600
| Shuttertock / Creative Protagon

Φθινόπωρο κυκλοφορούν τα απομνημονεύματα της Aνγκελα Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2024, 14:30
|Shuttertock / Creative Protagon

Φθινόπωρο κυκλοφορούν τα απομνημονεύματα της Aνγκελα Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2024, 14:30

Η Ανγκελα Μέρκελ, της οποίας η εικόνα στη Γερμανία και στο εξωτερικό έχει αμαυρωθεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, θα κλείσει τα 70 τον Ιούλιο. Η ζωή της μπορεί να χωριστεί σε εμπειρίες σε «δύο γερμανικά κράτη: 35 χρόνια στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, 35 χρόνια στην επανενωμένη Γερμανία», σύμφωνα την εκδοτική εταιρεία Pan Macmillan, που θα εκδώσει τα πολυαναμενόμενα απομνημονεύματα της πρώην καγκελαρίου.

Τα απομνημονεύματα της Ανγκελα Μέρκελ, θα δημοσιευθούν τον ερχόμενο Νοέμβριο, με τον τίτλο «Freedom: Memories 1954-2021» (Ελευθερία: Μνήμες 1954-2021), σκιαγραφώντας το ταξίδι της από τη ζωή της στην Ανατολική Γερμανία ως τα κορυφαία κλιμάκια της εξουσίας.

Ο τόμος, 700 σελίδων, γράφτηκε μαζί με την επί χρόνια πολιτική σύμβουλο της Μέρκελ, Μπεάτε Μπάουμαν, όπως αναφέρει ο Guardian. Καλύπτει τα παιδικά χρόνια της Μέρκελ στην Ανατολική Γερμανία, την πολιτική άνοδό της μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος και τα 16 χρόνια που πέρασε ως καγκελάριος.

Η Μέρκελ είπε ότι το βιβλίο έχει ως στόχο να θέσει το ερώτημα και να απαντήσει ταυτόχρονα: «Τι σημαίνει ελευθερία για μένα;», συμπληρώνοντας: «αυτό με απασχολούσε όλη μου τη ζωή».

«Ελευθερία για μένα είναι να ανακαλύπτω πού είναι τα όριά μου και να εξωθώ τον εαυτό μου προς αυτά τα όρια», σχολίασε σε δήλωση που μεταφέρθηκε από τον εκδοτικό της οίκο. «Ελευθερία για μένα είναι να μη σταματάς ποτέ να μαθαίνεις, να μη μένεις ποτέ στάσιμος, να συνεχίζεις να προχωράς, ακόμα και μετά την αποχώρηση από την πολιτική».

Το βιβλίο υπόσχεται να προσφέρει «αναμνήσεις και γνώσεις από τις συναντήσεις και τις συνομιλίες της με τους πιο ισχυρούς ανθρώπους του κόσμου», συχνά ως η μόνη γυναίκα στην αίθουσα, ενώ αφηγείται «σημαντικά εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή σημεία καμπής. Πώς ελήφθησαν οι αποφάσεις που διαμόρφωσαν την εποχή μας».

Τα απομνημονεύματα, των οποίων η σκληρόδετη έκδοση θα κοστίζει 42 ευρώ, θα κυκλοφορήσουν παγκοσμίως στις 26 Νοεμβρίου, ώστε να ενταχθούν στο κύμα εκδόσεων βιβλίων των εορτών. Το γερμανικό ηχητικό βιβλίο θα διαβαστεί από τη διάσημη ηθοποιό Κορίνα Χάρφουχ, η οποία επίσης μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία.

Από τότε που εγκατέλειψε την πολιτική, πριν από δυόμισι χρόνια, η δημοτικότητα και η εικόνα της Μέρκελ ως συμβόλου των φιλελεύθερων αξιών επλήγησαν από τους ισχυρισμούς ότι αποδυνάμωσε τη Γερμανία, αυξάνοντας την εξάρτησή της από τη Ρωσία και την Κίνα κατά τη μακρόχρονη θητεία της.

Οι επικριτές της λένε ότι δεν είχε εκτιμήσει τον καταστροφικό αντίκτυπο αυτών των πολιτικών ούτε έχει κάνει αυτοκριτική εκ των υστέρων.

Ο Ρόντεριχ Καϊσεβέτερ, μακροχρόνιος σύμμαχος της Μέρκελ από τη Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) και ειδικός σε θέματα άμυνας, την κατηγόρησε ότι έκανε μοιραία λάθη συνεχίζοντας να επιδιώκει την ολοκλήρωση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream από κοινού με τη Ρωσία ακόμη και μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

«Η Μέρκελ έχει τις επιτυχίες της, αλλά πρέπει να συμφιλιωθούμε και με την εγγύτητά της με τη Ρωσία», είπε στη δημόσια τηλεόραση τον περασμένο μήνα.

Οι αναγνώστες δεν θα πρέπει να περιμένουν μια συγγνώμη εκ μέρους της καγκελαρίου ούτε στο βιβλίο.

Η Μέρκελ φέρεται να αφιέρωσε μεγάλο μέρος του χρόνου της στη συγγραφή του βιβλίου, από τότε που παρέδωσε τα κλειδιά της καγκελαρίας στον Ολαφ Σολτς, τον Δεκέμβριο του 2021. Αυτό της έδωσε τη δικαιολογία να αποφύγει δυνητικά αμήχανα γεγονότα, όπως το πρόσφατο συνέδριο του CDU, του οποίου τώρα ηγείται ο συχνά εχθρικός προς αυτήν Φρίντριχ Μερτς.

Ο Μερτς οδήγησε το κόμμα προς τα δεξιά, ιδιαίτερα στο Μεταναστευτικό, ένα ζήτημα για το οποίο η Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της εισροής προσφύγων τη διετία 2015-2016, κέρδισε ευρεία εκτίμηση ως «συμπονετική συντηρητική» που κρατούσε ανοιχτά τα σύνορα της Γερμανίας.

Κορυφαία στελέχη του CDU κατηγόρησαν τη Μέρκελ ότι βοήθησε στην άνοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD με τη στάση της απέναντι στους μετανάστες, ένα άλλο θέμα που διαπραγματεύεται στα απομνημονεύματά της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...