Ο στρατός της Ουκρανίας αναγνώρισε πως η Ρωσία σημειώνει «τακτικές επιτυχίες» στην περιφέρεια του Χαρκόβου (στα βορειοανατολικά), όπου η Μόσχα ανακοίνωσε πως κατέλαβε τέσσερα ακόμη χωριά κοντά στα σύνορα στο πλαίσιο επίθεσης που εξαπέλυσε την Παρασκευή.
Τη Δευτέρα, περισσότερες από 30 κοινότητες δέχονταν ρωσικά πυρά και σχεδόν 6.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιφέρειας του Χαρκόβου.
Ο Ολεχ Σινεχούμποφ διευκρίνισε ότι συνολικά 5.762 κάτοικοι εγκατέλειψαν τις περιοχές αυτές από την έναρξη των συγκρούσεων.
«Επί του παρόντος, ο εχθρός καταγράφει τακτικές επιτυχίες», παραδέχθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες το ουκρανικό επιτελείο μέσω Facebook, προσθέτοντας ότι «οι μάχες συνεχίζονται στην συνοριακή πόλη Βοβτσάνκ», που μετρούσε κάπου 17.000 κατοίκους πριν από την επίθεση σε εξέλιξη, στο πλαίσιο της οποίας οι ρωσικές δυνάμεις κινητοποίησαν «έως και πέντε τάγματα», κατά το Κίεβο.
Οι περισσότεροι κάτοικοι του Βοβτσάνκ απομακρύνθηκαν με τη βοήθεια ουκρανών αστυνομικών.
Σύμφωνα με τον Ολεξίι Χαρκίβσκι, αστυνομικό στο Βοβτσάνκ, υπήρξαν νεκροί στους βομβαρδισμούς του Σαββάτου, ενώ η πόλη συνεχίζει να «δέχεται πυρά ασταμάτητα, με πυροβολικό, με ολμοβόλα —ο εχθρός επιτίθεται με ό,τι έχει», είπε ο αστυνομικός, που συμμετέχει στην επιχείρηση για την εσπευσμένη απομάκρυνση κατοίκων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 1.500 άνθρωποι έφυγαν από την Παρασκευή, ενώ η πόλη υπέστη 32 επιθέσεις με drones τις τελευταίες 24 ώρες. Από τη γύρω περιοχή, απομακρύνθηκαν άλλοι 2.500 άνθρωποι, οι περισσότεροι ηλικιωμένοι.
Την Δευτέρα, απέμεναν στο Βοβτσάνκ περίπου 300 κάτοικοι, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη του Χαρκόβου.
«Oλες οι ζώνες των βόρειων συνόρων δέχονται εχθρικά πυρά σχεδόν 24 ώρες το 24ωρο. Η κατάσταση είναι δύσκολη», είπε ο Σινεχούμποφ.
«Οι αμυντικές εμπλοκές και οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται σε μεγάλο μέρος των συνόρων μας», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με τον οποίο «η ιδέα πίσω από τις επιθέσεις στην περιφέρεια του Χαρκόβου είναι να υπερεκταθούν οι δυνάμεις μας και να καταφέρουν πλήγμα στο ηθικό» του ουκρανικού στρατού.
Κατέλαβαν τέσσερα χωριά
Σύμφωνα με το κανάλι DeepState στο Telegram, που πρόσκειται στον ουκρανικό στρατό, οι Ρώσοι κατάφεραν να καταλάβουν περίπου 100 τετραγ. χλμ συνολικά, στις συνοριακές περιοχές του Βοβτσάνκ και του Λιπτσί, που βρίσκονται σε απόσταση 20-40 χλμ από το Χάρκοβο.
Το ρωσικό υπουργείο Aμυνας έκανε λόγο χθες για την κατάληψη ακόμη τεσσάρων κοινοτήτων, πολύ κοντά στα σύνορα των δυο κρατών, στην περιφέρεια Χάρκοβο. Η ομώνυμη πρωτεύουσά της είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.
Ο Βολοντίμιρ Τιμόσκο, επικεφαλής της αστυνομίας στην περιφέρεια Χάρκοβο, δήλωσε πως το Βοβτσάνκ δέχεται επίθεση από τρεις πλευρές και ότι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται πολύ κοντά. «Παρότι διεξάγονται ενεργά μάχες, η αστυνομία συνεχίζει την εσπευσμένη απομάκρυνση» πληθυσμού, σημείωσε.
Ο ίδιος είπε ότι οι Ρώσοι χρησιμοποιούν την ίδια τακτική ανελέητων βομβαρδισμών, που χρησιμοποίησαν στο Μπαχμούτ και στην Αβντιίβκα. Εκείνες οι πόλεις έπεσαν μετά από σφυροκόπημα εβδομάδων, εντελώς κατεστραμμένες.
Ο αρχηγός του ουκρανικού γενικού επιτελείου, Ολεξάντρ Σίρσκι, είπε ότι ο ουκρανικός στρατός απέκρουσε «τις προσπάθειες διάτρησης της άμυνάς μας», όμως παραδέχθηκε πως η κατάσταση «επιδεινώθηκε σημαντικά» και παραμένει «περίπλοκη».
