907
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι «διαθέτουμε το 25% αυτών που χρειαζόμαστε για να υπερασπίσουμε την Ουκρανία, μιλάω για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας». | EPA/SERGEY DOLZHENKO

Ο Ζελένσκι αναμένει μεγάλη ρωσική επίθεση – Αποκλείει Ολυμπιακή εκεχειρία

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2024, 10:55
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι «διαθέτουμε το 25% αυτών που χρειαζόμαστε για να υπερασπίσουμε την Ουκρανία, μιλάω για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας».
|EPA/SERGEY DOLZHENKO

Ο Ζελένσκι αναμένει μεγάλη ρωσική επίθεση – Αποκλείει Ολυμπιακή εκεχειρία

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2024, 10:55

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια αποκλειστικής συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, προεξόφλησε πως επίκειται πολύ μεγαλύτερη ρωσική επίθεση στη βορειοανατολική και στην ανατολική Ουκρανία, με στόχο κατ’ αυτόν να καταληφθεί το Χάρκοβο, περιφέρεια όπου συνεχίζονται οι επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας που άρχισαν οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας τη 10η Μαΐου.

«Αρχισαν την επιχείρησή τους, μπορεί να αποτελείται από πολλά κύματα. Κι αυτό είναι το πρώτο κύμα τους. Αλλά η κατάσταση είναι υπό έλεγχο έπειτα από αυτό το πρώτο κύμα», διαβεβαίωσε ο αρχηγός του κράτους, καθώς η Ρωσία έχει καταγράψει αυτόν τον μήνα τα μεγαλύτερα εδαφικά κέρδη από τα τέλη του 2022.

Κατ’ αυτόν, η Ρωσία θα ήθελε να κυριεύσει την ομώνυμη πρωτεύουσα της περιφέρειας του Χαρκόβου, μόλις μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τα σύνορα. Ομως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε πως δεν είναι «προς το παρόν» στόχος η κατάληψη της δεύτερης μεγαλύτερης ουκρανικής πόλης.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, σκοπός είναι να ανταποδοθούν τα ουκρανικά πλήγματα των τελευταίων μηνών στη ρωσική επικράτεια και να δημιουργηθεί ουδέτερη ζώνη ώστε να αποτραπούν νέα.

Στρατολόγηση κρατουμένων

Ο Ζελένσκι αναγνώρισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Για να αντιμετωπιστεί η ανεπάρκεια αυτή, ψηφίστηκε στο Κίεβο αμφιλεγόμενος νόμος για τη στρατολόγηση περισσότερων Ουκρανών, που προβλέπει τη μείωση του ορίου ηλικίας των στρατευσίμων από τα 27 στα 25 έτη και τίθεται σε ισχύ σήμερα.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι υπέγραψε εξάλλου χθες νόμο που επιτρέπει τη στρατολόγηση φυλακισμένων, με αντάλλαγμα την απελευθέρωσή τους υφ’ όρον αφού υπηρετήσουν.

«Πρέπει να αναπληρώσουμε τις εφεδρείες (…) μεγάλος αριθμός ταξιαρχιών έχει μεγάλα κενά. Πρέπει να το κάνουμε, ώστε τα παιδιά (στο μέτωπο) να μπορούν να εναλλάσσονται ομαλά. Ετσι θα βελτιωθεί το ηθικό», είπε.

Παράπονα από τη Δύση

Ο ουκρανός πρόεδρος, αναφερόμενος στη Δύση, επέκρινε πως του έχει στην πράξη απαγορευτεί να χρησιμοποιήσει όπλα, ιδίως μεγαλύτερου βεληνεκούς, που προμήθευσαν στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του η Ευρώπη και οι ΗΠΑ για να πλήξει στόχους στη ρωσική επικράτεια.

«Αυτοί (οι Ρώσοι) μπορούν να μας βομβαρδίζουν από το έδαφός τους, αυτό είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που έχει η Ρωσία, αλλά εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να πλήξουμε τα συστήματά τους στο ρωσικό έδαφος με δυτικά όπλα. Δεν μας έχει δοθεί τέτοιο δικαίωμα», ανέφερε, προσθέτοντας πως διαμαρτυρήθηκε γι’ αυτό στον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους αυτή την εβδομάδα.

Η Δύση δεν επιτρέπει στην Ουκρανία τη χρήση των HIMARS  για επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος – EPA/HANNIBAL HANSCHKE

Είπε ακόμη πως η χώρα του χρειάζεται να της σταλούν τα τριπλάσια συστήματα Patriot από όσα διαθέτει και 120 ως 130 μαχητικά αεροσκάφη F-16 ή ανάλογα για να «τερματιστεί», κατ’ αυτόν, «η κυριαρχία στους αιθέρες» της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας.

