Ο Ραφαέλ Γκλικσμάν, ένας γάλλος συγγραφέας και ακτιβιστής που εξελέγη ευρωβουλευτής της Αριστεράς, θεωρείται το νέο φαινόμενο της γαλλικής πολιτικής σκηνής ενόψει των ευρωεκλογών, καθώς η δημοτικότητά του έχει εκτοξευθεί. Ο 44χρονος πολιτικός υποστηρίζει φιλοευρωπαϊκές και «πράσινες» θέσεις ως επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου με τίτλο «Ξύπνα Ευρώπη», που αποτελείται από τους Σοσιαλιστές και το μικρό του κόμμα, Place Publique.
«Υπάρχει μια φιλοευρωπαϊκή Αριστερά στη Γαλλία που δεν έχει εξαφανιστεί –ήταν μάλιστα για πολύ καιρό κυρίαρχη– και η δουλειά μου είναι να υπερασπιστώ με υπερηφάνεια αυτή τη γραμμή χωρίς συμβιβασμούς ή δισταγμούς» δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στους Financial Times. «Υπάρχει μια Αριστερά στη Γαλλία που πιστεύει στην κοινωνική δικαιοσύνη, στην πράσινη μετάβαση, στην υπεράσπιση της δημοκρατίας και στην αντίσταση στα αυταρχικά καθεστώτα» πρόσθεσε.
Η άνοδός του στο πολιτικό στερέωμα αυξάνει την πίεση στον Εμανουέλ Μακρόν, η κεντρώα συμμαχία του οποίου όχι μόνο βρίσκεται 15 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από την Ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν, αλλά κινδυνεύει πλέον να χάσει και τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με την Ipsos, ο Γκλικσμάν βρίσκεται μόνο τρεις μονάδες πίσω από τη Βαλερί Χαγιέ, την ελάχιστα γνωστή πολιτικό που ηγείται της λίστας υποψηφίων του γάλλου προέδρου για τις ευρωεκλογές.
Ο Γκλικσμάν, ο οποίος μεγάλωσε σε κύκλους της αριστερής ελίτ, ως γιος του αντικομμουνιστή φιλοσόφου Αντρέ Γκλικσμάν, απορρίπτει την ανάδειξή του από τα γαλλικά ΜΜΕ σε πολυαναμενόμενο σωτήρα της ασθμαίνουσας γαλλικής Κεντροαριστεράς. «Το μόνο που ξέρω είναι ότι ήμασταν ένας εύθραυστος χώρος και λίγο άρρωστος, αλλά αναζωογονηθήκαμε» δήλωσε. «Υπάρχει μια ανανέωση».
Οι δημοσκόποι τονίζουν ότι πολλά μπορούν ακόμη να αλλάξουν πριν από τις ευρωεκλογές, δεδομένου ότι η προσέλευση των ψηφοφόρων αναμένεται να είναι χαμηλή. Αλλά αν ο Γκλικσμάν τα πάει καλά, τονίζουν οι Financial Times, η επιτυχία του θα επιβεβαιώσει ότι η δημοτικότητα του Μακρόν φθίνει σε σχέση με τα χρόνια που προσέλκυε ψηφοφόρους από την Κεντροαριστερά έως τη Δεξιά.
Ορισμένοι από τους αριστερούς υποστηρικτές του γάλλου προέδρου έχουν απογοητευθεί από τη κλίση του προς τα δεξιά, όπως διεφάνη στο επίμαχο νομοσχέδιο για το Μεταναστευτικό, και προσελκύονται από τον Γκλικσμάν.
Το δημοσίευμα των FT αναφέρει ότι ο Γκλικσμάν θα ταράξει τα λιμνάζοντα νερά της κατακερματισμένης γαλλικής Αριστεράς, αποδυναμώνοντας την πιο ριζοσπαστική πτέρυγά της και τον βασικό αλλά αμφιλεγόμενο εκπρόσωπό της, τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, τον αντικαπιταλιστή και ευρωσκεπτικιστή αρχηγό του ακροαριστερού κόμματος Γάλλοι Ανυπότακτοι (LFI).
