548
Η εταιρεία που έχει αναλάβει την κατασκευή του φιλόδοξου πρότζεκτ στοχεύει στην ολοκλήρωσή του μέχρι το 2040 | URB

Στο Ντουμπάι σχεδιάζουν το μεγαλύτερο έργο ανάπλασης ακτών στον κόσμο

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2024, 21:11
Η εταιρεία που έχει αναλάβει την κατασκευή του φιλόδοξου πρότζεκτ στοχεύει στην ολοκλήρωσή του μέχρι το 2040
|URB

Στο Ντουμπάι σχεδιάζουν το μεγαλύτερο έργο ανάπλασης ακτών στον κόσμο

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2024, 21:11

Ενα τμήμα ακτογραμμής άνω των 70 χιλιομέτρων στο Ντουμπάι θα μπορούσε να γίνει ο τόπος του μεγαλύτερου έργου ανάπλασης ακτών στον κόσμο, εάν προχωρήσει ένα φιλόδοξο πρότζεκτ που ονομάζεται Dubai Mangroves, και περιλαμβάνει τη φύτευση άνω των 100 εκατομμυρίων μαγκροβίων δένδρων.

Τα μαγκρόβια είναι μια ομάδα δένδρων και θάμνων που ευδοκιμούν κυρίως σε παράκτια ύδατα και είναι σε θέση να υποστηρίξουν ολόκληρα οικοσυστήματα. Τα 100 εκατομμύρια αυτά δένδρα αρκούν για την απορρόφηση 1,2 εκατομμυρίων μετρικών τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως – κάτι που ισοδυναμεί με την απόσυρση 260.000 οχημάτων που κινούνται με φυσικό αέριο από τους δρόμους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN, τη φιλόδοξη πρωτοβουλία έχει αναλάβει η URB, μια κατασκευάστρια εταιρεία βιώσιμων πόλεων με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο ιδρυτής της, πολεοδόμος Μπαχαράς Μπαγκέριαν, λέει ότι η μαγκρόβια βλάστηση είναι το «αμυντικό σύστημα της ίδιας της φύσης ενάντια στη διάβρωση των ακτών και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας» – θέματα ζωτικής σημασίας για κάθε παράκτια πόλη όπως το Ντουμπάι.

Το τεράστιο πρότζεκτ βρίσκεται στη φάση της έρευνας, με την επιλογή έξι τοποθεσιών για προτεινόμενες πιλοτικές μελέτες. Η φιλοδοξία της URB είναι η ολοκλήρωση του έργου έως το 2040. Την ίδια χρονιά η εταιρεία σχεδιάζει να έχει παραδώσει άλλα δύο πρότζεκτ – 1.000 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων εντός της πόλης και μια πλωτή κοινότητα για θαλάσσια έρευνα και οικολογικό τουρισμό, που θα περιλαμβάνει τον μεγαλύτερο τεχνητό ύφαλο (Dubai Reefs).

Το Dubai Mangroves προορίζεται για την αντιμετώπιση πολλαπλών περιβαλλοντικών και αστικών προκλήσεων. Βασικός του στόχος είναι η καταπολέμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, που επιτυγχάνεται μέσω της φυσικής ικανότητας των μαγκροβίων να μετριάζουν την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, και την ικανότητά τους να αφαιρούν το διοξείδιο του άνθρακα απευθείας από την ατμόσφαιρα.

Τα μαγκρόβια είναι σε θέση να το κάνουν αυτό 10 φορές πιο γρήγορα από τα τροπικά δάση και μπορούν στη συνέχεια να αποθηκεύουν το διοξείδιο του άνθρακα τρεις έως πέντε φορές πιο πυκνά. Επίσης φέρνουν και άλλα οφέλη, καθώς λειτουργούν ως φυτώρια για τη θαλάσσια ζωή και δημιουργούν ένα φυσικό περιβάλλον για ψάρια, πουλιά και άλλα φυτά, αυξάνοντας τη βιοποικιλότητα.

Παράλληλα, βελτιώνουν άμεσα την οικονομία των παράκτιων κοινοτήτων υποστηρίζοντας την αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια, καθώς και την παροχή πρώτων υλών για βιοτεχνίες και κατασκευές. Τέλος, όπως αποδεικνύεται από άλλες εστίες μαγκροβίων σε όλο τον κόσμο, μπορούν να γίνουν τουριστικές ατραξιόν.

Ενα κέντρο συντήρησης στελεχωμένο από θαλάσσιους βιολόγους και ένα μεγάλο βοτανικό μουσείο είναι μεταξύ των εγκαταστάσεων που έχουν προγραμματιστεί για τον κόμβο επισκεπτών του Dubai Mangroves. Η τεχνολογία θα παίξει σημαντικό ρόλο τόσο στην ανάπτυξη, όσο και στη λειτουργία των μαγκροβίων του Ντουμπάι, με την Τεχνητή Νοημοσύνη να ελέγχει συνεχώς την υγεία των δένδρων εξ αποστάσεως.

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα τοποθετούν με ακρίβεια τους σπόρους των μαγκροβίων σε τοποθεσίες όπου έχουν τις καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης. Στη συνέχεια, οι δορυφορικές εικόνες θα χρησιμοποιούνται για την επισκόπηση της κάλυψης των δενδρυλλίων, καθιστώντας ευκολότερο τον εντοπισμό περιοχών που απαιτούν αυξημένη προσοχή.

Οι έξι περιοχές που εξετάζονται επί του παρόντος για πιλοτικές μελέτες και θα συνθέσουν το τελικό σχέδιο για το πρότζεκτ είναι η παραλία Τζεμπέλ Αλί, η μαρίνα της παραλίας του Ντουμπάι, η δημόσια παραλία Τζουμεϊρά, και οι παραλίες Ουμ Σουκίμ, Μερκάτο και Νησιά του Ντουμπάι. Η URB πιστεύει ότι εκτός από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την τόνωση της τοπικής οικονομίας μέσω του οικολογικού τουρισμού, το έργο θα βελτιώσει και την ποιότητα ζωής των ντόπιων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...