1192
Ντάλας, Νοέμβριος 1963: λίγες στιγμές προτού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι δολοφονηθεί | Getty Images

Εξήντα χρόνια πολιτικές δολοφονίες και απόπειρες

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2024, 20:20
Ντάλας, Νοέμβριος 1963: λίγες στιγμές προτού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι δολοφονηθεί
|Getty Images

Εξήντα χρόνια πολιτικές δολοφονίες και απόπειρες

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2024, 20:20

Με αφορμή την απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, την Τετάρτη 15 Μαΐου, το βρετανικό μέσο Telegraph συνέταξε κατάλογο «πολιτικών δολοφονιών και αποπειρών» που διαπράχθηκαν τα τελευταία 60 χρόνια.

Η λίστα περιλαμβάνει δολοφονίες που έγιναν υπό συνθήκες κυβερνητικής και κρατικής ομαλότητας, όπως ήταν η μυστηριώδης ακόμη και σήμερα δολοφονία του αμερικανού προέδρου Τζον Κένεντι, στο Ντάλας το 1963, αλλά και περιπτώσεις όλως ιδιαίτερες, όπως το λιντσάρισμα του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι από τον τζιχαντιστικό όχλο, στη Λιβύη το 2011, σε συνθήκες απόλυτης αποσταθεροποίησης και εμφυλίου πολέμου.

Στον κατάλογο του βρετανικού μέσου δεν περιλαμβάνεται η σημαντικότερη, ίσως, δολοφονία πολιτικού στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που το ίδιο εξέτασε, εκείνη του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, Αλντο Μόρο, από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες, το 1978, έπειτα από απαγωγή και σχεδόν δίμηνη ομηρία. Ούτε αναφέρεται η έχουσα σχέση με το Παλαιστινιακό δολοφονία του προέδρου της Αιγύπτου Ανουάρ Σαντάτ, στις 6 Οκτωβρίου 1981. Επίσης, δεν γίνεται μνεία στην εκτέλεση των ρουμάνων κομμουνιστών δικτατόρων Νικολάε και Ελενας Τσαουσέκου, τα Χριστούγεννα του 1989, έπειτα από δίκη-εξπρές.

Αν, δε, αναφερθούμε και στην Ελλάδα, την προδικτατορική, τη δικτατορική και τη μεταδικτατορική, οι παραλείψεις του άρθρου (από τον Γρηγόρη Λαμπράκη μέχρι τον Παύλο Μπακογιάννη) είναι «καμπανιστές».

Κριστίνα Κίρχνερ, 2022: Εμπλοκή του όπλου

Την 1η Σεπτεμβρίου 2022 έγινε αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον της αντιπροέδρου της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ έξω από την κατοικία της στο Μπουένος Αϊρες. Ο επίδοξος δολοφόνος, ένας 35χρονος βραζιλιάνικης καταγωγής, έστρεψε το όπλο του στο κεφάλι της Κίρχνερ, όμως αυτό έπαθε εμπλοκή. Συνελήφθη επί τόπου και ακόμη κρατείται στις φυλακές. Δήλωσε ότι ο λόγος της επίθεσής του ήταν «η κατάσταση της χώρας». Η Κίρχνερ καταδικάστηκε προς το τέλος της ίδια χρονιάς σε εξαετή φυλάκιση και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων με κατηγορητήριο περί απάτης και διαφθοράς.

Ιμράν Χαν, 2022: Πυρά στα πόδια… για το Ισλάμ

Τον Νοέμβριο του 2022, ο Ιμράν Χαν, πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν και πρώην αστέρας του κρίκετ, πυροβολήθηκε στα πόδια καθώς το φορτηγό με το οποίο ταξίδευε διέσχιζε έναν πολυσύχναστο δρόμο στο Βαζιραμπάτ. Σε ένα βίντεο «εξομολόγησης» που δόθηκε στη δημοσιότητα από την αστυνομία, ο δράστης ανέφερε ότι ενήργησε κατ’ αυτόν τον τρόπο επειδή ο Χαν ήταν «εναντίον του Ισλάμ». Εναν χρόνο μετά το συμβάν, ο ίδιος ο Χαν καταδικάστηκε από πακιστανικό δικαστήριο σε τριετή φυλάκιση ως δωροδοκηθείς κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του.

