698
To εργοστάσιο παραδομένο στις φλόγες | INTIMEnews

Στάχτη το εργοστάσιο Γιαννίτση στη Λαμία δύο 24ωρα μετά την καταγγελία για μαζική τροφική δηλητηρίαση μαθητών

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2024, 10:59
To εργοστάσιο παραδομένο στις φλόγες
|INTIMEnews

Στάχτη το εργοστάσιο Γιαννίτση στη Λαμία δύο 24ωρα μετά την καταγγελία για μαζική τροφική δηλητηρίαση μαθητών

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2024, 10:59

Ολοσχερής είναι η καταστροφή στο εργοστάσιο της εταιρείας Γιαννίτση στη βιομηχανική περιοχή της Λαμίας, από την πυρκαγιά που ξέσπασε στις 21.30 την Κυριακή.

Παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων η φωτιά -που προκλήθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία- πήρε γρήγορα διαστάσεις και μέσα σε περίπου μία ώρα κατέκαψε τις εγκαταστάσεις του εργοασίου και οχήματα που βρίσκονταν στον περιβάλλοντα χώρο.

Πρόκειται για το εργοστάσιο παραγωγής σχολικών γευμάτων για την ευρύτερη περιοχή της Λαμίας, το οποίο εμπλέκεται στην υπόθεση της μαζικής τροφικής δηλητηρίασης μαθητών Δημοτικού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, περισσότερα από 60 μαθητές εμφάνισαν την τελευταία εβδομάδα συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης, έχοντας καταναλώσει σχολικά γεύματα, και πολλά από τα παιδιά κατέληξαν στο νοσοκομειο.

Την περασμένη Παρασκευή γονείς προχώρησαν σε επίσημη καταγγελία στον εισαγγελέα Λαμίας, ενώ έχουν υποβληθεί πάνω από 30 μηνύσεις.

«Κάθε πέντε λεπτά ενημερωνόμασταν και για ένα ακόμη κρούσμα. Κοινός παρανομαστής σε όλα τα περιστατικά ήταν το σχολικό γεύμα, αφού όσα παιδιά αρρώστησαν είχαν καταναλώσει το ίδιο φαγητό που μοιράστηκε στο σχολείο τους», περιέγραψε σε δηλώσεις στο Mega, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 7ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας Μαρία Ζωγράφου.

«Στη συνέχεια ενημερωθήκαμε ότι το ίδιο παρατηρήθηκε και σε άλλα σχολεία της πόλης, με παιδιά να εμφανίζουν τα συμπτώματα μόλις έφαγαν τις μερίδες τους», πρόσθεσε, εκφράζοντας την αγανάκτησή της για το γεγονός ότι  η εταιρεία catering που παρέχει τα σχολικά γεύματα δεν έχει ζητήσει ούτε «μία συγγνώμη», αλλά αντιθέτως έκανε λόγο για γαστρεντερίτιδα των παιδιών.

«Εμείς κάναμε ως σύλλογος καταγγελία, πήγαμε στην εισαγγελέα, όπου έδωσε εντολή στην αστυνομία να διενεργήσει έρευνα. Εχουν ξεκινήσει οι μηνυτήριες καταθέσεις κα από εμάς ως σύλλογος, αλλά και από γονείς. Πριν λίγο ενημερωθήκαμε κιόλας ότι μίλησαν με την εν λόγω εταιρεία, όπου μάλιστα είπαν ότι είναι ένα τυχαίο γεγονός και ότι λογικά είναι μία γαστρεντερίτιδα που είχαν τα παιδάκια. Αν είναι δυνατόν! 63 παιδάκια ταυτόχρονα γαστρεντερίτιδα; Από 7 διαφορετικά σχολεία που κατανάλωσαν το ίδιο γεύμα; Δεν είναι καθόλου τυχαίο γεγονός. Ούτε μία συγγνώμη. Μία απλή συγγνώμη. Εμείς ως σύλλογος έχουμε ακούσει πολλές φορές παράπονα για τα εν λόγω σχολικά γεύματα, έχουμε κάνει τις παρατηρήσεις μας. Αυτό που μας θυμώνει είναι ότι είναι σχολικά γεύματα. Αυτό μας στεναχωρεί. Έχουμε βρει και κλειστές συσκευασίες που δεν καταναλώθηκαν, τις έχουμε παραδώσει ήδη στην Αστυνομία ώστε να σταλούν στο Χημείο του Κράτους για ανάλυση», ανέφερε η κυρία Ζωγράφου.

Η εταιρεία πάντως επέμεινε πως  «δεν προκύπτει από πουθενά ότι αυτά τα περιστατικά έχουν σχέση με εμάς. Δεν προκύπτει κάτι τέτοιο ούτε από το νοσοκομείο της Λαμίας, στο οποίο πήγαν 3 κρούσματα με ιογενή γαστρεντερίτιδα. Τα περιστατικά αυτά δεν είχαν καμία σχέση με δηλητηρίαση, δεν είχαν σχέση με την σίτιση».

«Εχουμε στεναχωρηθεί και το ψάχνουμε, είμαστε υπεύθυνοι και αυστηρά σοβαροί. Δίνουμε 2.500 μερίδες φαγητό κάθε μέρα, είμαστε 30 χρόνια στον χώρο και κάνουμε αυτή την δουλειά», κατέληγαν οι υπεύθυνοι της εταιρείας στην απάντησή τους.

Η φωτιά στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου παρασκευής των γευμάτων ξέσπασε στις 21.30 της Κυριακής. Μέσα σε λίγα λεπτά επιτόπου έσπευσαν οι πυροσβέστες από την 7η ΕΜΑΚ, που βρίσκονται 200 μέτρα μακριά από το εργοστάσιο.  Ωστόσο οι φλόγες είχαν τυλίξει το μεγαλύτερο μέρος του εργοστασίου και οι πυροσβέστες προσπαθούσαν από διάφορα τμήματα να συγκρατήσουν την ορμή τους. Σήμανε συναγερμός και στη ΒΙΠΕ έσπευσσαν και άλλα πυροσβεστικά οχήματα αλλά και υδροφόρες απ’ όλη την Φθιώτιδα και ενώ οι φλόγες είχαν πλέον επεκταθεί σε όλο το κτίριο. Μέσα σε 45 λεπτά η σκεπή του εργοστασίου κατέρρευσε και οι πυκνοί μαύροι καπνοί μαζί με φλόγες φαίνονταν από την εθνική οδό Λαμίας – Θεσσαλονίκης.

Οι πυροσβέστες προσπάθησαν με αντιασφυξιογόνες μάσκες να μπουν στο εσωτερικό του εργοστασίου θέλοντας να αποκλείσουν την πιθανότητα να βρίσκονται μέσα σε αυτό εργαζόμενοι, όμως οι ισχυρές εκρήξεις από δεξαμενές αερίου τροφοδοτούσαν τις φλόγες. Ορισμένοι από τους εργαζόμενους που πρώτοι έφτασαν στον χώρο του εργοστασίου μπήκαν μέσα στο προαύλιο χώρο για να απομακρύνουν αυτοκίνητα, κυρίως φορτηγά αυτοκίνητα της εταιρείας, τα οποία είχαν παραδοθεί στις φλόγες.

Σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών μέσων, στο εργοστάσιο Γιαννίτση που καταστράφηκε ολοσχερώς απο τη φωτιά, επρόκειτο να γίνει υγειονομικός έλεγχος τη Δευτέρα, με αφορμή τα δεκάδες κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης μαθητών σε Δημοτικά σχολεία της Λαμίας.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...