745
Ο Καρίμ Χαν (στο κέντρο) ανακοινώνει το αίτημα για την έκδοση ενταλμάτων, το μεσημέρι της Δευτέρας, στη Χάγη | Twitter

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου, Χανίγια, Σινουάρ ζητά ο εισαγγελέας στη Χάγη

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2024, 15:30
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/05/2024 17:52
Ο Καρίμ Χαν (στο κέντρο) ανακοινώνει το αίτημα για την έκδοση ενταλμάτων, το μεσημέρι της Δευτέρας, στη Χάγη
|Twitter

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου, Χανίγια, Σινουάρ ζητά ο εισαγγελέας στη Χάγη

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2024, 15:30
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/05/2024 17:52

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζητά να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης για τον πoλιτικό ηγέτη της εξτρεμιστικής οργάνωσης Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια και τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ και τον πόλεμο που ακολούθησε στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε αποκλειστική συνέντευξη στην Κριστιάν Αμανπούρ του CNN, ο γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου Καρίμ Χαν, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ζητά επίσης εντάλματα σύλληψης για τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ, τον αρχηγό της Χαμάς στη Γάζα Γιαχία Σινουάρ καθώς και για τον Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραχίμ αλ Μάσρι, ηγέτη των Ταξιαρχιών Αλ Κάσεμ, και γνωστότερο ως Μοχάμεντ Ντέιφ.

Είναι η πρώτη φορά που ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) λαμβάνει τέτοια απόφαση για ηγέτη συμμάχου των Ηνωμένων Πολιτειών. Τέτοια απόφαση έχει ληφθεί για τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, για τον οποίο το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το αίτημα έκδοσης των ενταλμάτων θα εξετάσει ειδική επιτροπή δικαστών.

Ο Χαν είπε ότι οι κατηγορίες εναντίον των Σινουάρ, Χανίγια και αλ-Μάσρι περιλαμβάνουν «εξόντωση, δολοφονία, σύλληψη ομήρων, βιασμό και σεξουαλική επίθεση κατά την κράτηση».

Οι κατηγορίες εναντίον του Νετανιάχου και του Γκάλαντ περιλαμβάνουν «πρόκληση εξόντωσης, πρόκληση πείνας ως μεθόδου πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης των προμηθειών ανθρωπιστικής βοήθειας, σκόπιμης στόχευσης αμάχων σε σύγκρουση».

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι η χώρα του έχει ένα ανεξάρτητο νομικό σύστημα που διερευνά αυστηρά όλες τις παραβιάσεις του νόμου και ότι τυχόν ένταλμα σύλληψης σε βάρος του θα ήταν προσβολή «ιστορικών διαστάσεων».

Σε σχετική ερώτηση της Αμανπούρ, ο Χαν απάντησε: «Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου».

Σφοδρές αντιδράσεις του Ισραήλ

Άμεσες και σφοδρότατες ήταν οι αντιδράσεις της ισραηλινής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης απέναντι στην κίνηση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν δήλωσε σε ανακοίνωσή του ότι ζητεί την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά του Νετανιάχου και του Γκάλαντ για εγκλήματα όπως «σκόπιμη πρόκληση λιμού κατά πολιτών», «ανθρωποκτονία εκ προθέσεως» και «εξόντωση ή δολοφονία».

Ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, Μπένι Γκαντς, μέλος του ισραηλινού πολεμικού συμβουλίου, χαρακτήρισε την απόφαση ένα «έγκλημα ιστορικών διαστάσεων. Το να παραλληλίζεις τους ηγέτες μιας δημοκρατικής χώρας που είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τον εαυτό της, με τον απεχθή τρόμο που προκαλούν ηγέτες μιας αιμοδιψούς τρομοκρατικής οργάνωσης (Χαμάς) είναι μια βαθιά διαστρέβλωση της δικαιοσύνης και μια κατάφωρη ηθική χρεοκοπία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατς, χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» την κίνηση του ΔΠΔ, υποστηρίζοντας ότι αυτή ισοδυναμεί με μια επίθεση στα θύματα της 7ης Οκτωβρίου, ημέρα της επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, προσθέτοντας ότι καμία δύναμη στον κόσμο δεν θα εμποδίσει το Ισραήλ να φέρει πίσω τους ομήρους του από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών της ισραηλινής κυβέρνησης, Μπεζαλέλ Σμότριχ, χαρακτήρισε το αίτημα του Καρίμ Χαν ως «επίδειξη υποκρισίας και εβραϊκού μίσους» που θυμίζει «ναζιστική προπαγάνδα».

«Τα εντάλματα σύλληψης εναντίον τους (σ.σ. του Νετανιάχου και του Γκάλαντ) είναι εντάλματα σύλληψης εναντίον όλων μας», ανέφερε ο Σμότριχ σε ανακοίνωσή του, καλώντας τις φιλικές προς το Ισραήλ χώρες να αναλάβουν δράση «για να διαλύσουν» το ΔΠΔ.

Ο επίσης ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, κάλεσε τον Νετανιάχου να αγνοήσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και τον εισαγγελέα, κρίνοντας ότι έχουν αντισημιτική στάση, προσθέτοντας μάλιστα ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα θα πρέπει να ενταθεί μέχρι την ήττα της Χαμάς.

Από την πλευρά του ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Γιαϊρ Λαπίντ, καταδίκασε την ανακοίνωση του ΔΠΔ κάνοντας λόγο για «καταστροφή». Απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική του παράταξη, ο Λαπίντ εξέφρασε την ελπίδα ότι το αμερικανικό Κογκρέσο θα συνεδριάσει και θα καταδικάσει την απόφαση του ΔΠΔ.

Από την πλευρά της, η παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση κατήγγειλε την κίνηση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ζητήσει την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά τριών αρχηγών της, υποστηρίζοντας ότι «εξισώνει το θύμα με τον θύτη», με το παλαιστινιακό κίνημα να ζητά την ακύρωση του αιτήματος του εισαγγελέα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...