665
Ο Λόρενς Γουόνγκ (αριστερά) ανέλαβε την Τετάρτη 15 Μαΐου πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης μετά την παραίτηση του Λι Χσιέν Λουνγκ ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα από το 2004 | CreativeProtagon / Reuters

Η Σιγκαπούρη άλλαξε πρωθυπουργό ύστερα από 20 χρόνια

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2024, 14:37
Ο Λόρενς Γουόνγκ (αριστερά) ανέλαβε την Τετάρτη 15 Μαΐου πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης μετά την παραίτηση του Λι Χσιέν Λουνγκ ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα από το 2004
|CreativeProtagon / Reuters

Η Σιγκαπούρη άλλαξε πρωθυπουργό ύστερα από 20 χρόνια

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2024, 14:37

Ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης Λι Χσιέν Λουνγκ παραιτήθηκε την Τετάρτη 15 Μαΐου και παρέδωσε τον θώκο στον αναπληρωτή του, Λόρενς Γουόνγκ, στην πρώτη αλλαγή εξουσίας που γίνεται στην πόλη-κράτος εδώ και δύο δεκαετίες. Στη Σιγκαπούρη, όμως, φαίνεται ότι αλλάζει κάτι πολύ περισσότερο από τα πρόσωπα.

Ο Γουόνγκ είναι 51 ετών, έχει σπουδάσει Οικονομικά στις ΗΠΑ και είναι ο άνθρωπος στον οποίο πιστώνεται την πολύ επιτυχημένη διαχείριση της αντίδρασης της χώρας στην πανδημία. Οπως γράφει Guardian, θα είναι ο τέταρτος πρωθυπουργός που θα ηγηθεί της Σιγκαπούρης και είναι ο πρώτος ηγέτης που γεννήθηκε μετά την ανεξαρτησία της χώρας, το 1965.

Ο Γουόνγκ, ο οποίος θα λάβει ετήσιο μισθό 2,2 εκατομμυρίων δολαρίων Σιγκαπούρης (1,6 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ), αναλαμβάνει καθήκοντα σε μια δύσκολη περίοδο για το κράτος, με αυξανόμενες ανησυχίες για το κόστος ζωής, την ανισότητα και τη μετανάστευση. Η Σιγκαπούρη, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εξωτερικό εμπόριο, είναι επίσης πολύ ευάλωτη στην ευρύτερη παγκόσμια αστάθεια, συμπεριλαμβανομένης της αντιπαλότητας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Λι κυβερνά τη Σιγκαπούρη από το 2004, επιβλέποντας την οικονομική ανάπτυξη σε μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου. «Βοήθησε τη Σιγκαπούρη να κατανοήσει την απελευθέρωση της παγκόσμιας οικονομίας μέσω του εμπορίου, και ειδικά μέσω των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών», είπε στον Guardian ο Γιά Ιαν Τσονγκ, αναπληρωτής καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.

Αλλά ο κόσμος στον οποίο λειτουργούσε ο Λι διαβρώνεται, πρόσθεσε. «Αυτό στο οποίο οδεύουμε τώρα είναι μια περίοδος όπου παγκοσμίως υπάρχει λιγότερο ενδιαφέρον για τόση οικονομική ολοκλήρωση. Και το βλέπετε αυτό με την αυξανόμενη αποσύνδεση μεταξύ των ΗΠΑ και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας».

Η Σιγκαπούρη διατηρεί μια ισορροπία μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Η πρώτη είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Σιγκαπούρης, η οποία από την άλλη έχει ισχυρούς στρατιωτικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 20% όλων των άμεσων ξένων επενδύσεων στην πόλη.

Ο Γουόνγκ τονίζει ότι θα υπάρξει συνέχεια στις πολιτικές της Σιγκαπούρης, είπε ο Τσονγκ, ο οποίος πρόσθεσε ότι δεν είναι σαφές πώς θα προσαρμοστεί ο νέος πρωθυπουργός στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πόλη-κράτος. «Στο σύστημα της Σιγκαπούρης, η διαδικασία επιλογής πρωθυπουργού είναι πολύ αδιαφανής. Δεν μοιάζει με τα ανταγωνιστικά συστήματα στα οποία οι άνθρωποι που επιδιώκουν την ηγεσία πρέπει να διεξάγουν μια προεκλογική εκστρατεία και με αυτόν τον τρόπο αναγκάζονται να διατυπώσουν το όραμά τους».

Ο Γουόνγκ, ένας πρώην δημόσιος υπάλληλος που μπήκε πρώτη φορά στην πολιτική το 2011, προέρχεται από ένα πιο ταπεινό υπόβαθρο από ό,τι οι προκάτοχοί του. Ενώ ο απερχόμενος πρωθυπουργός, ο 72χρονος Λι, είναι γιος του Λι Κουάν Γιου, ο οποίος θεωρείται ευρέως ο ιδρυτής της σύγχρονης Σιγκαπούρης, ο Γουόνγκ μεγάλωσε, όπως οι περισσότεροι κάτοικοι της πόλης, σε κοινοτική κατοικία και δεν φοίτησε σε κάποιο από τα σχολεία της ελίτ.

Προσπαθεί να παρουσιαστεί ως ένας πιο οικείος στους κατοίκους πολιτικός τα τελευταία χρόνια, αναρτώντας μάλιστα ένα βίντεό του στα social media στο οποίο παίζει στην κιθάρα το τραγούδι «Love Story» της Τέιλορ Σουίφτ.

Αυτό ανταποκρίνεται στην εκπεφρασμένη επιθυμία των νεότερων ψηφοφόρων για αλλαγή στο στιλ ηγεσίας στη Σιγκαπούρη, υπέρ κάτι λιγότερο πατερναλιστικού και με περισσότερη πολυφωνία, είπε στον Guardian ο Γιουτζίν Ταν, αναπληρωτής καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο Διαχείρισης της Σιγκαπούρης.

«Το κυβερνών κόμμα, Λαϊκή Δράση (PAP), έχει μακροημερεύσει επειδή το αφήγημα της πορείας της χώρας από τον τρίτο στον αναπτυγμένο κόσμο είχε μεγάλη απήχηση στη γενιά των γονιών και των παππούδων μας. Αλλά δεν έχει τόσο μεγάλη απήχηση στους millennials και τη Gen Z, γιατί το μόνο που ξέρουν είναι μια αναπτυγμένη Σιγκαπούρη», εξήγησε.

Ο Γουόνγκ πιθανότατα θα επιδιώξει να κάνει «σταδιακές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα», πρόσθεσε.

Το PAP, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία από το 1959, συγκλονίστηκε πρόσφατα από ένα σπάνιο σκάνδαλο διαφθοράς, το οποίο είχε «ταπεινωτική επίδραση» στο κόμμα, αν και δεν αποδείχθηκε μοιραίο για την ύπαρξή του και την παραμονή του στην εξουσία, είπε ο Ταν.

Η παράδοση της εξουσίας από τον Λι είχε προγραμματιστεί εδώ και χρόνια. Είχε πει ότι σχεδίαζε να παραιτηθεί πριν κλείσει τα 70, αλλά η μετάβαση καθυστέρησε λόγω της πανδημίας.

Οι επόμενες γενικές εκλογές θα διεξαχθούν στη Σιγκαπούρη πριν από τον Νοέμβριο του 2025.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...