Σίνζο Αμπε, 2022: Λανθασμένη στοχοποίηση
Ο Σίνζο Αμπε (αριστερά) συνομιλεί ως πρωθυπουργός με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, το 2019 στους G20 που είχαν γίνει στην Οσάκα (Kiyoshi Ota/Pool via REUTERS)

Στις 8 Ιουλίου 2022 ο Σίνζο Αμπε, πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, πυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στη Νάρα. Δυο σφαίρες τον τραυμάτισαν σοβαρά στον λαιμό και εξέπνευσε λίγες ώρες αργότερα. Ο άνθρωπος που τον σκότωσε ήθελε να εκδικηθεί μια θρησκευτική οργάνωση επειδή η μητέρα του δώρισε σε αυτήν όλη την οικογενειακή περιουσία! Ο Αμπε, όμως, δεν είχε καμία σχέση με αυτή την ιστορία.

Ζοβενέλ Μοΐζ, 2021: Τα παιδιά από την Κολομβία
Μερικοί από τους Κολομβιανούς που πιάστηκαν ως ύποπτοι για τη δολοφονία του προέδρου της Αϊτής Ζοβενέλ Μοΐζ μέσα στο σπίτι του (EPA/Jean Marc Herve Abelard)

Η δολοφονία του προέδρου της Αϊτής Ζοβενέλ Μοΐζ άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και οι «άνεμοι» που ξεχύθηκαν από μέσα του έσπειραν συμμοριτισμό και τρόμο στη φτωχή χώρα της Καραϊβικής, ένα διαρκές χάος που διαρκεί μέχρι σήμερα. Ο Μοΐζ εκτελέστηκε εντός της κατοικίας του μαφιόζικα, από εισβολείς που τραυμάτισαν σοβαρά και τη σύζυγό του. Το περιστατικό έγινε τα μεσάνυχτα της 7ης Ιουλίου 2021 στο Πορτ-ο-Πρενς. Τρεις από τους φονιάδες σκοτώθηκαν στην «επιχείρηση», ενώ καμιά εικοσαριά άλλοι, μεταξύ τους και 18 Κολομβιανοί, πρώην στρατιωτικοί, συνελήφθησαν. Η έρευνα αποκάλυψε ότι η δολοφονία είχε πολιτικό χρώμα.

Ζαΐρ Μπολσονάρο, 2018: Το μαχαίρι του τρελού
Μόλις μαχαιρωμένος, ο Μπολσονάρο μεταφέρεται από τους οπαδούς του. Στην ένθετη φωτογραφία ο μαχαιροβγάλτης (EPA, RAYSA LEITE και Military police)

Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο εθνικιστής πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, τραυματίστηκε σοβαρά στις 7 Σεπτεμβρίου 2018, στο Μίνας Γκεράις. Κατά τη διάρκεια προεκλογικής καμπάνιας τον μαχαίρωσε στην κοιλιά ένας ψυχοπαθής. Για να γιατρευτεί, ο Μπολσονάρο υποβλήθηκε σε πολλές χειρουργικές επεμβάσεις.

Μουαμάρ Καντάφι, 2011: Το μίσος του όχλου

Ο λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι δολοφονήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2011 ενώ τελούσε υπό αιχμαλωσία τζιχαντιστικών ομάδων. Νωρίτερα η φρουρά του είχε δεχτεί πυρά από αεροπορικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Ο θρυλικός για την εκκεντρικότητά του και τον ιδιότυπο σοσιαλισμό του συνταγματάρχης βρήκε μαρτυρικό θάνατο στα χέρια αφιονισμένου όχλου.

