Στην Ελλάδα μπορείς να «πουλήσεις» πατριωτισμό με τον ίδιο τρόπο που μπορείς να προωθείς τον εαυτό σου ως επόμενο πρωθυπουργό χωρίς να γνωρίζεις σχεδόν τίποτα για τη χώρα, ή να εμπορεύεσαι μοναστηριακό ελιξίριο για τη φαλάκρα όντας ο ίδιος φαλακρός —άρα είτε να μην το έχεις δοκιμάσει, είτε να μη δουλεύει.
Η εύφορη κοιλάδα των «Ψεκ» (όσων γοητεύονται από ανυπόστατες θεωρίες συνωμοσίες) είναι το εκλογικό κοινό που εξέφρασαν ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Καμμένος και Χρυσή Αυγή από το 2011 στις πλατείες και στο Διαδίκτυο. Η εκλογική αυτή δεξαμενή έχει πλέον οριοθετηθεί και προσφέρει ευκαιρίες στους πολιτικούς αρχηγούς οι οποίοι ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να αλιεύσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους.
Αλλωστε το κόλπο του υπερ-πατριωτισμού πιάνει —και κυρίως είναι δωρεάν για αυτούς που δεν έχουν στα χέρια τους την ευθύνη για την ασφάλεια της χώρας. Για όσους ξέρουν, δηλαδή, ότι μπορούν ελεύθερα να ασκούν το άθλημα των λεονταρισμών και να παίρνει τα λόγια τους ο αέρας.
Ενόψει της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αγκυρα (13/5) και με αφορμή την κίνηση των Τούρκων να υλοποιήσουν την απαράδεκτη απόφασή τους να λειτουργήσει ξανά ως τζαμί η Μονή της Χώρας (η απόφαση ελήφθη στις 21 Αυγούστου του 2020, περισσότερα εδώ), ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση έπιασαν στασίδι αμέσως μετά το Πάσχα.
Αλλωστε μιλάμε για σχεδόν δέκα προεκλογικές ημέρες (αν συμπεριλάβει κανείς και δύο-τρεις ημέρες μετά την επίσκεψη) οι οποίες προσφέρονται για δωρεάν υπερ-πατριωτισμό και αβέρτα καταγγελία του δήθεν «ενδοτισμού» της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Επιπλέον, οι ημέρες αυτές αποτελούν την κατάλληλη γέφυρα από τις θεωρίες συνωμοσίας για τα Τέμπη, στις θεωρίες για τον δήθεν αφοπλισμό των νησιών και τη δήθεν μετακίνηση πυραύλων Patriot και S-300 στην Ουκρανία. Ο Κυριάκος Βελόπουλος λανσάρει την πρώτη ύλη, ο Στέφανος Κασσελάκης «αντιγράφει» —ή, αν θέλετε, προσφέρει στο ίδιο κοινό ένα αρτιότερα σκηνοθετημένο ριμέικ.
Yπάρχει άλλωστε εύφορο έδαφος για αυτά τα πράγματα στο Διαδίκτυο όπου ήδη ενδημούν πάσης φύσεως «ειδικοί» για την Αμυνα και τα σύγχρονα όπλα. Οι οποίοι, αν τσιμπάς με κάτι τέτοια, μπορούν – συνομιλώντας πχ. με κάποιον απόστρατο στο TikTok – να σου εξηγήσουν ότι τα Rafale και οι Belharra «δεν κάνουν» ενώ τα αεροσκάφη F-35 (που έριξαν πυραύλους του Ιράν πριν από λίγες ημέρες όταν επιτέθηκε στο Ισραήλ) πολύ απλά, «δεν στρίβουν».
Η ανοησία και το ψέμα είναι δωρεάν. Γιατί στα λόγια, αυτός που δεν έχει διαχειριστεί την επιθετικότητα του «σουλτάνου», δεν έχει κληθεί να αντιδράσει στον Εβρο, δεν έχει χτίσει συμμαχίες όταν ο Ερντογάν δήλωνε «θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά», μπορεί να κινείται ελεύθερα. Αυτός που δεν έχει την ευθύνη της Αμυνας και των εξοπλισμών όταν ο «σουλτάνους» απειλεί ότι «οι πύραυλοι Tayfun θα χτυπήσουν την Αθήνα αν δεν ηρεμήσουν οι Ελληνες», νιώθει ότι έχει το ελεύθερο να μη σηκώνει μύγα στο σπαθί του. Ποτέ και πουθενά. Ατεγκτος.
Το μόνο πρόβλημα για εκείνον είναι ότι πέρα από τη δεξαμενή των «Ψεκ», υπάρχουν κι αυτοί που θυμούνται πως όταν ο Ερντογάν δήλωνε ότι «οι πύραυλοι Tayfun θα χτυπήσουν την Αθήνα αν δεν ηρεμήσουν οι Ελληνες» (11.12.2022), η Ελλάδα καθόλου «καλά» δεν «κάθισε» απέναντι στις απειλές του. Εξοπλιζόταν και έχτιζε διαρκώς συμμαχίες. Και τελικά ο Ερντογάν ήταν αυτός που κάθισε στο ίδιο τραπέζι με τον έλληνα Πρωθυπουργό, παρότι δήλωνε: «Για μένα δεν υπάρχει Μητσοτάκης, δεν θα ξανασυναντηθώ ποτέ μαζί του».
Αντί του Μητσοτάκη, λοιπόν, που διαχειρίστηκε με αποδεδειγμένη ψυχραιμία και αποφασιστικότητα την ακραία επιθετικότητα του «σουλτάνου», δύο άλλοι πολιτικοί αρχηγοί θα επιχειρήσουν επί δέκα ημέρες να μας πείσουν ότι εκείνοι θα τα κατάφερναν καλύτερα:
— Ο ένας είναι ο άνθρωπος που αποκάλεσε «κρατίδιο» της Βόρειας Κύπρου τα Κατεχόμενα. Στα οικονομικά υπόσχεται κατά λάθος… μείωση των δαπανών για την Υγεία (όταν του επισημάνθηκε το λάθος, τις διπλασίασε αμέσως).
— Ο άλλος αρχηγός είναι ο άνθρωπος που υπόσχεται να κατατροπώσει πι & φι τον Ερρντογάν. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι κατείχε χειρόγραφες επιστολές του Ιησού, πουλούσε «Μοναστηριακά Ιάματα» για την φαλάκρα και πρόσφατα υποσχέθηκε «συντάξεις 3.000-4.000 ευρώ σε βάθος 8-9 μηνών».
Επομένως, γιατί να μην τους πιστέψουμε; Τι έχουμε να χάσουμε; Το Ιανουάριο του 2015 ο θείος Λευτέρης έλεγε (βλέποντας τον Αλ. Τσίπρα στην τηλεόραση): «Ετούτος εδώ μου τα λέει ωραία. Γιατί να μην τον δοκιμάσω;». Μετά, όταν έκλεισαν οι τράπεζες, περίμενε κάθε μέρα στην ουρά για να σηκώνει λίγη-λίγη τη σύνταξη.
Υπάρχει όμως μια διαφορά ανάμεσα στην ανευθυνότητα για τα οικονομικά και την ανευθυνότητα για τα εθνικά. Η διαφορά είναι πως η δήθεν «υπερήφανη διαπραγμάτευση» με τους «κακούς» Ευρωπαίους μπορεί να σε οδηγήσει σε 2015, ενώ το εμπόριο πατριωτισμού από ανεύθυνους ανθρώπους οδηγεί -όπως έχουμε δει στην ελληνική Ιστορία- σε πολύ χειρότερες καταστάσεις.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News