Η Ουκρανία θέλει να χρησιμοποιήσει το αμερικανικό πυραυλικό σύστημα HIMARS για να χτυπήσει στόχους μέσα στη Ρωσία. Ακριβώς για τον λόγο αυτόν αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ζελένσκι ταξίδεψαν στις ΗΠΑ. Πήγαν στην Ουάσινγκτον και παρακάλεσαν τη διοίκηση Μπάιντεν να πράξει ό,τι η διοίκηση των Τόρις ήδη έπραξε, δηλαδή να επιτρέψει στις ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου την εκτόξευση αμερικανικών πυραύλων εναντίον ρωσικών στόχων μέσα στη Ρωσία.
Τα παραπάνω ανέφερε σε ρεπορτάζ του το βρετανικό μέσο Telegraph, γράφοντας επιπλέον ότι ουκρανικό πολιτικοστρατιωτικό προσωπικό βάλλει εναντίον των περιορισμών που επέβαλαν οι ΗΠΑ όσον αφορά τη χρήση των HIMARS. Αυτοί οι περιορισμοί, λένε, επέτρεψαν στους Ρώσους να συγκεντρώσουν με άνεση δυνάμεις Πεζικού και τεθωρακισμένων στη ρωσο-ουκρανική μεθόριο, με οδυνηρό αποτέλεσμα την εξελισσόμενη προέλασή τους προς το Χάρκοβο, η οποία ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα.
Το Telegraph έγραψε ότι συνομίλησε με έναν ουκρανό στρατιώτη που, ανωνύμως μιλώντας, δεν έκρυψε την απογοήτευσή του από τη στάση των Αμερικανών. Είπε ότι αναγκάστηκε να βλέπει με δεμένα τα χέρια τη συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων ρώσων στρατιωτών στο ρωσικό έδαφος, δίπλα στην Ουκρανία, λίγο προτού αρχίσει η επίθεση προς το Χάρκοβο: «Mπορούσαμε να διακόψoυμε τα ρωσικά σχέδια πριν από τα γεγονότα, όμως δεν είχαμε την έγκριση της κυβέρνησης των ΗΠΑ».
Βέβαια, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, που πήγε στο Κίεβο την περασμένη Τετάρτη, καθησύχασε τον ομόλογό του της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, λέγοντάς του ότι η απόκρουση των Ρώσων από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχει πάντα την απόλυτη υποστήριξη του Τζο Μπάιντεν. Η ίδια διαβεβαίωση έγινε και δημοσίως στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντησή τους.
Ωστόσο η Ολεξάντρα Ουστίνοβα, επικεφαλής της ειδικής επιτροπής της ουκρανικής Βουλής για τους εξοπλισμούς, δήλωσε και αυτή ό,τι και ο ανώνυμος φαντάρος: «Βλέπαμε τον στρατό τους να κάθεται ένα ή δύο χιλιόμετρα από τα σύνορα, εντός της Ρωσίας, και δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα…»
Το βρετανικό μέσο θύμισε την πρόσφατη επίσκεψη του Ντέιβιντ Κάμερον στο Κίεβο, κατά την οποία ο υπουργός Εξωτερικών του Ρίσι Σούνακ έδωσε στον Ζελένσκι «το ελεύθερο» να χτυπάει ρωσικούς στόχους εντός Ρωσίας με βρετανικούς πυραύλους, και έγραψε ότι έφθασε η ώρα να αλλάξει η απαγορευτική πολιτική των Αμερικανών.
Εννοείται ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τη χρησιμοποίηση των HIMARS εναντίον στόχων στο Ντονμπάς και στην Κριμαία. Δεδομένου ότι οι ουκρανοί στρατηγοί είχαν προειδοποιήσει για τις δυσάρεστες εξελίξεις, οι Δυτικοί αναλυτές συστήνουν πλέον και αυτοί αλλαγή πολιτικής στο Μπάιντεν, σημείωσε το Telegraph.
«Πρέπει να επιτραπεί στην Ουκρανία να αμυνθεί με όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της» δήλωσε ο Τζον Φόρμαν, πρώην αμυντικός ακόλουθος της Βρετανίας στη Μόσχα και στο Κίεβο. Αλλά και ο Ρόμπερτ Λι, συνεργάτης του αμερικανικού Foreign Policy Research Institute, είπε ότι νέα ρωσική επίθεση σηματοδότησε σημαντική αλλαγή τακτικής, άρα πρέπει να απαντηθεί: «Νομίζω ότι θα ήταν συνετό για τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν την απαγορευτική πολιτική τους, λόγω των εξελίξεων» είπε.
Κατόπιν το βρετανικό μέσο έγραψε για τα συμβαίνοντα στο μέτωπο, στην «γκρίζα ζώνη» μεταξύ των δύο στρατοπέδων, αναφέρθηκε στην απειλή που συνιστά για το Χάρκοβο η νέα ρωσική τακτική στο πεδίο και πιστοποίησε ότι σε ορισμένες κοντινές πόλεις που έχουν εκκενωθεί από πληθυσμό, όπως το Βοβτσάνσκ, οι μάχες συνεχίζονται με υποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων «σε ασφαλέστερες θέσεις». Η σημασία των τελευταίων εξελίξεων καταδείχτηκε και από την ακύρωση των προγραμματισμένων ταξιδιών του Ζελένσκι στην Ιβηρική.
Στην τελευταία του ομιλία ο πρόεδρος της Ουκρανίας χαρακτήρισε την κατάσταση πέριξ του Χαρκόβου «την πιο δύσκολη» αυτήν την ώρα: «Ολα είναι αρκετά τεταμένα, όμως έχουμε ενισχύσει τις γραμμές μας παντού, όπως και στο Χάρκοβο». Οι μέχρι στιγμής μεταφερθέντες σε ασφαλέστερα σημεία πολίτες οικισμών της μεθορίου είναι περίπου 7.000 άτομα. Πάντως οι ουκρανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να εκκενώσουν το ίδιο το Χάρκοβο, μεγαλούπολη με 1,3 εκατομμύριο κατοίκους.
Ο δήμαρχος του Χαρκόβου έκλεισε το ρεπορτάζ: «Ο εχθρός χρησιμοποιεί την τεχνική του εκφοβισμού των πολιτών, ώστε να εγκαταλείψουν την πόλη. Ομως προς το παρόν δεν θα την εκκενώσουμε».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News