726
| CreativeProtagon

Σαμποτάζ, κατασκοπεία, δολοφονίες: η μυστική εκστρατεία του Πούτιν στην Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2024, 19:48

Σαμποτάζ, κατασκοπεία, δολοφονίες: η μυστική εκστρατεία του Πούτιν στην Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2024, 19:48

Απλές υποψίες αλλά και έρευνες σχετικά με πιθανές επιχειρήσεις δολιοφθοράς και κατασκοπείας από τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας ανά την Ευρώπη, συνδέουν μεταξύ τους μια σειρά από επεισόδια, ορισμένα παλιά άλλα πιο πρόσφατα, που σημειώθηκαν σε διάφορα ευρωπαϊκά κράτη.

Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν, φυσικά, προειδοποιήσει, τις κυβερνήσεις τους για την απειλή, ωστόσο, το τελευταίο διάστημα «οι συναγερμοί πολλαπλασιάστηκαν, πολλές κόκκινες λυχνίες άναψαν στο χάρτη της Ευρώπης», αναφέρουν σε ρεπορτάζ τους οι Αντρέα Μαρινέλι και Γκουίντο Ολίμπιο της Corriere della Sera. Σημειώνουν πως οι περίεργες συμπτώσεις είναι, πλέον, πάρα πολλές, την ώρα, μάλιστα, που στην Ουκρανία «δύο προδότες» σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Κάνοντας λόγο για έναν πόλεμο που διεξάγεται παράλληλα με τον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία, οι Μαρινέλι και Ολίμπιο εστιάζουν την προσοχή τους καταρχάς στην Ελλάδα, όπου προσφάτως αποκαλύφθηκε μια «απίστευτη, μυθιστορηματική ιστορία». Αναφέρονται στον Νικολάι Σαπόζνικοφ και την Ελενα Σαποζνίκοβα, ένα ζευγάρι επιχειρηματιών από τη Ρωσία, ιδιοκτητών της «Villa Elena, ενός οικογενειακού ξενοδοχείου στην Χαλκιδική, το οποίο στην πραγματικότητα ήταν (σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ των λονδρέζικων Times) άντρο ρώσων κατασκόπων, ένα ασφαλές κρησφύγετο για τα μέλη, άνδρες και γυναίκες, της Μονάδας 29155 της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ρωσίας (GRU) που ειδικεύεται στην εξόντωση αντιφρονούντων και στις δολιοφθορές.

Οπως αναφερόταν και σε σχετικό δημοσίευμα του Protagon, από τη «Villa Elena» είχαν περάσει στοιχεία που ενεπλάκησαν σε εκρήξεις που κατέστρεψαν δύο αποθήκες πυρομαχικών στην Τσεχία το 2014, σε παρόμοιες ενέργειες στη Βουλγαρία και στην αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στο Σόλσμπερι το 2018.

 

Οι Νικολάι Σαπόζνικοφ και Ελενα Σαποζνίκοβα, το ζευγάρι από τη Ρωσία που είχε υπό την ιδιοκτησία του το οικογενειακό ξενοδοχείο «Villa Elena» στη Χαλκιδική, το οποίο αποδείχτηκε άντρο ρώσων κατασκόπων

Τα παραπάνω επεισόδια αποτελούσαν μέρος μιας «προληπτικής εκστρατείας» με στόχο τη δημιουργία προβλημάτων στους εχθρούς του Κρεμλίνου (γενικά) και την παρεμπόδιση (ειδικά) της προμήθειας της Γεωργίας και της Ουκρανίας με όπλα.

Οταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων τον Φεβρουάριο του 2022, και το ΝΑΤΟ έσπευσε να σταθεί στο πλευρό του Κιέβου, οι υπηρεσίες πληροφοριών της Δύσης έλαβαν αμέσως υπόψη τον κίνδυνο έναρξης μιας νέας παρόμοιας «κεκαλυμμένης» εκστρατείας της Μόσχας στην Ευρώπη. Ωστόσο χρειάστηκαν μήνες προετοιμασίας ενώ οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας επέλεξαν, τελικά, να δράσουν με δύο τρόπους: α) ενεργοποιώντας εν υπνώσει πράκτορές της για τη συλλογή πληροφοριών σε χώρες-μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (ορισμένοι από τους οποίους αποκαλύφθηκαν) και β) στρατολογώντας «αναλώσιμα» στοιχεία, άτομα πρόθυμα να ριψοκινδυνέψουν τις ζωές τους αλλά και να «κάνουν ό,τι πρέπει να κάνουν».

Οι Πολωνοί εντόπισαν πιθανούς σαμποτέρ και στη συνέχεια έναν «επιτηρητή» που επιστρατεύτηκε για να παρακολουθεί την κίνηση στο αεροδρόμιο του Ζέσουφ, όπου φτάνουν οι οποίες προμήθειες για την Ουκρανία. Στη συνέχεια σημειώθηκαν πολλά – τουλάχιστον ύποπτα – περιστατικά: εκτροχιασμοί στη Σουηδία, βανδαλισμοί στην Εσθονία, προβλήματα με το δίκτυο GPS, πολλές συλλήψεις στη Γερμανία, δίωξη ενός άνδρα στη Βρετανία με την κατηγορία της πρόκλησης πυρκαγιάς σε αποθήκη που συνδέετο με την Ουκρανία, όπως συνοψίζεται στο ιταλικό δημοσίευμα.

Στην Εσθονία, νέοι με ποινικό μητρώο στρατολογήθηκαν, μέσω του Telegram, έναντι λίγων χρημάτων, για να προκαλέσουν φθορές στο αυτοκίνητο ενός υπουργού και ορισμένα εθνικά μνημεία: τους προηγούμενους μήνες συνελήφθησαν δώδεκα άτομα ενώ και οι λιθουανικές υπηρεσίες έχουν παρόμοιες ανησυχίες περί στρατολόγησης πολιτών των κρατών της Βαλτικής μέσω του Διαδικτύου για την πρόκληση επεισοδίων. Οσον αφορά τη Γερμανία, μεταξύ των συλληφθέντων, οι οποίοι φέρονται να είχαν την προσοχή τους στραμμένη σε στρατιωτικές βάσεις (και για επιχειρήσεις δολιοφθοράς και για τη συλλογή πληροφοριών), συγκαταλέγεται και ένας βετεράνος του Ντονμπάς.

Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας ενδιαφέρεται για τη μεταφορά όπλων, για κέντρα επισκευής και συντήρησης ουκρανικών τεθωρακισμένων οχημάτων (ορισμένα βρίσκονται στο εξωτερικό), για κέντρα εκπαίδευσης, για εργοστάσια κατασκευής ανταλλακτικών, για τους χρόνους παράδοσης των όποιων προμηθειών.

Οπως εξηγούν οι Ολίμπιο και Μαρινέλι στο ρεπορτάζ τους, οι κατάσκοποι της Μόσχας δεν βιάζονται. Οι πράκτορες εν υπνώσει αποτελούν μια μακροπρόθεσμη επένδυση, καθώς όσο παραμένουν κρυμμένοι πίσω από τις όποιες ψεύτικες ταυτότητές τους τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουν να διευρύνουν τον κύκλο των ενίοτε πολύτιμων επαφών τους αλλά και να δράσουν αποτελεσματικά, όταν διαταχθούν να το κάνουν.

Η τακτική είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες ωστόσο υπάρχει μια διαφορά σε σχέση με το παρελθόν: έως πριν από μερικά χρόνια οι λεπτομέρειες των όποιων υποθέσεων κατασκοπείας παρέμεναν απόρρητες ενώ σήμερα κοινοποιούνται, καθώς χρησιμοποιούνται, πλέον, ως όπλο κατά του εχθρού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...