405
Δυνάμεις ασφαλείας απέναντι σε διαδηλωτές, έξω από το Κοινοβούλιο, το πρωί της Δευτέρας | REUTERS/Irakli Gedenidze

Τιφλίδα: Χιλιάδες διαδηλωτές και επεισόδια για το νομοσχέδιο περί «ξένων πρακτόρων»

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2024, 11:00
Δυνάμεις ασφαλείας απέναντι σε διαδηλωτές, έξω από το Κοινοβούλιο, το πρωί της Δευτέρας
|REUTERS/Irakli Gedenidze

Τιφλίδα: Χιλιάδες διαδηλωτές και επεισόδια για το νομοσχέδιο περί «ξένων πρακτόρων»

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2024, 11:00

Δύο αμερικανοί πολίτες και ένας Ρώσος συγκαταλέγονται στα 20 άτομα που συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της Γεωργίας, την Τιφλίδα, την ώρα που στη Βουλή της χώρας συζητάται το επίμαχο νομοσχέδιο περί «ξένων πρακτόρων», το οποίο έχει προκαλέσει πολιτική κρίση.

Η αντιπολίτευση της χώρας κάλεσε χθες τους αντιπάλους του νομοσχεδίου να πραγματοποιήσουν ολονύχτια διαμαρτυρία έξω από το Κοινοβούλιο για να εμποδίσουν τους βουλευτές να εισέλθουν στη Βουλή σήμερα, όπου συζητάται το νομοσχέδιο σε τρίτη ανάγνωση.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έμειναν όλο το βράδυ έξω από το Κοινοβούλιο, χορεύοντας στη βροχή, σύμφωνα με το BBC.

Οταν άρχισαν να καταφθάνουν οι βουλευτές της κυβέρνησης, το πρωί της Δευτέρας, για τη συνεδρίαση, οι διαδηλωτές τους αποδοκίμασαν, φωνάζοντας «Ρώσοι» και «σκλάβοι».

Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας, Ιρακλί Κομπαχίτζε, δεσμεύτηκε την Κυριακή να προωθήσει το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο μετά μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχει δει η χώρα ύστερα από την ανεξαρτητοποίησή της από τη Σοβιετική Ένωση το 1991.

Η αστυνομία ξεκίνησε να διώχνει τους διαδηλωτές μακριά από τις εισόδους της Βουλής νωρίς σήμερα το πρωί με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν μικρής έκτασης επεισόδια. Αργότερα, οι δυνάμεις ασφαλείας υποχώρησαν.

Αστυνομικοί συλλαμβάνουν διαδηλωτές, έξω από το Κοινοβούλιο, το πρωί της Δευτέρας – REUTERS/Irakli Gedenidze

Το νομοσχέδιο απαιτεί οι οργανισμοί, οι ΜΚΟ και τα ΜΜΕ που λαμβάνουν πάνω από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό, να εγγράφονται ως «πράκτορες υπό ξένη επιρροή», διαφορετικά θα τους επιβάλλονται πρόστιμα.

Το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Ονειρο ισχυρίζεται ότι αυτό είναι αναγκαίο για την ενίσχυση της διαφάνειας της χρηματοδότησης των ΜΚΟ και για την προστασία της χώρας από εξωτερική παρέμβαση.

Δυτικές χώρες και η γεωργιανή αντιπολίτευση καταγγέλλουν το νομοσχέδιο ως «αυταρχικό» και εμπνευσμένο από τη Μόσχα.

Οι επικριτές του το συγκρίνουν με τον ρωσικό νόμο περί «ξένων πρακτόρων» του 2012, ο οποίος έχει χρησιμοποιηθεί για να καταστείλει τους επικριτές του Κρεμλίνου.

Η διένεξη με αφορμή το νομοσχέδιο έχει αναχθεί σε κομβικής σημασίας για το αν η Γεωργία, η οποία έχει παραδοσιακά στενές σχέσεις με τη Δύση, εξακολουθήσει να προωθεί την ένταξή της στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ ή, αντ’ αυτού, οικοδομήσει σχέσεις με τη Ρωσία.

Η ΕΕ, η οποία τον Δεκέμβριο χορήγησε στη Γεωργία καθεστώς υπό ένταξης χώρας, έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι το νομοσχέδιο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την περαιτέρω ενσωμάτωσή της στο μπλοκ.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι ο λαός της Γεωργίας θέλει ένα «ευρωπαϊκό μέλλον» και κάλεσε τους βουλευτές «να παραμείνουν στον δρόμο για την Ευρώπη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...