1124
Ο Κρις Χέμσγουορθ έκλεψε καρδιές στο Met Gala με off-white κοστούμι Tom Ford και επιμελώς ξεκούμπωτο μεταξωτό πουκάμισο που άφηνε να φαίνεται μια χρυσή αλυσίδα | REUTERS/ CreativeProtagon

Κρις Χέμσγουορθ: Το τεστ για Αλτσχάιμερ που άλλαξε τη ζωή του

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2024, 19:29
Ο Κρις Χέμσγουορθ έκλεψε καρδιές στο Met Gala με off-white κοστούμι Tom Ford και επιμελώς ξεκούμπωτο μεταξωτό πουκάμισο που άφηνε να φαίνεται μια χρυσή αλυσίδα
|REUTERS/ CreativeProtagon

Κρις Χέμσγουορθ: Το τεστ για Αλτσχάιμερ που άλλαξε τη ζωή του

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2024, 19:29

Ο Κρις Χέσγουορθ είναι τεράστιος, κάτι που δεν αφορά μόνο το ύψος του (1,90 μ.) ή τους γραμμωμένους μύες του. Οι ταινίες του βρέθηκαν κατά μέσο όρο στην έβδομη υψηλότερη θέση του box office μέχρι σήμερα, ενώ την περασμένη εβδομάδα ήταν οικοδεσπότης του Met Gala, μαζί με τη Ζεντάγια.

Ο αυστραλός σταρ είναι πλασμένος από τη στόφα  του παλιού Χόλιγουντ, όταν οι ηθοποιοί ήταν ψηλοί, ωραίοι και ελκυστικοί. Στην πατρίδα του, το Μπάιρον Μπέι, στη βορειοανατολική Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας, τρέχει με το άλογό του στην παραλία και συχνά σερφάρει.

Παρ’ όλα αυτά, ο 40χρονος ηθοποιός, περισσότερο γνωστός για τον ρόλο του Θορ στις ταινίες της Marvel και του θρύλου της Formula 1 Τζέιμς Χαντ στο «Rush», έχει πολλά στο μυαλό του. Είναι γεμάτος αμφιβολίες για την καριέρα του, ενώ επιπλέον διακατέχεται από μεγάλο άγχος, όπως αποκαλύπτει μιλώντας στον Τζόναθαν Ντιν των βρετανικών Times με αφορμή τη νέα του ταινία «Furiosa: A Mad Max Saga», η οποία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στις Κάννες και αναμένεται στις ελληνικές αίθουσες από τις 30 Μαΐου.

Το μεγαλύτερο σοκ, ωστόσο, το έπαθε πριν από δύο χρόνια, όταν έκανε ένα γενετικό τεστ συμμετέχοντας σε μια σειρά ντοκιμαντέρ που εξερευνούν πώς μπορεί να ζήσει κανείς περισσότερο, και ανακάλυψε ότι είχε γενετική προδιάθεση για Αλτσχάιμερ.

Ο Χέμσγουορθ ανήκει στο ποσοστό του 2%-3% του πληθυσμού των ατόμων που έχουν δύο αντίγραφα του γονιδίου APOE4, γεγονός που τον καθιστά πολύ πιθανό υποψήφιο για να αναπτύξει τη νόσο. Εξάλλου ο παππούς του, Μάρτιν, είχε δύο αντίγραφα του γονιδίου και πέθανε από Αλτσχάιμερ πέρυσι, σε ηλικία 83 ετών, ενώ και ο 68χρονος Κρεγκ, ο πατέρας του Χέμσγουορθ, παρουσιάζει πρώιμα σημάδια, όπως αποκάλυψε ο αυστραλός σταρ.

Το γονίδιο, λοιπόν, «υπάρχει στην οικογένειά μας» λέει στη συνέντευξή του στους Times, η οποία έγινε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του στη Νέα Υόρκη λίγο πριν ετοιμαστεί για το Met Gala. «Το να βλέπω, όμως, τον παππού μου να το περνάει και να βλέπω τον μπαμπά μου είναι μεγαλύτερη υπενθύμιση [από το γονίδιο]. Αλλά ελπίζω ότι έχω μερικές δεκαετίες προτού γίνει πρόβλημα – και για να μην είναι πρόβλημα για τη δουλειά που κάνω τώρα. Δεν υπάρχει λόγος να περιμένω μέχρι τα 60 για να εξετάσω ποια προληπτικά βήματα μπορώ να κάνω για να διασφαλίσω ότι η γνωστική έκπτωση δεν θα με χτυπήσει» τονίζει.

