελέας παρουσίασε αναλυτικά στην αίτησή του, συνεχίζει η ανακοίνωση.
Η Γερμανία υπογράμμισε ότι «οι ηγέτες της Χαμάς είναι υπεύθυνοι για μια βάρβαρη σφαγή, στην οποία άνδρες, γυναίκες και παιδιά δολοφονήθηκαν βάναυσα, βιάστηκαν και απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου, ενώ η Χαμάς συνεχίζει να κρατά ισραηλινούς ομήρους σε αδιανόητες συνθήκες, να επιτίθεται στο Ισραήλ με ρουκέτες και να χρησιμοποιεί τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας ως ανθρώπινες ασπίδες» και επανέλαβε ότι «η ισραηλινή κυβέρνηση έχει το δικαίωμα και το καθήκον να προστατεύει και να υπερασπίζεται τον λαό της από αυτό». Είναι σαφές ότι ισχύει το διεθνές ανθρωπιστικό Δίκαιο με όλες τις υποχρεώσεις του, κατέληξε το υπουργείο Εξωτερικών.
Θα συσπειρώσει τους Ισραηλινούς
Ο Ναντάβ Στράουχλερ, πρώην στρατηγικός σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας του Νετανιάχου, δήλωσε στο Politico, ότι το αίτημα του Χαν θα βοηθήσει τον πρωθυπουργό, αναγκάζοντας πολιτικούς της αντιπολίτευσης και επικριτές να συστρατευθούν προς υπεράσπισή του.
Παράλληλα, οι περισσότεροι Ισραηλινοί θα θεωρήσουν ότι ο Χαν στοχεύει το Ισραήλ και όχι μόνο τον Νετανιάχου, προειδοποίησε. «Οι άνθρωποι δεν το βλέπουν αυτό ως κάτι που στρέφεται μόνο κατά του Νετανιάχου -στρέφεται κατά του κράτους και της άμυνάς του», είπε.
Ο Στράουχλερ προέβλεψε ότι η αντίδραση της ισραηλινής κοινής γνώμης στην ανακοίνωση του Χαν θα αντικατοπτρίζει την αντίδρασή της στις προσπάθειες του Μπάιντεν και άλλων αμερικανών Δημοκρατικών να δεσμευτεί το Ισραήλ σε μια λύση δύο κρατών.
«Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να πιέσουν τον Νετανιάχου προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, αλλά είχε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα», είπε. Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ μπορεί να μην είχε την πολιτική στο μυαλό του, αλλά «το αποτέλεσμα θα είναι ακριβώς το ίδιο: Θα ενισχύσει τη θέση του Μπίμπι (όπως αποκαλούν τον Νετανιάχου οι Ισραηλινοί)».
Οι συγγενείς ορισμένων Ισραηλινών που εξακολουθούν να κρατούνται αιχμάλωτοι από τη Χαμάς στη Γάζα, οι οποίοι δραστηριοποιούνται επίσης στο Φόρουμ Ομήρων και Αγνοουμένων Οικογενειών που ασκεί ολοένα και μεγαλύτερη κριτική στον Νετανιάχου, επικρότησαν την έκδοση ενταλμάτων σε βάρος ανώτερων αξιωματούχων της Χαμάς, αλλά καταδίκασαν την εξίσωση που γίνεται μεταξύ της ηγεσίας του Ισραήλ και των παλαιστινίων τρομοκρατών.
«Η σύνδεση του Μπίμπι με τον Σινουάρ είναι κάτι που είναι πολύ δύσκολο να το καταπιούν οι Ισραηλινοί», δήλωσε στο Politico ο Εχούντ Ολμέρτ, πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ και σφοδρός επικριτής του Νετανιάχου. Θα ενθαρρύνει τους Ισραηλινούς να αισθάνονται περισσότερο «πολιορκημένοι», εξήγησε.
«Παίρνεις έναν δολοφόνο, έναν άνθρωπο που στέλνει τους δικούς του να σφάζουν αθώους Ισραηλινούς και τον ταυτίζεις με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ που είναι υπεύθυνος για την αντεπίθεση, εννοώ ότι αυτό είναι κάτι που οι Ισραηλινοί δεν μπορούν να δεχτούν. Αυτό είναι υπέρ του Νετανιάχου. Οι Ισραηλινοί ήδη λένε: “Κοιτάξτε, όλοι αυτοί είναι αντισημίτες. Είναι όλοι εναντίον μας”», είπε ο Ολμέρτ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News