416
9 Μαΐου 2024: Ισραηλινοί στρατιώτες ποζάρουν δίπλα σε ένα τανκ, κοντά στα σύνορα Ισραήλ-Γάζας | REUTERS/Amir Cohen/

Το Ισραήλ προετοιμάζει εισβολή στο κέντρο της Ράφα – έντονες οι διεθνείς πιέσεις

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2024, 14:00
9 Μαΐου 2024: Ισραηλινοί στρατιώτες ποζάρουν δίπλα σε ένα τανκ, κοντά στα σύνορα Ισραήλ-Γάζας
|REUTERS/Amir Cohen/

Το Ισραήλ προετοιμάζει εισβολή στο κέντρο της Ράφα – έντονες οι διεθνείς πιέσεις

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2024, 14:00

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις στη Ράφα της νότιας Γάζας, παρά τη διεθνή αντίθεση και τις συνεχείς πιέσεις προς το Ισραήλ για κατάπαυση της στρατιωτικής δράσης στην περιοχή.

Το Σάββατο, ο ισραηλινός στρατός έδωσε εντολή να εκκενωθούν 11 ακόμη συνοικίες της Ράφα ώστε οι διαμένοντες σε αυτές να κατευθυνθούν προς τον «ανθρωπιστικό καταυλισμό» και προς άλλα καταφύγια. Είναι μια ακόμη ένδειξη ότι προετοιμάζεται πλέον μεγάλη επιχείρηση προς το κέντρο της Ράφα.

Οι επιθέσεις δεν έχουν σταματήσει τις τελευταίες ημέρες, με βομβαρδισμούς από αέρος και πλήγματα από εδάφους. Ισραηλινά άρματα μάχης κατέλαβαν την Παρασκευή τον κεντρικό δρόμο που χωρίζει τις ανατολικές και δυτικές συνοικίες της πόλης, περικυκλώνοντας αποτελεσματικά έτσι την ανατολική πλευρά.

Οι δυνάμεις άμυνας του Ισραήλ (IDF) έχουν ανακοινώσει ότι μέχρι τώρα, περίπου 300.000 κάτοικοι της Γάζας έχουν μετακινηθεί προς την περιοχή Αλ Μαουάσι.

Αριστερα, η Ράφα στις 29 Φεβρουαρίου 2024, όταν είχαν καταφύγει εκεί χιλιάδες Παλαιστίνιοι. Δεξιά, η Ράφα στις 10 Μαΐου 2024 μετά τις εντολές εκκένωσης. REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa/Hussam Al Masri/

Η κυβέρνηση του Ισραήλ επιμένει ότι δεν θα σταματήσει αν δεν ξεριζώσει χιλιάδες μαχητές της εξτρεμιστικής οργάνωσης Χαμάς, οι οποίοι θεωρείται ότι βρίσκονται ότι έχουν αναπτυχθεί στη Ράφα.

Υπάρχει επιστροφή στις διαπραγματεύσεις

Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εκεχειρίας και την αποτροπή μιας μείζονος στρατιωτικής επιχείρησης στη Ράφα τερματίστηκαν άκαρπες την Πέμπτη στο Κάιρο.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί με ανησυχία τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ, ενώ αυτές παρουσιάζονται να έχουν τοπικό χαρακτήρα.

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι τα τρόφιμα και τα καύσιμα εξαντλούνται επειδή δεν υπάρχει ροή βοήθειας μέσω των κοντινών περασμάτων.

Αργά τη νύχτας της Παρασκευής η γαλλική διπλωματία κάλεσε τις ισραηλινές αρχές να σταματήσουν χωρίς καθυστέρηση  τη στρατιωτική δράση στη Ράφα και να επανέλθουν στον δρόμο των διαπραγματεύσεων, με στόχο την άμεση απελευθέρωση των ομήρων και την βιώσιμη εκεχειρία.

Ισραηλινά άρματα μάχης στα σύνορα Ισραήλ – Γάζας. REUTERS/Ammar Awad/
Νεκρός όμηρος

Στο μεταξύ η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα ένα σύντομο βίντεο με τον όμηρο Ναντάβ Πόπλεγουελ, για να ανακοινώσει λίγο αργότερα ότι ο ίδιος σκοτώθηκε μετά από αεροπορική επιδρομή, πριν από έναν και πλέον μήνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...