Εννοεί ότι βοηθά ο συνδυασμός άσκησης, διατροφής και υγιεινών επιλογών, και η ζωή που ζει ο Χέμσγουορθ με τη σύζυγό του, την επίσης ηθοποιό Ελσα Πατάκι, στην αυστραλιανή ακτή, μακριά από τη φασαρία του Λος Αντζελες. Το ζευγάρι έχει δυο δίδυμους γιους 10 ετών, τον Σάσα και τον Τριστάν, και μια 12χρονη κόρη, την Ιντια.

Ο Χέμσγουορθ λέει γελώντας: «Δεν μπορώ απλώς να περιμένω μέχρι αργότερα στη ζωή μου και μετά να πω “Ας αρχίσουμε τώρα την υγιεινή τού εγκεφάλου”». Χαίρεται, σημειώνει, που έκανε το γενετικό τεστ και το συνιστά και σε άλλους.

Η αφορμή για να το κάνει δόθηκε το 2022 στα γυρίσματα του «Limitless», μιας μίνι σειράς έξι ντοκιμαντέρ του National Geographic, σε σκηνοθεσία του Ντάρεν Αρονόφσκι. Η σειρά δείχνει τον Κρις Χέμσγουορθ, που θέλει να παρατείνει την (καλή) ζωή του, να πειραματίζεται με διάφορους τρόπους με τους οποίους άνθρωποι σε διάφορα μέρη του κόσμου έχουν προσπαθήσει να βελτιώσουν την υγεία τους. Σε ένα επεισόδιο σχετικό με τη θνησιμότητα, οι εξετάσεις αίματος αποκάλυψαν ότι ο Χέμσγουορθ είχε, κατά μέσο όρο, έως και δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει τη νόσο.

Σε άλλα επεισόδια ο ηθοποιός βουτάει στα παγωμένα νερά της Αρκτικής, νηστεύει για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ενώ συμμετέχει και σε μια τελετή ιθαγενών της Αυστραλίας. Το τελευταίο οδήγησε σε κάποιες αντιδράσεις: ομάδες αυτοχθόνων ισχυρίστηκαν ότι τα γυρίσματα στον ιερό χώρο συνιστούσαν ασέβεια προς τον πολιτισμό τους.

Η σειρά είναι πολύ επίκαιρη, καθώς ο ηθοποιός μιλάει για τα μυστικά της μακροζωίας όσων ζουν στις «Γαλάζιες Ζώνες», όπως ονόμασε ο δημοσιογράφος του National Geographic Νταν Μπιούτνερ τις περιοχές Ικαρία, ορεινή Σαρδηνία, Οκινάουα, Νικόγια (Κόστα Ρίκα) και Λόμα Λίντα (Καλιφόρνια), όπου ζουν αιωνόβιοι, και  δοκιμάζει τα πάντα (βάσει επιστημονικών συμβουλών). Οπως αναφέρει στη συνέντευξή του στους Times, το θέμα «δεν είναι μόνο να ζεις περισσότερο, αλλά να ζεις καλά».

Ο Χέμσγουορθ προσθέτει ότι το «Limitless» τον άλλαξε. Το γονίδιο του APOE4 δεν αποτελεί διάγνωση, αλλά μια προειδοποίηση ότι βρίσκεται σε κατηγορία υψηλότερου κινδύνου για Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, έχει σαφώς προδιάθεση να σκέφτεται υπερβολικά –το αποκαλεί «εγκέφαλο μαϊμού»– και αυτή η είδηση δεν βοηθάει στον έλεγχό της. Οταν ήταν μικρός (γεννήθηκε στη Μελβούρη το 1983) η μητέρα του, Λεονί, συνήθιζε να βρίσκει περισπασμούς. «Ελεγε ότι άφηνα κάτι να με καταβροχθίσει» θυμάται. «Ο κίνδυνος για μένα είναι να βαριέμαι ή να μένω στάσιμος. Τότε βρίσκω προβλήματα που δεν υπάρχουν».

