Εκατό ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αποκτήσουν σύντομα δεύτερη καρδιά. Για την ακρίβεια, θα αποκτήσουν ένα ψηφιακό αντίγραφο της καρδιάς τους, μέσω του οποίου οι γιατροί θα παρακολουθούν την καρδιαγγειακή υγεία τους.
Είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα προσομοίωσης του καρδιαγγειακού συστήματος, που θεωρείται ότι μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη παρακολούθηση των ασθενών, στην ταχύτερη θεραπευτική παρέμβαση, ακόμη και στην πρόβλεψη καταστάσεων που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον.
Οπως γράφουν οι Times του Λονδίνου, η πενταετούς διάρκειας κλινική δοκιμή που πραγματοποιούν ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου, τα πανεπιστήμια Σέφιλντ και Νότιγχαμ και το Ινστιτούτο Turing, θα ελέγξει τις παραπάνω υποθέσεις. Για τη μελέτη συνεργάζονται εξειδικευμένοι κλινικοί γιατροί, μηχανικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών και βιοστατιστικοί.
Θα δημιουργήσουν πανομοιότυπα εικονικά μοντέλα της καρδιάς καθενός από τους 100 ασθενείς που έχουν επιλεγεί. Αρχικά θα κατασκευάσουν το ψηφιακό μυοκάρδιο και τη φυσιολογία του με μαθηματικούς τύπους και αλγορίθμους και στη συνέχεια θα το «φορτώσουν» με τα ατομικά δεδομένα του κάθε ασθενή.
Τα δεδομένα αυτά συλλέγονται από το ατομικό ιατρικό ιστορικό και όλες τις εξετάσεις στις οποίες έχουν υποβληθεί οι ασθενείς, από φορετές συσκευές που καταγράφουν τη λειτουργία της καρδιάς, ακόμη και από εμφυτεύσιμους αισθητήρες οι οποίοι θα συλλέγουν μετρήσεις. Οι ασθενείς θα συμπληρώσουν επίσης ερωτηματολόγια που αφορούν τον τρόπο ζωής τους και την ψυχική τους υγεία.
Ετσι, η ψηφιακή καρδιά θα είναι «δίδυμη» με την πραγματική τους καρδιά, και μάλιστα θα κάνει συχνά …updates ανάλογα με την εξέλιξη της υγείας και του τρόπου ζωή των ασθενών εντός της πενταετίας.
Η δίδυμη καρδιά θα χρησιμοποιηθεί για να προβλέψουν οι επιστήμονες πώς θα συμπεριφερθεί η πραγματική καρδιά στο μέλλον, για να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα κάποιων θεραπειών και συνολικά για την καλύτερη διαχείριση της καρδιαγγειακής υγείας. Θα λειτουργεί δηλαδή σαν ένα ψηφιακό ασφαλές πεδίο «πειραμάτων», κάτι που δεν μπορούσε να γίνει στην πραγματική καρδιά ενός ασθενούς.
Η τεχνολογία των ψηφιακών διδύμων είναι πρόσφατη στην Ιατρική, όμως χρησιμοποιείται ευρέως σε άλλες επιστήμες. «Είναι μια πρακτική που χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στους τομείς των κατασκευών και της αεροδιαστημικής. Πολλά επιβατικά αεροπλάνα, για παράδειγμα, έχουν ένα ψηφιακό δίδυμο μέσω του οποίου παρακολουθείται η λειτουργία των συστημάτων τους και γίνονται προβλέψεις που αφορούν το πρόγραμμα συντήρησης και επισκευών. Στην ίδια λογική, η ψηφιακή δίδυμη καρδιά μπορεί να μας δίνει πληροφορίες για την υγεία και τις ανάγκες του ασθενούς» λέει στους Times ο καθηγητής Στίβεν Νίντερερ, από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς και Πνευμόνων του Imperial, ο οποίος ηγείται του έργου.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως: σκοτώνουν κάθε χρόνο 17,9 εκατ. ανθρώπους (κατά 85% από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό και κατά το ένα τρίτο σε ηλικίες κάτω των 70), αριθμός που αντιστοιχεί στο 32% του συνόλου των θανάτων. Τα νοσήματα αυτά ευθύνονται για το 38% των πρόωρων θανάτων σε όλον τον κόσμο.
Και όμως, οι περισσότερες καρδιαγγειακές παθήσεις μπορούν να προληφθούν με αλλαγή του τρόπου ζωής, δηλαδή με διακοπή καπνίσματος, σωστή διατροφή και άσκηση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News