Υπάρχουν δύο είδη γάτας που μοιράζονται το ίδιο όνομα ως «γάτες Βιρμανίας». Το ένα είδος ονομάζεται Birman –από το Birmanie, τη γαλλική λέξη για τη Βιρμανία– και θεωρείται ότι αποτελεί προϊόν ενός γαλλικού προγράμματος εκτροφής πριν από έναν αιώνα. Το άλλο είδος (Burmese) είναι ένα από τα αρχαιότερα είδη γάτας, με καταγωγή από τη Βιρμανία. Πιστεύεται ότι στα τέλη της δεκαετίας του 1910 εστάλησαν στη Γαλλία γάτες Burmese και ξεκίνησαν διασταυρώσεις που οδήγησαν στην πιο εντυπωσιακή σε εξωτερικά χαρακτηριστικά γάτα Birman.
Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα Live Science, τα συγκεκριμένα είδη είναι και αυτά που, σύμφωνα μια νέα μεγάλη μελέτη, διαθέτουν το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο των γατών.
Διεθνής ερευνητική ομάδα εξέτασε δεδομένα από περίπου 8.000 κατοικίδιες γάτες στη Βρετανία που πέθαναν μεταξύ Ιανουαρίου 2019 και Μαρτίου 2021. Οι γάτες σφίγγες είναι αυτές που κατά μέσο όρο πεθαίνουν νωρίτερα από άλλων ειδών γάτες.
«Το κύριο κίνητρο ήταν να χρησιμοποιήσουμε δεδομένα για να βοηθήσουμε τους κατόχους γάτας να παίρνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με την υγειονομική περίθαλψη του κατοικίδιου τους» εξηγεί ο Νταν Ο’ Νιλ, επιδημιολόγος ζώων συντροφιάς στο Βασιλικό Κτηνιατρικό Κολέγιο στο Λονδίνο και εκ των επικεφαλής της μελέτης.
Οι πίνακες ζωής
Το μέσο προσδόκιμο ζωής μιας φυλής γάτας μπορεί να είναι μια χρήσιμη μέτρηση, αλλά δεν λέει όλη την ιστορία. Για να αποκτήσουν καλύτερη εικόνα της προβλεπόμενης διάρκειας ζωής των γατών, οι ερευνητές ανέπτυξαν «πίνακες ζωής» που υπολογίζουν το μέσο υπολειπόμενο προσδόκιμο ζωής γατών οποιασδήποτε ηλικίας, αποκλείοντας δεδομένα για γάτες που πέθαναν πριν φτάσουν σε αυτήν την ηλικία.
Οι κατοικίδιες γάτες κατοικίδιων στη Βρετανία έχουν μέσο προσδόκιμο ζωής 11,7 έτη κατά τη γέννηση, σύμφωνα με τη μελέτη. Συνολικά, οι διασταυρωμένες γάτες ζουν περίπου ενάμισι χρόνο περισσότερο από τις καθαρόαιμες. Τα δύο είδη της Βιρμανίας είχαν το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση τους, καθένα κατά μέσο όρο 14,4 χρόνια. Το προσδόκιμο ζωής της γάτας σφίγγας ήταν λιγότερο από το μισό –μόλις 6,7 χρόνια–, πιθανώς λόγω γενετικής προδιάθεσης για καρδιακές παθήσεις ή άλλες ασθένειες.
Αλλοι παράγοντες εκτός από τη ράτσα συνέβαλαν στο προσδόκιμο ζωής μιας γάτας. Οι θηλυκές γάτες ζούσαν κατά μέσο όρο 1,3 χρόνια περισσότερο από τις αρσενικές και οι στειρωμένες 1,1 χρόνο περισσότερο από τις υπόλοιπες.
O τρόπος ζωής
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι αποφάσεις που θα πάρει ο κάτοχος μιας γάτας σχετικά με τον τρόπο ζωής του κατοικίδιού του, όπως το αν πρέπει να μένει μόνιμα εντός του σπιτιού ή να βγαίνει και σε εξωτερικούς χώρους, θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν την εκτιμώμενη διάρκεια ζωής της.
Τέτοιες προτιμήσεις ποικίλλουν ευρέως, αλλά είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν. Αυτό συμβαίνει επειδή οι κτηνιατρικές κλινικές δεν καταγράφουν αν ή πόσο συχνά μια γάτα βγαίνει έξω, και οι υπαίθριες περιπέτειες μιας γάτας μπορεί να γίνουν περισσότερο ή λιγότερο συχνές αν επανεγκατασταθεί αργότερα στη ζωή της, εκτιμούν οι ερευνητές.
«Οι πίνακες ζωής δίνουν στους ιδιοκτήτες γατών και στους κτηνιάτρους περισσότερες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουν όταν λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις για υιοθεσία, ιατρική περίθαλψη ή ευθανασία» τονίζει ο Κέντι Τενγκ, επιδημιολόγος μικρών ζώων στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Chung Hsing, στην Ταϊβάν, επίσης εκ των επικεφαλής της μελέτης.
Η μελέτη είχε και έναν απροσδόκητο συναισθηματικό αντίκτυπο σε ορισμένους ιδιοκτήτες γατών. Η δημοσιότητα που έλαβε οδήγησε σε κατακλυσμό μηνυμάτων προς τους ερευνητές, με σχόλια όπως «Ο χρόνος είναι τόσο μικρός. Πρέπει να συμπεριφέρομαι καλύτερα στις γάτες μου και να εκτιμώ τον χρόνο που περνάμε μαζί».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News