319
Ενα Boeing 787 Dreamline της καινούργιας Riyadh Air, στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας | Saudi Press Agency/Handout via REUTERS

Σαουδική Αραβία: $15 δισ. για νέα Airbus – θέλει να «χτυπήσει» Emirates και Qatar Airways

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2024, 12:31
Ενα Boeing 787 Dreamline της καινούργιας Riyadh Air, στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας
|Saudi Press Agency/Handout via REUTERS

Σαουδική Αραβία: $15 δισ. για νέα Airbus – θέλει να «χτυπήσει» Emirates και Qatar Airways

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2024, 12:31

Η Σαουδική Αραβία παρήγγειλε 105 αεροσκάφη Airbus αξίας 15 δισ. δολαρίων, καθώς η χώρα θέλει να βρεθεί η κρατική αεροπορική εταιρεία της στις κορυφαίες του κόσμου.

Τα αεροσκάφη της σειράς A320 neo single-aisle θα δοθούν στην Saudia και την θυγατρική της Flyadeal, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Η παραγγελία σηματοδοτεί το τελευταίο βήμα στις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας να διευρύνει σημαντικά τον αεροπορικό της τομέα στο πλαίσιο του σχεδίου οικονομικής ανάπτυξης «Vision 2030».

Η στρατηγική επιδιώκει να μειώσει την εξάρτηση της χώρας από τις εξαγωγές πετρελαίου, διοχετεύοντας επενδύσεις σε έργα όπως ένα νέο αεροδρόμιο, τουριστικά αξιοθέατα φιλικά προς τον τουρισμό, όπως μουσεία, κέντρα θαλάσσιας ζωής και μια όπερα, και αστικές αναπτύξεις όπως η «έξυπνη πόλη» Neom, ύψους 500 δισ. δολαρίων, στο βορειοανατολικό άκρο της χώρας.

Το σχέδιο για την ενίσχυση της θέσης της στον τομέα των αερομεταφορών έχει ως στόχο να καλύψει την αναμενόμενη εισροή επισκεπτών, αλλά αποτελεί επίσης μια προσπάθεια να επαναληφθεί η επιτυχία του Ντουμπάι και του Κατάρ, που έχουν καθιερωθεί ως παγκόσμιοι κόμβοι αεροπορικών ταξιδιών, εκμεταλλευόμενοι τη θέση της Μέσης Ανατολής ως σταυροδρόμι για πτήσεις μεταξύ Ασίας, Αφρικής, Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής.

Οπως σημειώνει η Telegraph, στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η Σαουδική Αραβία δημιούργησε έναν δεύτερο ναυτιλιακό αερομεταφορέα, την Riyadh Air, καθώς σχεδιάζει να δημιουργήσει στην πρωτεύουσα ένα δίκτυο με περισσότερους από 100 προορισμούς σε έξι ηπείρους, χρησιμοποιώντας ένα στόλο αεροσκαφών Boeing 787 ευρείας ατράκτου

Η Saudia, ο υφιστάμενος αερομεταφορέας με έδρα την Τζέντα στην Ερυθρά Θάλασσα, εκτελεί μια σειρά από εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις, καθώς και τσάρτερ που μεταφέρουν εκατομμύρια επισκέπτες για το ετήσιο προσκύνημα στη Μέκκα.

Τα νέα αεροσκάφη Airbus θα χρησιμοποιηθούν σε δρομολόγια μικρών αποστάσεων, με περίπου τα μισά από αυτά να πηγαίνουν στην Flyadeal, αντίπαλο της θυγατρικής της Emirates, FlyDubai, στον ταχέως αναδυόμενο ταξιδιωτικό τομέα χαμηλού κόστους της Μέσης Ανατολής.

Η παραγγελία περιλαμβάνει 12 αεροσκάφη A320neo και 93 μεγαλύτερα αεροσκάφη A321neo. Συνολικά, ο όμιλος Saudia αναμένει 144 καινούργια αεροσκάφη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...