Ραφίκ Χαρίρι, 2005: Σκοτεινή υπερβόμβα

Στις 14 Φεβρουαρίου 2005, ο Ραφίκ Χαρίρι, πρώην πρωθυπουργός του Λιβάνου, σκοτώθηκε μαζί με άλλα 21 άτομα σε έκρηξη στη Βηρυτό, καθώς η αυτοκινητοπομπή του (πέντε θωρακισμένες Mercedes) ανατινάχτηκε μπροστά στο παραλιακό ξενοδοχείο «Saint George». Η βόμβα, που είχε φτιαχτεί από 1.200 κιλά ΤΝΤ, άνοιξε κρατήρα βάθους τριών μέτρων στην άσφαλτο. Η μαζική δολοφονία πυροδότησε και πολιτικές εξελίξεις, με σημαντικότερη την απόσυρση των ενόπλων δυνάμεων της Συρίας από τον Λίβανο. Οι δολοφόνοι, επί της ουσίας, δεν έχουν βρεθεί. Οι Λιβανέζοι υποπτεύθηκαν τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας και τη φιλοϊρανική ομάδα Χεζμπολάχ, ωστόσο δεν βρήκαν επαρκείς αποδείξεις, ούτε για τη συνωμοσία ούτε για το ίδιο το έγκλημα.

Γιτζάκ Ράμπιν, 1995: Δεν άρεσε η ειρήνη του
Αυτό το καρέ από βίντεο δείχνει τον δολοφόνο του Ράμπιν – είναι ο νεαρός στο κέντρο της εικόνας (ΕΡΑ)

Ο Γιτζάκ Ράμπιν, πρωθυπουργός του Ισραήλ, δολοφονήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 1995 στο Τελ Αβίβ σε συγκέντρωση Ισραηλινών υπέρ των Συμφωνιών του Οσλο. Ο δολοφόνος του, ονόματι Γιγκάλ Αμίρ, ήταν ένας υπερεθνικιστής φοιτητής που δεν του άρεσαν οι ειρηνευτικές πρωτοβουλίες του Ράμπιν. Την προηγούμενη χρονιά ο Ράμπιν είχε τιμηθεί μαζί με τον Γιάσερ Αραφάτ και τον Σιμόν Πέρες με Νομπέλ Ειρήνης. Ο Αμίρ συνελήφθη αμέσως μετά τον περιστατικό. Στη δίκη του κρίθηκε ένοχος και του επιβλήθηκε η ποινή της ισόβιας φυλάκισης.

Ιντιρα Γκάντι, 1984: Φοβού τους φύλακες 2

Η Iντιρα Γκάντι, πρωθυπουργός της Ινδίας, δολοφονήθηκε το πρωί της 31ης Οκτωβρίου 1984 στην κατοικία της στο Νέο Δελχί. Τη σκότωσαν οι σιχ σωματοφύλακές της, με κίνητρο την εκδίκηση για υποτιθέμενες ενέργειές της εναντίον του σιχισμού.

Παρκ Τσουνγκ-χι, 1979: Φοβού τους φύλακες 1

Ο Παρκ Τσουνγκ-χι ήταν νοτιοκορεάτης στρατηγός και πολιτικός. Διετέλεσε πρόεδρος της χώρας επί μακρόν και δολοφονήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 1979, κατά τη διάρκεια δείπνου, από τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του. Μέχρι σήμερα παραμένει ασαφές αν η δολοφονία του ήταν μέρος ενός οργανωμένου πραξικοπήματος ή απλή παρόρμηση του φονιά.

Τζον Εφ. Κένεντι, 1963: Αίνιγμα μέσα σε μυστήριο
Η φωτογραφία δείχνει τον Κένεντι ένα δευτερόλεπτο μετά τον πυροβολισμό που δέχθηκε στο κεφάλι από τον Οσβαλντ (Wikipedia, Public Domain)

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι πυροβολήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1963 ενώ βρισκόταν εντός αυτοκινήτου εν κινήσει, στο Ντάλας του Τέξας, από τον Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ, πρώην πεζοναύτη. Ακολούθησε σχεδόν αμέσως η δολοφονία του δολοφόνου από δεύτερο δολοφόνο, τον Τζακ Ρούμπι ή Τζέικομπ Ρουμπινστάιν, ο οποίος πέθανε στη φυλακή. Το 1964 το αμερικανικό πολιτικό σύστημα (Επιτροπή Γουόρεν) έκρινε ότι ο Ρουμπινστάιν έδρασε αυτοβούλως κατά του Οσβαλντ, συνεπώς δεν υπήρξε συνωμοσία εναντίον του Κένεντι, όμως αυτή η απόφανσή της αμφισβητήθηκε ζωηρά και αμφισβητείται ακόμη. Πρόκειται για υπόθεση που διατηρεί ακόμη γοητευτικό μυστήριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...