600
H Tζέιν Φόντα με βορειοβιετναμέζους στρατιώτες στο Ανόι τον Ιούλιο του 1972 - μια φωτογραφία που τότε είχε προκαλέσει οργή στις ΗΠΑ | Pictures from History/Universal Images Group via Getty Images

ΗΠΑ: Η «Ημέρα της Τζέιν Φόντα» προκαλεί βιετναμέζικη κατακραυγή

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2024, 18:55
H Tζέιν Φόντα με βορειοβιετναμέζους στρατιώτες στο Ανόι τον Ιούλιο του 1972 - μια φωτογραφία που τότε είχε προκαλέσει οργή στις ΗΠΑ
|Pictures from History/Universal Images Group via Getty Images

ΗΠΑ: Η «Ημέρα της Τζέιν Φόντα» προκαλεί βιετναμέζικη κατακραυγή

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2024, 18:55

Αξιωματούχοι στην Καλιφόρνια αναγκάστηκαν να κινήσουν στο ημερολόγιο την ημέρα «προς τιμήν της Τζέιν Φόντα» εν μέσω αγανάκτησης που προκλήθηκε, καθώς η αρχική ημερομηνία συνέπεσε με εκείνη της πτώσης της Σαϊγκόν.

Η κομητεία του Λος Αντζελες δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η 30η Απριλίου θα θεσπιζόταν ως «Ημέρα της Τζέιν Φόντα» προς τιμήν του περιβαλλοντικού έργου της βραβευμένης με Οσκαρ ηθοποιού. Η ανακοίνωση, ωστόσο, σύμφωνα με τους Times, προκάλεσε αντιδράσεις από την τοπική βιετναμαμερικανική κοινότητα.

Η 86χρονη Φόντα είχε ταχθεί εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ, στον οποίο σκοτώθηκαν σχεδόν 60.000 αμερικανοί στρατιώτες και έως 3 εκατ. βιετναμέζοι πολίτες και στρατιώτες, κερδίζοντας το χλευαστικό ψευδώνυμο «Hanoi Jane» (Η Τζέιν του Ανόι) για την υποστήριξή της προς τις δυνάμεις του Βορείου Βιετνάμ.

Η 30ή Απριλίου είναι γνωστή ως «Μαύρος Απρίλης» στη βιετναμαμερικανική κοινότητα, καθώς σηματοδοτεί την επέτειο της κατάληψης της Σαϊγκόν από τα κομμουνιστικά στρατεύματα το 1975. Οι αντίπαλοι του κομμουνιστικού καθεστώτος σκοτώθηκαν ή στάλθηκαν σε στρατόπεδα επανεκπαίδευσης, ενώ πολλοί δραπέτευσαν με βάρκες προσπαθώντας να φτάσουν στην Αμερική.

Η ημέρα τιμάται επίσης από τα 2,3 εκατ. άτομα βιετναμέζικης καταγωγής που ζουν στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων περίπου 200.000 στην Κομητεία Οραντζ. Μεγάλο μέρος της κατακραυγής προήλθε από τη συγκεκριμένη κομητεία, η οποία γειτνιάζει με το Λος Αντζελες.

Η Μισέλ Στιλ, βουλευτής των Ρεπουμπλικανών, είπε: «Το να εξυψώσουμε την Τζέιν του Ανόι πάνω από τη βιετναμέζικη κοινότητα, τους Αμερικανούς που θυσίασαν τη ζωή τους και τους αγαπημένους τους είναι βαθιά προσβλητικό για τους φιλελεύθερους Βιετναμαμερικανούς, που φέρουν τόσο τραγικές και οδυνηρές αναμνήσεις από τον πόλεμο του Βιετνάμ».

Ο Τρι Τα, ο οποίος εκπροσωπεί τη γειτονιά Μικρή Σαϊγκόν της Κομητείας Οραντζ, ξεκίνησε μια έκκληση για μεταφορά της ημέρας που θα  τιμάται η Φόντα. Σε επιστολή του προς το συμβούλιο εποπτών του Λος Αντζελες, ο Τα και 17 άλλα μέλη της συνέλευσης της Κομητείας Οραντζ περιέγραψαν την ημέρα ως «προσβολή».

Η Τζέιν Φόντα σε συνέντευξη Τύπου τον Ιούλιο του 1972 στη Νέα Υόρκη με θέμα την επίσκεψή της στο Βιετνάμ. «Εκλαιγα για την Αμερική κάθε μέρα στο Ανόι» είχε πει. «Οι βόμβες μπορεί να πέφτουν στο Βόρειο Βιετνάμ, αλλά αυτή είναι μια αμερικανική τραγωδία» (Βettmann/GettyImages)

«Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί το συμβούλιο εποπτών θα επέλεγε αυτή τη συγκεκριμένη ημέρα για να γιορτάσει την Τζέιν Φόντα. Ο πόνος και η πληγή που προκαλεί αυτή η απόφαση θα προκαλέσει μακροπρόθεσμη ζημιά στη βιετναμέζικη προσφυγική κοινότητα. Επιπλέον, αυτή η τιμή για τη Φόντα αποτελεί προσβολή για τη θυσία των αμερικανών και των νοτιοβιετναμέζων στρατιωτών που έδωσαν τα πάντα για την ελευθερία» ανέφεραν.

Μια ανακοίνωση στον ιστότοπο της Λίντσεϊ Χόβαρθ, προέδρου του συμβουλίου εποπτών, επιβεβαίωσε ότι η Ημέρα της Φόντα θα μεταφερόταν «από σεβασμό στις φωνές της κοινότητας».

Μια εκπρόσωπος της Χόβαρθ δήλωσε στον ιστότοπο CalMatters ότι η απόφαση να τιμηθεί η ηθοποιός στις 30 Απριλίου ήταν συμπτωματική. Η Φόντα είναι πολύ ενεργή στον ακτιβισμό για το περιβάλλον και έχει καλέσει τους ψηφοφόρους να καταθέσουν τη γνώμη τους για περιβαλλοντικά ζητήματα στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

«Αυτή είναι μια υπαρξιακή χρονιά» είπε η Φόντα. «Το πώς ψηφίζουμε –από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών και κάτω– επηρεάζει πραγματική το αν οι νέοι θα έχουν ένα βιώσιμο μέλλον».

Η Φόντα, γνωστή τόσο για τον ακτιβισμό όσο και για την υποκριτική της, επικρίθηκε το 1972, όταν πήγε στο Ανόι, με τις φωτογραφίες της στη θέση του πυροβολητή ενός βορειοβιετναμέζικου αντιαεροπορικού όπλου να προκαλούν οργή στις ΗΠΑ.

Η ίδια ζήτησε συγγνώμη από τους βετεράνους του Βιετνάμ και τις οικογένειές τους το 1988. «Οι προθέσεις μου δεν ήταν ποτέ να τους πληγώσω. Ηταν ακριβώς το αντίθετο» είπε τότε η Τζέινβ Φόντα. «Προσπαθούσα να βοηθήσω να τελειώσει ο πόλεμος, αλλά υπήρξαν στιγμές που ήμουν απερίσκεπτη και απρόσεκτη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...