Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει την Τετάρτη τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η Αίγυπτος ανέφερε ότι υπάρχει μία τελευταία ευκαιρία για συμφωνία, αφού Ισραήλ και Χαμάς επιστρέφουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η τρομοκρατική οργάνωση είχε ανακοινώσει την Δευτέρα ότι συμφωνεί σε κατάπαυση πυρός και απελευθέρωση των ομήρων, όμως Ισραήλ και ΗΠΑ δήλωσαν ότι η Χαμάς είπε ψέματα και δεν συμφώνησε στους όρους τους οποίους συζητούσαν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, αλλά σε δικούς της.
Την Τρίτη, το Ισραήλ κατέλαβε το στρατηγικό σημείο διέλευσης στα σύνορα του παλαιστινιακού θύλακα με την Αίγυπτο.
Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για πυρά και βομβαρδισμούς σε διάφορους τομείς, ειδικά στην Πόλη της Γάζας (στα βόρεια), όπου το νοσοκομείο Αλ Αχλί έκανε λόγο για επτά νεκρούς, μέλη της ίδιας οικογένειας.
Ο ισραηλινός στρατός ανέπτυξε άρματα μάχης την Τρίτη στη Ράφα, πήρε τον έλεγχο της συνοριακής διέλευσης και έκλεισε τα δυο κυριότερα σημεία εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας -στη Ράφα και στο Κερέμ Σαλόμ, όπου ρουκέτες της Χαμάς σκότωσαν τέσσερις ισραηλινούς στρατιώτες και τραυμάτισαν άλλους- μέτρο που οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν «απαράδεκτο».
Η Ουάσινγκτον εξάλλου έκανε γνωστό πως «ανέστειλε» την παράδοση, την περασμένη εβδομάδα, φορτίου βομβών στο Ισραήλ διότι η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν έδωσε ικανοποιητική απάντηση στις «ανησυχίες» του Λευκού Οίκου για την προαναγγελθείσα χερσαία επιχείρηση στη Ράφα.
Το φορτίο αυτό αποτελείτο «από 1.800 βόμβες 907 κιλών και 1.700 βόμβες 226 κιλών», είπε αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Εξήγησε πως ο φόβος ήταν ότι οι βόμβες θα μπορούσαν να «χρησιμοποιηθούν στη Ράφα» και «σε πυκνοκατοικημένα αστικά περιβάλλοντα».
Οι χώρες που μεσολαβούν —η Αίγυπτος, το Κατάρ και οι ΗΠΑ— στις έμμεσες συνομιλίες για τη σύναψη ανακωχής έπειτα από επτά μήνες πολέμου, διαβουλεύονται στο Κάιρο.
«Όλα τα μέρη συμφώνησαν να επιστρέψουν στο τραπέζι των έμμεσων διαπραγματεύσεων για την εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, μετέδωσε χθες αιγυπτιακό μέσο ενημέρωσης που θεωρείται πως έχει σχέσεις με την αιγυπτιακή υπηρεσία πληροφοριών, το Αλ Καχέρα.
Το Ισραήλ και η Χαμάς πρέπει να μπορέσουν να «καλύψουν τα κενά που απομένουν» για να κλειστεί η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός υπό διαπραγμάτευση, είπε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, προσθέτοντας πως ελπίζει να δει τις συνομιλίες να καρποφορούν «πολύ σύντομα».
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός ανέφερε πως έδωσε οδηγίες στην ισραηλινή αντιπροσωπεία που αναχώρησε για το Κάιρο να «επιμείνει στις αναγκαίες συνθήκες για την απελευθέρωση των ομήρων» καθώς και στις απαιτήσεις που είναι «απαραίτητες» για την «ασφάλεια του Ισραήλ».
«Αυτή μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία (του Ισραήλ) να επιστρέψουν οι αιχμάλωτοι (…) ζωντανοί», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ανώτερο στέλεχος της Χαμάς, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Οκτωβρίου, οι τρομοκράτες απήγαγαν 252 ανθρώπους από το νότιο Ισραήλ και τους μετάφεραν στη Γάζα. Επίσης, οι Παλαιστίνιοι πήραν μαζί τους πολλά πτώματα Ισραηλινών που σκότωσαν στη διάρκεια της βάρβαρης επίθεσής τους. Από τους 252 απαχθέντες, 105 απελευθερώθηκαν τον Νοέμβριο, άλλοι επιβεβαιώθηκε ότι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της ομηρίας τους από τους Παλαιστινίους, ένας σκοτώθηκε από ισραηλινό βομβαρδισμό και τρεις σκοτώθηκαν κατά λάθος από ισραηλινούς στρατιώτες.
Στη Γάζα εκτιμάται ότι παραμένουν όμηροι 132 άνθρωποι, από τους οποίους οι 38 είναι νεκροί, όπως έχουν καταφέρει να επιβεβαιώσουν οι Ισραηλινοί.
