«Ο Δημήτρης αυτή τη στιγμή έχει τη δική του αναπνοή. Αντιδρά στα επώδυνα ερεθίσματα, αλλά θέλει αρκετό χρόνο για να μιλήσει και να αποκατασταθεί η υγεία του. Δεν έχει καμία σημασία πόσος χρόνος πέρασε. Σε αυτές τις καταστάσεις, αυτά τα περιστατικά ο κάθε οργανισμός είναι ιδιαίτερος», είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη για τον Δημήτρη Κόκοτα, μιλώντας στην εκπομπή «Καλύτερα δεν Γίνεται», στον Alpha.
Λίγο μετά εμφανίστηκε στην εκπομπή «Το Πρωινό» του ΑΝΤ1 για να μιλήσει για τον Δημήτρη Σταρόβα και να πει ότι βελτιώνεται σταδιακά η κατάστασή του μετά το εγκεφαλικό που υπέστη. Μας ενημέρωσε ότι ο καλλιτέχνης θα παραμείνει στο νοσοκομείο, ότι ξεκίνησε λογοθεραπείες και ότι η ομιλία του, για την οποία μάθαμε ότι έχει διαταραχθεί από το εγκεφαλικό επεισόδιο, θα επανέλθει 100% σύμφωνα με τις ιατρικές εκτιμήσεις.
Για τον Δημήτρη Κόκοτα, που νοσηλεύεται πάνω από δύο μήνες σε μονάδα εντατικής θεραπείας μετά από ανακοπή και έμφραγμα, η ενημέρωση όλον αυτό τον καιρό είναι συνεχής. Τα νεότερα της υγείας του τραγουδιστή έχουν γίνει κανονική στήλη στις ψυχαγωγικές εκπομπές, και αναλύονται στα πάνελ ενδελεχώς: πότε έκανε εγκεφαλογράφημα, αν ξύπνησε από το κώμα, αν αντιδρά στα ερεθίσματα, σε πόσες αξονικές τομογραφίες έχει υποβληθεί (τουλάχιστον σε τρεις, να σας ενημερώσω) και πότε αναμένεται να πάει σπίτι του.
Μικρά σήριαλ από την εντατική μπαίνουν σφήνα στις σκαλέτες και προσφέρουν λίγη κλειδαρότρυπα ακόμα μέσα σε θαλάμους νοσοκομείων, με φόντο καρδιακά, εγκεφαλικά και παντός είδους ασθένειες που βρίσκουν στα καλά καθούμενα τους διάσημους, όπως βρίσκουν και τους άσημους. Η αλήθεια είναι ότι η περιέργεια δεν σταματά πουθενά και είναι γνωστό ότι φουντώνει περισσότερο στα κακά παρά στα καλά μαντάτα. Αν ο γείτονας πάθει έμφραγμα και έρθει ασθενοφόρο να τον πάρει, την επόμενη μέρα θα το συζητά όλη η γειτονιά. Αν είναι και φίρμα, θα τον συζητά μια βδομάδα.
Ο πόνος του άλλου πάντα γίνεται αντικείμενο κουτσομπολιού. Από αυτή την άποψη, δεν είναι περίεργο που μια τηλεοπτική εκπομπή τον κάνει προϊόν και τον βάζει στον πάγκο για χάζι. Το περίεργο είναι που ξαφνικά μαθαίνεις τόσες ανατριχιαστικές λεπτομέρειες να βγαίνουν από θαλάμους εντατικής θεραπείας, εν είδει ρεπορτάζ. Το αμήχανο είναι που το φως της δημοσιότητας γίνεται κανονικός χειρουργικός προβολέας για να δείξει στο κοινό τομές, πληγές και τραύματα. Και το ακόμα πιο αμήχανο είναι που βλέπεις σ’ αυτή την ενημέρωση να παίρνουν μέρος και γιατροί.
Υποθέτω ότι για να βγει η κάποιος και να μιλήσει για την κατάσταση υγείας ενός ασθενούς, έχει την άδεια, αν όχι του ίδιου, των κοντινών του προσώπων ίσως; Αυτό είναι κάτι που αναρωτιέμαι, όταν βλέπω την κυρία Παγώνη (και όχι μόνο) να συνδέεται ζωντανά στη μια εκπομπή και καπάκι στην άλλη, και να βγάζει ιατρικό ανακοινωθέν για την πορεία υγείας του ενός και του άλλου που παλεύει να αναρρώσει, γνωστοποιώντας μας πληροφορίες, όπως αν ο ασθενής αναμένεται να ξαναμιλήσει και σε τι εξετάσεις υποβλήθηκε.
Θέλω να πω, δεν είναι προσωπικά δεδομένα αυτά που ακούμε να λέγονται δημοσίως και αφορούν την κατάσταση ενός ανθρώπου; Αυτός που υπέστη τη βλάβη και βρίσκεται σε μια ΜΕΘ θέλει να ξέρουν οι πάντες αυτές τις πληροφορίες;
«Είναι αγαπητοί στο κοινό και το κοινό θέλει να ξέρει. Κακό είναι;» Είναι βέβαιο ότι αυτό θα σου πει ο δικηγόρος του τηλεοπτικού διαβόλου, αν φιλοσοφήσετε μαζί το αμήχανο του πράγματος, το να γίνεται η Εντατική της ζωής, σήριαλ της οθόνης. Ασφαλώς, έτσι πάει. Αν είσαι διάσημος πρέπει να μοιραστείς την ιδιωτικότητα σου. Πολύ ή λίγο θα το αποφασίσεις, αλλά όχι καθόλου.
Αν είσαι διάσημος, έχεις την άγραφη υποχρέωση να ανοίξεις λίγο την κλειδαρότρυπα και να επιτρέψεις μια μικρή αδιακρισία στα ενδότερα σου. Είναι μια δέσμευση που έχεις προς τους θαυμαστές σου, αλλά κυρίως προς εκείνους που σε φέρνουν κοντά στους θαυμαστές, δίνοντάς σου ευκαιρίες για προβολή μέσα από τα τηλεοπτικά τους στασίδια. Και το έμφραγμα σου προβολή είναι, στην τελική.
Δεν θα το παραδεχτούν ποτέ, αλλά αυτό πιστεύουν.
ΥΓ. Για να είμαι, ωστόσο, δίκαιη, οφείλω να ομολογήσω ότι οι απανωτές συνδέσεις με την κα Ματίνα Παγώνη και με άλλους γιατρούς, οι οποίοι βγαίνουν επί τούτου, για να ενημερώσουν για την κατάσταση διάσημων ασθενών, έχει κάνει κι ένα καλό. Κάποιες φορές, μοιραία, η συζήτηση φεύγει από τον ασθενή και πάει στην ασθένεια, κι εκεί το κοινό πληροφορείται περί πρόληψης και συμπτωμάτων, τρόπων αντιμετώπισης, πρώτων βοηθειών κτλ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News