Θα το αποκαλούσε κατάθλιψη; «Οχι, δεν θα το έλεγα» απαντά. «Αγχώνομαι όταν πρέπει να βρω γρήγορα έναν τρόπο για να κατευνάσω δυσάρεστα συναισθήματα. Οπως όλοι, τα αντιμετωπίζω “ουρλιάζοντας” για προσοχή, οπότε το θέμα είναι να τα κρατάω σε ισορροπία, ώστε να μην πέσω σε προβληματικές συναισθηματικές καταστάσεις. Οταν μεγάλωνα, η μαμά μου ήταν πάντα πολύ καλή στο να μου το θυμίζει αυτό».

Πώς; Τον κρατούσε απασχολημένο, λέει, πράγμα που φροντίζει και εκείνος να κάνει έκτοτε, ασχολούμενος με τη δουλειά και την οικογένειά του. Επιπλέον, «στις γαλάζιες ζώνες οι άνθρωποι που ζουν περισσότερο έχουν την αίσθηση του ανήκειν και συνεχίζουν να εργάζονται».

Το συναρπαστικό «Furiosa: A Mad Max Saga» είναι ένα πρίκουελ του «Mad Max: Ο Δρόμος της Οργής» (2015), μιας υπερπαραγωγής, πάντα σε σκηνοθεσία του Τζορτζ Μίλερ, ο οποίος υπογράφει και το σενάριο μαζί με τους Μπρένταν ΜακΚάρθι και Νίκο Λαθούρη. H ταινία απέφερε 380,4 εκατ. δολάρια στο παγκόσμιο box office (είναι το πιο προσοδοφόρο από τα σίκουελ του franchise «Mad Max»), ήταν υποψήφια για 10 Oσκαρ και κέρδισε τα έξι, κυρίως επειδή κανείς δεν είχε δει ποτέ κάτι παρόμοιο.

Ο Μίλερ πήρε τώρα το «Mad Max» της δεκαετίας του 1980 και το μετέτρεψε (χωρίς τον Μελ Γκίμπσον) σε μια βόλτα σε θεματικό πάρκο, όπως θα το είχαν φανταστεί οι γερμανοί εξπρεσιονιστές.

Η νέα ταινία του Μίλερ επεκτείνει το έπος αποκαλύπτοντας την ιστορία της Φιουριόσα (Ανια Τέιλορ-Τζόι), την οποία στον «Δρόμο της Οργής» υποδυόταν η Σαρλίζ Θερόν. Ο σταρ της ταινίας, όμως, είναι ο Κρις Χέμγουορθ, αγνώριστος στον ρόλο του Πολέμαρχου Ντεμέντους. Καθώς ο κόσμος καταρρέει, αναφέρει η σύνοψη της ταινίας, η νεαρή Φιουριόσα πέφτει στα χέρια της μεγάλης Ορδής των Μηχανόβιων με επικεφαλής τον Ντεμέντους. Ταξιδεύοντας στην έρημο συναντούν την Ακρόπολη, την οποία κυβερνά ο Αθάνατος Τζο. Οι δυο τύραννοι πολεμούν για την κυριαρχία και η Φιουριόσα πρέπει να επιβιώσει από πολλές δοκιμασίες, καθώς συγκεντρώνει τα μέσα για να βρει τον δρόμο για το σπίτι της.

«Είναι διαταραγμένος, κατεστραμμένος, περίπλοκος» λέει στους Times o Χέμσγουορθ για τον Ντεμέντους. «Κάποιοι λένε “Είναι ένα διαβολικό κάθαρμα”. Αλλοι πιστεύουν ότι είναι ευάλωτος» προσθέτει ο αυστραλός ηθοποιός για τον πιο αγαπημένο ρόλο του από την εποχή του αθλητικού δράματος «Rush» (2013). Ιδωμεν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...