655
Στις Κάννες ο Κόστνερ ποζάρισε με φόντο το λιμάνι των γιοτ και παρασημοφορημένος από το γαλλικό κράτος (έλαβε τη διάκριση Officier des Arts et Lettres) | REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Κέβιν Κόστνερ: «Δεν έχω εμμονή με τα φιλμ γουέστερν»…

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2024, 19:11
Στις Κάννες ο Κόστνερ ποζάρισε με φόντο το λιμάνι των γιοτ και παρασημοφορημένος από το γαλλικό κράτος (έλαβε τη διάκριση Officier des Arts et Lettres)
|REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Κέβιν Κόστνερ: «Δεν έχω εμμονή με τα φιλμ γουέστερν»…

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2024, 19:11

«Δεν έχω εμμονή με το γουέστερν, όμως είμαι ‘‘κολλημένος’’ με την Ιστορία της πατρίδας μου που γράφτηκε με αίμα, ιδρώτα και δάκρυα» – αυτές τις μεγάλες και πολύ πατριωτικές κουβέντες είπε ο χολιγουντιανός καλλιτέχνης Κέβιν Κόστνερ μιλώντας για το φιλμ που πήγε στις Κάννες ως το πρώτο μιας εν εξελίξει σειράς. «Horizon, An American Saga» είναι ο τίτλος του, που σημαίνει «Ορίζοντας, ένα αμερικανικό έπος».

Το συγκεκριμένο «έπος», αν δεν αφορά την εποποιία των αγγλοσαξόνων αποίκων-εποίκων στα ινδιάνικα εδάφη των γνησίων Αμερικανών, οπωσδήποτε σχετίζεται με την έκταση της κινηματογραφικής αφήγησης: το πράμα, ως φαίνεται, είναι μακρύ και ενδέχεται να γίνει μακρύτερο. Η Corriere della Sera μάς πληροφόρησε ότι ο φιλόπατρις Κόστνερ έριξε 50 εκατομμύρια στο φιλμ αυτό, με την ιδιότητα του παραγωγού, ενώ συγχρόνως είναι ο σκηνοθέτης του, ο συν-σεναριογράφος του και ο πρωταγωνιστής του.

«Πάνω στου αλόγου του τη σέλα καλπάζει στο λιβάδι, τον σκέπει ο ουρανός και μπροστά του ξανοίγεται απέραντος ο ορίζοντας» ξεκίνησαν αναλόγως επικά και με βουκολική έμπνευση οι Μιλανέζοι, για να δείξουν ότι στα γουέστερν αυτό που κρατάει ξύπνιο τον θεατή, τελικά, είναι η πρωτοτυπία. Το φιλμ του 69χρονου Κόστνερ θα προβληθεί σταδιακά στις αίθουσες, το πρώτο μέρος στις 4 Ιουλίου (δηλαδή ανήμερα της εθνικής γιορτής των ΗΠΑ) και το δεύτερο στις 15 Αυγούστου (ανήμερα της Κοίμησης της Θεοτόκου – κατά διαβολική σύμπτωση, το δίχως άλλο).

«Δεν θέλει να βγει στη σύνταξη, είναι πολύ νωρίς ακόμη» έγραψε η Corriere χωρίς να δαγκάσει τη γλώσσα της εν όψει της φημολογούμενης αύξησης των ηλικιακών ορίων για συνταξιοδότηση. «Στο τηλεοπτικό έπος ‘‘Yellowstone’’ o σταρ είχε φορέσει φαρδύ αγελαδάρικο καπέλο, μπότες ‘‘βακέρος’’ και κυκλοφορούσε στο ράντσο του δίπλα σε βόδια της Μοντάνα. Ομως στο ‘‘Horizon’’ το σκηνικό είναι η παλιά Αγρια Δύση». Δηλαδή το Φαρ Ουέστ των ημετέρων λαϊκών αιθουσών, μια φορά κι έναν καιρό βέβαια.

Δήλωσε ο ηθοποιός: «Είκοσι χρόνια πέρασαν από τότε που είχα τη χαρά να βρίσκομαι στις Κάνες με ένα άλλο γουέστερν, το ‘‘Open Range’’. Περίμενα την κατάλληλη στιγμή για να επιστρέψω. Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος στον κόσμο για να αποκαλύψω το αποτέλεσμα αυτής της υπέροχης περιπέτειας». Περίεργο, πάντως, διότι στην Κυανή Ακτή αφθονούν μεν οι «Φεράρι», όχι όμως και τα βουστάσια – κατσίκια, ωστόσο, και εξειδικευμένα τυροκομεία διαθέτουν οι κοντινές Αλπεις.

Για τα λεφτά που επένδυσε στο όνειρό του είπε: «Είναι το τίμημα της ελευθερίας μου και της ακεραιότητάς μου. Σκεφτόμουν αυτήν την ιστορία πριν από το ‘‘Dances with the Wolves’’. Είναι συμβατικό γουέστερν, με αρχή, μέση και τέλος. Δεν μπόρεσα να πείσω κανέναν χρηματοδότη. Ομως είμαι πεισματάρης και άνοιξα το πορτοφόλι μου. Δεν είμαι ο τύπος που πηγαίνει στο Λας Βέγκας, δεν είμαι τζογαδόρος, ούτε μεγαλοεπιχειρηματίας. Ποντάρω στην αγάπη μιας ιστορίας». Στο φιλμ παίζουν και οι Σιένα Μίλερ, Σαμ Γόρθινγκτον, Ντάνι Χάστον.

Οι Ιταλοί σχολίασαν ότι πριν από δέκα χρόνια ο Κόστνερ εμφανίστηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ρώμης με κοκκινωπά μαλλιά και 15 παραπανίσια κιλά, όμως τώρα στις Κάννες είναι και πάλι λιγνός και εισπράττει χειροκροτήματα σε κάθε βήμα του. Εδωσαν και ένα μίνι βιογραφικό του: «Εχει προλεταριακή καταγωγή, αφού ο πατέρας του επισκεύαζε αυτοκίνητα και ψυγεία, και στα νιάτα του έγραφε ποίηση ενώ έκανε διάφορες δουλειές του ποδαριού. Είναι πατέρας επτά παιδιών. Τρία τα απέκτησε από την πρώτη του σύζυγο Σίντι Σίλβα, ένα από  την Μπρίτζετ Ρούνεϊ και τα τρία μικρότερα με το πρώην μανεκέν Κριστίν Μπαουμγκάρτνερ».

Ο μάνατζερ που είναι υπεύθυνος για την κυκλοφορία του ‘‘Horizon’’ είπε, μάλλον με επιχειρηματική πεζότητα, ότι θα πλασάρει το φιλμ όχι σαν «επιστροφή των γουέστερν», αλλά ως «επιστροφή του Κέβιν».

Ο ίδιος ο Κόστνερ θέλει να γυρίσει τα δύο τελευταία μέρη του «έπους», ομολογεί όμως ότι δεν έχει βρει τα κεφάλαια που απαιτούνται. Μάλλον γυρεύει την επανάληψη της εμπορικής επιτυχίας του με το ‘‘Dances with the Wolves’’, το οποίο απέφερε 424 εκατ. δολάρια έσοδα, με τα μισά και πλέον να προέρχονται από χώρες εκτός ΗΠΑ. «Ποιος ξέρει αν η α λα Κόστνερ κατάκτηση της Δύσης θα συμπέσει με την κατάκτηση του box office» αναρωτήθηκε καταλήγοντας η Corriere.

Τα τρέιλερ της Warner Bros Pictures για το «Horizon: An American Saga»:

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...