477
Εκρηκτική εμφάνιση της Τέιλορ Σουίφτ στο Friends Arena στη Στοκχόλμη | Christine Olsson / TT News Agency via REUTERS

Η Τέιλορ Σουίφτ ανεβάζει το θερμόμετρο, την οικονομία και τον πληθωρισμό

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2024, 17:07
Εκρηκτική εμφάνιση της Τέιλορ Σουίφτ στο Friends Arena στη Στοκχόλμη
|Christine Olsson / TT News Agency via REUTERS

Η Τέιλορ Σουίφτ ανεβάζει το θερμόμετρο, την οικονομία και τον πληθωρισμό

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2024, 17:07

Η περιοδεία Eras της Τέιλορ Σουίφτ πρόκειται να αποφέρει 997 εκατομμύρια στερλίνες (1,2 δισεκατομμύρια δολάρια) στη βρετανική οικονομία, σύμφωνα με έκθεση της Barclays, η οποία προβλέπει ότι οι θαυμαστές θα ξοδέψουν κατά μέσο όρο 848 λίρες για να δουν από κοντά την ποπ σταρ στη σκηνή.

Στοιχεία της βρετανικής τράπεζας έδειξαν ότι όσοι αγόρασαν εισιτήριο για τη συναυλία της αναμένεται να πληρώσουν πάνω από 12 φορές το μέσο κόστος μιας βραδιάς στη Βρετανία (67 λίρες) και δύο φορές περισσότερα από όσα θα ξόδευαν εάν ήταν καλεσμένοι σε γάμο στη Βρετανία, που είναι κατά μέσο όρο 398 λίρες.

«Swiftonomics»

Η έκθεση της τράπεζας με τίτλο «Swiftonomics», που δημοσίευσε το CNBC, ανέφερε ότι το μέσο ποσό που δαπανήθηκε για ένα εισιτήριο είναι 206 λίρες, ενώ άλλα εκτιμώμενα έξοδα περιλαμβάνουν 121 λίρες για τη διαμονή, 111 λίρες για το ταξίδι και 56 λίρες για ρούχα που θα φορέσετε στη συναυλία.

Η τράπεζα αναμένει επίσης ότι όσοι θα πάνε στη συναυλία θα ξοδέψουν κατά μέσο όρο 79 λίρες σε επίσημα αναμνηστικά της Eras Tour. Επίσης, 59 λίρες για ένα γεύμα πριν από τη συναυλία και επιπλέον 216 λίρες για άλλα έξοδα, συμπεριλαμβανομένων των ποτών.

Με βάση αυτή τη συνολική δαπάνη των 848 λιρών από τον καθένα από τους σχεδόν 1,2 εκατομμύρια κατόχους εισιτηρίων, σε 15 νύχτες σε τέσσερα στάδια, η Barclays προέβλεψε ότι από την περιοδεία θα συγκεντρωθούν 997 εκατομμύρια λίρες.

Αρχισε η περιοδεία στην Ευρώπη της ποπ σταρ Τέιλορ Σουίφτ (Christine Olsson / TT News Agencyvia REUTERS)

Το «Swiftonomics» είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την οικονομική επιρροή της ποπ σταρ, καθώς οι θαυμαστές συρρέουν στα σόου της σε όλο τον κόσμο, ξοδεύοντας πολλά χρήματα.

«Οταν πρόκειται για είδωλα όπως η Τέιλορ Σουίφτ –κάτι που είδαμε με τον Ελβις και τη Beatlemania στις δεκαετίες του ’50 και του ’60– οι φαν έχουν τόσο ισχυρή σχέση με τον καλλιτέχνη και η διασύνδεσή τους με τους υπόλοιπους φαν κάνει την επιθυμία τους να ξοδέψουν ακόμα πιο έντονη», δήλωσε ο Πίτερ Μπρουκς, επικεφαλής αναλυτής συμπεριφοράς της Barclays.

Στη Στοκχόλμη

Μετά το Παρίσι η Τέιλορ Σουίφτ πήγε στη Στοκχόλμη κι επικράτησε πυρετός. Η σκανδιναβική πόλη δεν έκρυψε τη χαρά της για την έλευσή της και στην αρχική σελίδα του ιστοτόπου της έγραψε «Καλωσήρθες στη Swiftholm».

Θαυμαστές της Τέιλορ Σουίφτ έσπευσαν να αγοράσουν αναμνηστικά έξω από το Friends Arena της Στοκχόλμης (TT News Agency/Pontus Lundahlvia REUTERS)

«Εκτιμάται ότι 120.000 άνθρωποι ταξίδεψαν στη Σουηδία ειδικά για αυτό το γεγονός και υπολογίζεται να ξοδέψουν περίπου μισό δισεκατομμύριο σουηδικές κορόνες (40,5 εκατομμύρια ευρώ) κατά τη διάρκεια της διαμονής τους εδώ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Καρλ Μπέργκβιστ, επικεφαλής οικονομολόγος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Στοκχόλμης.

Οι τιμές των δωματίων στα ξενοδοχεία, που παρουσίασαν 100% πληρότητα, εκτοξεύτηκαν κατά περίπου 295%, οδηγώντας σε σημαντική αύξηση των τιμών. Για αυτό ακριβώς υπάρχουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο μιας αύξησης του πληθωρισμού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...