«Πρέπει να διευρύνουμε τον μικρό χώρο μέσα στον οποίο ασφυκτιούμε, εγκλωβισμένοι μεταξύ Μακρόν και Μελανσόν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γκλικσμάν. Οι Σοσιαλιστές άλλωστε, ονειρεύονται την επιστροφή τους στο προσκήνιο μετά από χρόνια στην αφάνεια, ενόψει της προεδρικής κούρσας του 2027, όταν ο Μακρόν δεν θα μπορεί να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα και η Λεπέν θεωρείται το φαβορί.
Στον δρόμο τους στέκεται ο Μελανσόν, ο οποίος θέλει να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα. Αλλά τα αριστερά κόμματα τα χωρίζουν οι διαφορετικές απόψεις τους για τους πολέμους στην Ουκρανία και στη Λωρίδα της Γάζας, και γενικότερα στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής.
Σε αντίθεση με τον Μελανσόν, που ζητά ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ο Γκλικσμάν παίρνει στα σοβαρά την απειλή που συνιστά για την Ευρώπη η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν και υποστηρίζει ότι η Δύση πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει το Κίεβο και να δεχθεί την Ουκρανία και τη Μολδαβία στην ΕΕ το συντομότερο δυνατό.
Η σθεναρή στάση του απέναντι στη Ρωσία προέρχεται από τις εμπειρίες του στο Κίεβο κατά τη διάρκεια της Πορτοκαλί Επανάστασης του 2004, καθώς και από τον χρόνο που πέρασε στη Γεωργία ως σύμβουλος του τότε προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι.
Στις Βρυξέλλες, όπου είναι ευρωβουλευτής από το 2019, ο Γκλικσμάν προκάλεσε την οργή της Κίνας υποστηρίζοντας αυστηρότερους ελέγχους για την αποτροπή εισαγωγών αγαθών που κατασκευάζονται σε συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας. Υποστηρίζει επίσης ότι η ΕΕ θα πρέπει να κάνει πράξη το σύνθημα «αγοράστε ευρωπαϊκά προϊόντα» με οδηγία της, ώστε να διασφαλίσει ότι η πράσινη μετάβαση μπορεί να γίνει χωρίς να αποδεκατιστεί η βιομηχανία.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις της Ipsos, το 27% όσων στηρίζουν τον Γκλικσμάν είχαν ψηφίσει Πράσινους το 2022, το άλλο 27% Μελανσόν και το 17% Μακρόν. «Οι ψηφοφόροι που μεταπηδούν στον Γκλικσμάν από τον Μελανσόν επικαλούνται θέματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ εκείνοι που μεταπηδούν από το στρατόπεδο Μακρόν είναι θυμωμένοι για εσωτερικά θέματα, όπως η μεταρρύθμιση των συντάξεων και το νομοσχέδιο για τη μετανάστευση» εξήγησε στους FT ο Αντουάν Μπριστιέλ, εμπειρογνώμονας στη δεξαμενή σκέψης Jean Jaurès.
Σε πορεία της Πρωτομαγιάς, φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές επιτέθηκαν στον Γκλικσμάν με ύβρεις και αντικείμενα, καθώς οι Ακροαριστεροί τον θεωρούν φιλοϊσραηλινό.
Ο Τιερί Πες της προοδευτικής δεξαμενής σκέψης Terra Nova δήλωσε ότι οι διαφορές στην Αριστερά είναι πιθανό να παραμείνουν και μετά τις εκλογές. «Ολα τα αριστερά κόμματα αθροιζόμενα σήμερα, εξακολουθούν να συγκεντρώνουν λιγότερα ποσοστά από την Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν» δήλωσε ο Πες. «Για να έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει την προεδρία το 2027, η Αριστερά έχει ακόμα να ανεβεί ένα βουνό».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News