Ομως, δεν καθόλου βέβαιο, ότι οι όμηροι είναι ζωντανοί, τουλάχιστον οι περισσότεροι. Πριν από αρκετές εβδομάδες, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που συζητούσαν οι διαπραγματευτές, το πρώτο στάδιο περιελάμβανε την απελευθέρωση των 19 γυναικών, των δύο παιδιών, των ηλικιωμένων και των ασθενών ομήρων, οι οποίοι υπολογίζονταν συνολικά στους 40 από τους 132 που απομένουν στη Γάζα. Οι υπόλοιποι είναι ενήλικες άντρες, οι περισσότεροι στρατιώτες.
Πριν λίγες ημέρες όμως, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν 40 ζωντανοί όμηροι που να πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις. Τότε, οι Ισραηλινοί μείωσαν αυτό το νούμερο στους 33. Την Τρίτη, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι ούτε 33 ζωντανοί όμηροι δεν υπάρχουν (γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς).
Τι θέλει η Χαμάς
Σύμφωνα με δηλώσεις του δεύτερου τη τάξει του πολιτικού βραχίονα της Χαμάς στη Γάζα, Χαλίλ αλ Χάγια, η πρόταση περιλαμβάνει τρεις φάσεις διάρκειας 42 ημερών: αρχικά θα γίνει πλήρης αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων, κατόπιν θα επιστρέψουν οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, έπειτα θα ανταλλαχθούν ισραηλινοί όμηροι στη Γάζα με παλαιστινίους φυλακισμένους στο Ισραήλ, με καταληκτικό σκοπό τη «μόνιμη κατάπαυση του πυρός».
Το Ισραήλ όμως, απορρίπτει την οριστική κατάπαυση του πυρός προτού η Χαμάς, στην εξουσία από το 2007, «νικηθεί».
Ο στρατός του διεξάγει «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση σε «συγκεκριμένες ζώνες» στην ανατολική Ράφα, από όπου διέταξε να φύγουν δεκάδες χιλιάδες οικογένειες.
Στην πόλη βρίσκονται συνολικά 1,4 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, κατά υπολογισμούς των Ηνωμένων Εθνών.
Η εσπευσμένη απομάκρυνση των αμάχων που διατάχθηκε την Τρίτη, μοιάζει να είναι το πρελούδιο της ευρείας κλίμακας χερσαίας επίθεσης που έχει αναγγείλει ο Νετανιάχου για να καταστραφούν τα τάγματα της Χαμάς στο «τελευταίο» κατ’ αυτόν οχυρό της.
Εχει επίσης στόχο να «ασκηθεί στρατιωτική πίεση» στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα ώστε να εξασφαλιστεί συμφωνία που θα ανταποκρίνεται στις «ισραηλινές απαιτήσεις».
Ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, διεμήνυσε χθες ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να «εντατικοποιήσουν» τις επιχειρήσεις σε «όλη» τη Λωρίδα της Γάζας, αν δεν υπάρξει πρόοδος στην απελευθέρωση των ομήρων.
Διεθνής πίεση στο Ισραήλ
Οι ΗΠΑ, ο ΟΗΕ και η ΕΕ καλούν το Ισραήλ να μην κάνει πράξη την απειλή αυτή, καθώς φοβούνται λουτρό αίματος και περαιτέρω επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης.
«Η ένοπλη σύρραξη στη Γάζα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Τις αποφάσεις που λαμβάνονται σήμερα και τις συνέπειες τους σε όρους ανθρωπίνων δεινών θα τις θυμάται κι η επόμενη γενιά», ανέφερε μέσω X ο Μάρτιν Γκρίφιθς, επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών.
Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την Τρίτη πως οι Ισραηλινοί απαγόρεψαν την πρόσβαση στις υπηρεσίες του στο σημείο διέλευσης στη Ράφα, το οποίο αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα.
Στην Αίγυπτο «αποκλείστηκαν εκατοντάδες φορτηγά φορτωμένα καύσιμα και ανθρωπιστική βοήθεια», σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές, μετά το κλείσιμο από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις του φυλακίου διέλευσης της Ράφας και του Κερέμ Σαλόμ, αφού δέχθηκε εκ νέου πυρά.
Ο ΟΗΕ επισήμανε εξάλλου πως δεν διαθέτει πλέον αποθέματα καυσίμων για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας παρά για μια ημέρα, με τον Αντόνιο Γκουτέρες να καλεί το Ισραήλ να ξανανοίξει «αμέσως» τα δυο σημεία διέλευσης (Ράφα, Κερέμ Σαλόμ) και να «σταματήσει οποιαδήποτε κλιμάκωση».
Ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για 18 εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Ράφα εναντίον του νότιου Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων κάποιων προς το συνοριακό φυλάκιο Κερέμ Σαλόμ, κάτι που «εμποδίζει» την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακα.
Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ αναμένεται να ανοίξει ξανά την Τετάρτη. Παράλληλα, οι εργασίες κατασκευής τεχνητού λιμανιού που θα τοποθετηθεί στα παράλια της Λωρίδας της Γάζας έχουν πλέον ολοκληρωθεί κι όταν εγκατασταθεί θα διευκολύνει τις παραδόσεις διά θαλάσσης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News