451
Στον κήπο του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε ο Μπάιντεν τους νέους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα – ίσως γιατί η Κίνα παρασιτεί στο θερμοκήπιο της παγκοσμιοποίησης | REUTERS/Elizabeth Frantz

ΗΠΑ: Κίνηση ματ του Μπάιντεν οι δασμοί στις κινεζικές εισαγωγές

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2024, 17:40
Στον κήπο του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε ο Μπάιντεν τους νέους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα – ίσως γιατί η Κίνα παρασιτεί στο θερμοκήπιο της παγκοσμιοποίησης
|REUTERS/Elizabeth Frantz

ΗΠΑ: Κίνηση ματ του Μπάιντεν οι δασμοί στις κινεζικές εισαγωγές

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2024, 17:40

Τελικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρόλαβε τον πολιτικό αντίπαλό του, Ντόναλντ Τραμπ, και επέβαλε αυτός τους δασμούς στις κινεζικές εξαγωγές, ακριβώς όπως είχε γράψει εγκαίρως το Protagon. Με τη κίνησή του αυτή κατάφερε, πρώτον, να αποδυναμώσει από προεκλογικά επιχειρήματα τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο πρόεδρο και, δεύτερον, να στείλει το κατάλληλο μήνυμα στο Πεκίνο, ότι δηλαδή οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές του στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης και πλέον δεν γίνονται ανεκτές.

Οι δασμοί που επέπεσαν στα made in China προϊόντα με παγκόσμιο οικονομικό αποτύπωμα, όπως είναι τα τσιπ, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα ηλιακά πάνελ και ο χάλυβας, είναι βαρείς (στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Κίνας, μάλιστα, η νέα δασμολόγηση είναι συντριπτική) και αφορούν εισαγωγές στις ΗΠΑ αξίας 18 δισ. δολαρίων. Εκτός από την τεράστια αύξηση των δασμών στα ηλεκτρικά οχήματα (100% από 25%), η αύξησή τους και στα ηλιακά πάνελ είναι σημαντική (50% από 25%).

Φυσικά, η κίνηση του Μπάιντεν δεν έμεινε αναπάντητη από πλευράς Κινέζων: αν και οι ίδιοι δηλώνουν ότι εξακολουθούν να είναι… μαρξιστές-λενινιστές, θεωρούν ότι συνιστά «πολιτικοποίηση των οικονομικών ζητημάτων» (!) και επιφυλάσσονται «να διαφυλάξουν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά τους». Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε ότι η νέα δασμολόγηση των κινεζικών προϊόντων από πλευράς ΗΠΑ «θα επηρεάσει σοβαρά τη διμερή συνεργασία» – στον εμπορικό τομέα, εξυπακούεται.

Αναλυτικά οι νέες δασμολογήσεις: Στα τσιπ αύξηση 50% έως το 2025 (από 25%), στον χάλυβα και στο αλουμίνιο 25% το 2024 (από 7,5%), στα ηλεκτρικά οχήματα 100% το 2024 (από 25%), στις μπαταρίες λιθίου και στις σπάνιες γαίες 25% το 2024 (από 7,5%), στα ηλιακά πάνελ 50% το 2024 (από 25%), στο υγειονομικό υλικό (λαστιχένια και χειρουργικά γάντια) 25% το 2026 (από 7,5%), στις λιμενικές εκφορτώσεις (γερανοί) 25% το 2024 (από 0%).

«Γνωρίζουμε τη στρατηγική της Κίνας. Δεν μπορούμε να της επιτρέψουμε να αποδυναμώσει τις αλυσίδες εφοδιασμού των ΗΠΑ πλημμυρίζοντας την αγορά με τεχνηέντως φθηνά προϊόντα, τα οποία βλάπτουν τις αμερικανικές επιχειρήσεις και τους αμερικανούς εργαζομένους» δήλωσε η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Τζίνα Ραϊμόντο.

Επειδή η δασμολόγηση εισαγωγών επιβαρύνει ανακλαστικά την αγοραία τιμή του προϊόντος, ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος της πληθωριστικής έξαρσης. Επ’ αυτού του σημαντικού ζητήματος ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε ότι ο πληθωριστικός αντίκτυπος θα είναι ασήμαντος στην οικονομία, περί το 0,01%, και τούτο διότι στις ΗΠΑ το τεράστιο λιανεμπόριο αυτοκινήτων δεν είναι εκτεθειμένο στις κινεζικές εξαγωγές παρά ελάχιστα.

Ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς παρατήρησε πάντως ότι να μεν είναι θετική η προσπάθεια του Μπάιντεν να εξουδετερώσει τη συντελεσθείσα αποβιομηχάνιση, όμως οι αυξήσεις στους δασμούς δεν προσφέρουν από μόνες τους ανάπτυξη στην εγχώρια βιομηχανία. Και δήλωσε ξεκάθαρα ότι η Κίνα, αν δεν έχει μέλλον στις ΗΠΑ, έχει παντού αλλού: «Ισως να υπερασπιστούμε την αγορά μας με αυτή τη στρατηγική, όμως αυτό σημαίνει ότι η Κίνα θα κυριαρχήσει στον υπόλοιπο κόσμο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...