«Οι ουκρανικές δυνάμεις κάνουν ό,τι μπορούν για να κρατήσουν τις γραμμές άμυνάς τους και να καταφέρουν απώλειες στον εχθρό», πρόσθεσε.
«Παρ’ όλες τις εξελίξεις (…) στην περιφέρεια, (η πόλη) Χάρκοβο είναι ήρεμη, δεν βλέπουμε κόσμο να φεύγει», τόνισε ο δήμαρχός της, Ιγκόρ Τερέχοφ.
Το Χάρκοβο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας με περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους. Τους πρώτους μήνες του πολέμου, οι Ρώσοι έφτασαν στα προάστια της πόλης, αλλά απωθήθηκαν από τους Ουκρανούς.
Σύμφωνα με τον Guardian, οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι η Ρωσία δεν έχει τη δυνατότητα να ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια για την κατάληψη της πόλης, αλλά μπορεί να εντατικοποιήσει τους βομβαρδισμούς για να την καταστήσει ακατοίκητη και για να αναγκάσει τις ουκρανικές δυνάμεις να απομακρυνθούν από άλλα τμήματα του μετώπου.
Η Μόσχα μπορεί επίσης να προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει την ικανότητα της Ουκρανίας να χτυπήσει σε ρωσικό έδαφος.
Οι αρχές στο Κίεβο προειδοποιούσαν για εβδομάδες πως οι δυνάμεις της Μόσχας ετοιμάζονταν να εξαπολύσουν επιθέσεις στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, την ώρα που η Ουκρανία αντιμετωπίζει καθυστερήσεις στις παραδόσεις της βοήθειας των δυτικών συμμάχων της και έλλειψη εμπειροπόλεμων στρατιωτών.
Νέες επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος
Ταυτόχρονα, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις τους στο εσωτερικό της Ρωσίας και σε τομείς της ουκρανικής επικράτειας ελεγχόμενους από τον ρωσικό στρατό, βάζοντας στο στόχαστρο πρωτίστως ενεργειακές υποδομές.
Στο Μπέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα, 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ένα κτίριο κατέρρευσε εν μέρει την Κυριακή, χτυπημένο από ουκρανικό πύραυλο που καταρρίφθηκε από την αντιαεροπορική άμυνα. Αλλοι 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε νωρίς σήμερα πως σημειώθηκαν «δυο ισχυρές εκρήξεις» στην περιοχή, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Ουκρανικό drone προκάλεσε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή πυρκαγιά σε διυλιστήριο της Βολγκαγκράντ (νότια Ρωσία), ανέφερε ο περιφερειάρχης Αντρέι Μπατσάροφ, διαβεβαιώνοντας πως δεν υπήρξαν θύματα και ότι η πυρκαγιά που προκλήθηκε, κατασβέστηκε.
Ιδιοκτησία του ρωσικού κολοσσού Lukoil, το διυλιστήριο αναφέρει στον ιστότοπό του ότι είναι το μεγαλύτερο στον νότιο ομοσπονδιακό τομέα, στον οποίο υπάγονται διοικητικά οκτώ περιφέρειες της νοτιοδυτικής Ρωσίας. Η ίδια εγκατάσταση είχε γίνει στόχος ουκρανικής επίθεσης με drone στις αρχές Φεβρουαρίου. Ούτε τότε είχαν αναφερθεί θύματα.
Το Κίεβο λέει πως προχωρά στις επιθέσεις αυτές σε αντίποινα για τους ρωσικούς βομβαρδισμούς εναντίον πολιτικών εγκαταστάσεων, ειδικά ενεργειακών υποδομών της.
Τέλος ο Σοϊγκού
Την ίδια στιγμή στη Μόσχα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν απομάκρυνε, το βράδυ της Κυριακής, από το αξίωμά του τον στενό του συνεργάτη και φίλο επί χρόνια, υπουργό Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, έπειτα από δυο και πλέον χρόνια πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Σοϊγκού είχε επικριθεί σφοδρά από τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, τον αρχηγό της Ομάδας Βάγκνερ, αλλά και ρώσους στρατιωτικούς μπλόγκερ, για τις απανωτές αποτυχίες του ρωσικού στρατού στο ουκρανικό μέτωπο. Τους τελευταίους μήνες, οι επικριτές είχαν χαμηλώσει τους τόνους, μετά τη δολοφονία του Πριγκόζιν, και την βελτίωση, για τους Ρώσους, της κατάστασης στο μέτωπο.
Θα τον διαδεχθεί ο Αντρέι Μπελάουσεφ, οικονομολόγος χωρίς την παραμικρή εμπειρία στις στρατιωτικές υποθέσεις. «Σήμερα, στο πεδίο της μάχης, επικρατεί αυτός που είναι πιο ανοικτός στην καινοτομία», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News