«Σήμερα, δεν διαθέτουμε παρά το 25% αυτών που χρειαζόμαστε για να υπερασπίσουμε την Ουκρανία, μιλάω για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας», ιδίως τα αμερικανικής κατασκευής Patriot, ανέφερε.

Προέλαση στο μέτωπο

Ο Ολεχ Σινεχούμποφ, περιφερειάρχης στο Χάρκοβο, ανέφερε πως οι ουκρανικές δυνάμεις δεν έχουν μπορέσει ως τώρα να βάλουν τέλος στην προέλαση του εχθρού τους.

Κάπου 200 κάτοικοι παραμένουν επιτόπου, σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ η πόλη, περίπου πενήντα χιλιόμετρα από την περιφερειακή πρωτεύουσα Χάρκοβο. Η πόλη είχε περίπου 18.000 κατοίκους προπολεμικά.

Δυτικότερα, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις συνέχισαν να προελαύνουν στον δεύτερο άξονα της εφόδου τους στην περιφέρεια.

Συνολικά κάπου 9.900 άμαχοι έχουν απομακρυνθεί εσπευσμένα από τα σπίτια τους στην περιφέρεια του Χαρκόβου.

Αστυνομικοί βοηθούν στην εκκένωση των κατοίκων της Βόβτσανσκ – REUTERS/Vyacheslav Madiyevskyy

Το Κίεβο ερίζει ότι οι δυνάμεις της Μόσχας χρησιμοποιούν αμάχους σαν «ανθρώπινες ασπίδες» στη Βόβτσανσκ.

Η Μόσχα κατέγραψε σε μια εβδομάδα τα μεγαλύτερα εδαφικά κέρδη από τα τέλη του 2022, κυριεύοντας 257 τετραγωνικά χιλιόμετρα μόνο στην περιφέρεια του Χαρκόβου, σύμφωνα με ανάλυση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένα σε δεδομένα του αμερικανικού ινστιτούτου για τη μελέτη του πολέμου (ISW) που μεταδόθηκε προχθές.

Στη Βόβτσανσκ ρωσικοί βομβαρδισμοί στοίχισαν τη ζωή σε 35χρονο και τραυμάτισαν 60χρονο, σύμφωνα με την περιφερειακή εισαγγελία, που διευκρίνισε ότι και οι δύο ήταν άμαχοι.

Ενώ στην Οδησσό πέντε άνθρωποι χρειάστηκαν νοσηλεία σε νοσοκομεία εξαιτίας νέου πλήγματος, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Ολεχ Κίπερ.

Πυροσβέστες επί τω έργω μετά από χτύπημα ρωσικού πυραύλου στην Οδησσό – Press service of the State Emergency Service of Ukraine in Odesa region/Handout via REUTERS

Στην περιφέρεια Κρασναντάρ (νοτιοδυτικά), οι ρωσικές αρχές ανέφεραν πως δυο ουκρανικά drones προκάλεσαν πυρκαγιά σε διυλιστήριο στην Τουάψε. Στην ίδια περιφέρεια, «πολιτικές υποδομές» πήραν φωτιά σε επιδρομή στη Ναβαρασίσκ, λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα.

Αποκλείεται Ολυμπιακή εκεχειρία

Ο πόλεμος δεν μοιάζει να υπάρχει περίπτωση να σταματήσει, ούτε καν προσωρινά. Ο ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι στη συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο είπε ότι απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο Ολυμπιακής εκεχειρίας.

Η πρόταση που διατύπωσε πρώτος ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και αργότερα συζητήθηκε από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ αποσκοπεί στη διακοπή των εχθροπραξιών κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

«Του είπα: Εμανουέλ, δεν το πιστεύουμε. Ας φανταστούμε μια στιγμή ότι κηρύσσεται κατάπαυση του πυρός. Καταρχήν, δεν εμπιστευόμαστε τον Πούτιν. Δεύτερο, δεν θα αποσύρει τα στρατεύματά του. Τρίτο (…), πες μου, Εμανουέλ —του είπα—, ποιος μας εγγυάται ότι η Ρωσία δεν θα επωφεληθεί για να φέρει στρατεύματα στο έδαφός μας;».

«Είμαστε εναντίον οποιασδήποτε ανακωχής που παίζει το παιγνίδι του εχθρού», επέμεινε ο ουκρανός πρόεδρος.

Ο Πούτιν επιστρέφοντας από την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Κίνα, παραδέχθηκε ότι ο Σι Τζινπίνγκ του μετέφερε την πρόταση για την εκεχειρία, αλλά δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες.

Ωστόσο επέκρινε τη Δύση επειδή απαιτεί από τη Ρωσία να τηρήσει την Ολυμπιακή Εκεχειρία, ενώ αποκλείει τους ρώσους αθλητές από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...