530
O Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών στο αεροδρόμιο της Αγκυρας | Χ@muhalifcomtr

Τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν, υπογράφονται δύο νέες συμφωνίες

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2024, 15:30
O Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών στο αεροδρόμιο της Αγκυρας
|Χ@muhalifcomtr

Τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν, υπογράφονται δύο νέες συμφωνίες

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2024, 15:30

Δεκτός με κάθε επισημότητα έγινε λίγα λεπτά μετά τις 16.00 ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο της γείτονος, σε ανταπόδοση της επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει προ μηνών (τον περασμένο Δεκέμβριο) ο τούρκος πρόεδρος στην Αθήνα.

Κατά τη συνάντηση υπεγράφησαν δύο νέες συμφωνίες για τη συνεργασία στη Διαχείριση Καταστροφών και εκτάκτων αναγκών,  και στον τομέα της Υγείας και των Ιατρικών Επιστημών, ενώ αναμένεται επίσης να ανακοινωθεί η ίδρυση του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου.

Ο Πρωθυπουργός αφίχθη στην Αγκυρα λίγο πριν τις 15.30. Στο  αεροδρόμιο της τουρκικής πρωτεύουσας τον υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Χακάν Φιντάν.

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Ακολούθησε η επίσημη υποδοχή του κ. Μητσοτακη από τον πρόεδρο Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο (βίντεο και φωτογραφίες πιο κάτω) και η κατ’ ιδίαν συνάντησή τους που άρχισε σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον τούρκο πρόεδρο παρόντες ήταν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν και οι δύο διπλωματικοί σύμβουλοι, Αννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με τις διευρυμένες επαφές όπου μεταξύ άλλων συμμετείχαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Κώστας Φραγκογιάννης, αρμόδιοι για τον πολιτικό διάλογο και τη «θετική» ατζέντα και από τουρκικής πλευρά ο ομόλογό τους, Μπουράκ Ακσαπάρ, καθώς επίσης ο διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης και ο τούρκος ομόλογός του, Ιμπραχήμ Καλίν, ο συμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Αθανάσιος Ντόκος, η συμβούλος Διεθνούς Στρατηγικού Σχεδιασμού, Αριστοτελία Πελώνη, και η διευθύντρια Επικοινωνίας του Πρωθυπουργού, Κύρα Κάπη.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι προσδοκία της  ελληνικής κυβέρνησης είναι η επαναβεβαίωση της αμοιβαίας βούλησης για αποχή από ένταση και προκλήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ενώ οι δύο ηγέτες αναμένεται να προβούν και σε επισκόπηση της προόδου, που έχει καταγραφεί στον πολιτικό διάλογο, τη «θετική» ατζέντα και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν είναι προγραμματισμένες κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών στον Τύπο και το πρόγραμμα της επίσκεψης θα κλείσει με το επίσημο δείπνο που θα παραθέσει ο τούρκος πρόεδρος στον Πρωθυπουργό και τα μέλη της ελληνικής αποστολής.

Το επίσημο πρόγραμμα

15:30               Yποδοχή Πρωθυπουργού από τον Τούρκο Πρόεδρο στο Προεδρικό Μέγαρο
15:45-16:30    Συνάντηση περιορισμένης σύνθεσης Πρωθυπουργού με Τούρκο Πρόεδρο (1+2)
16:30-17:15    Διευρυμένες συνομιλίες (1+10)
17:15-17:45    Δηλώσεις στον Τύπο
18:00-19:15    Επίσημο Δείπνο
19:45    Αναχώρηση  Πρωθυπουργού από Αγκυρα

Οπως προαναφέρθηκε,  κατά τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο οι δύο ηγέτες  υπέγραψαν δύο νέες συμφωνίες:

Η πρώτη αφορά τη διμερή συνεργασία στη Διαχείριση Καταστροφών και εκτάκτων αναγκών, που θέτει σε πιο δομημένη βάση την συνδρομή μεταξύ των δύο χωρών σε επείγουσες καταστάσεις.

Η δεύτερη αφορά τη συνεργασία στον τομέα της Υγείας και των Ιατρικών Επιστημών.

Επιπρόσθετα, αναμένεται να ανακοινωθεί η ίδρυση του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, η οποία, υπενθυμίζεται, είχε συμφωνηθεί κατά την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...