Αν οι νυχτερίδες των Κινέζων έφεραν τον κορονοϊό στη Γουχάν και κατόπιν την υγειονομική κρίση σε όλον τον κόσμο, σκεφτείτε τι μπορούν να κάνουν οι βάτραχοι στη γεωπολιτική. Είναι ικανοί να προκαλέσουν μέχρι και παγκόσμια σύρραξη. Ποιοι βάτραχοι; Αυτοί που βράζουν στο τσουκάλι. Το θέμα μας, βέβαια, δεν είναι τα αηδιαστικά μαγειρικά παρασκευάσματα, εξωτικά ή ντόπια, αλλά η τακτική του Πεκίνου για την επίτευξη των στρατηγικών του στόχων.
«Βρασμένος βάτραχος» καλείται ο τρόπος διά του οποίου η Κίνα μεθοδεύει την ενσωμάτωση της Ταϊβάν στον εθνικό κορμό. Το φαΐ (η Ταϊβάν) σιγοβράζει, όμως όταν οι συνθήκες το απαιτούν οι φλόγες δυναμώνουν. Ο κόσμος μαθαίνει έτσι να εξοικειώνεται με την ιδέα της επέκτασης της Κίνας στην περιοχή της. Το παραπάνω βράσιμο έχει πλεονεκτήματα αφού δεν αποτελεί «casus belli» για τις ΗΠΑ, είπε στους Financial Times ο αμερικανός ναύαρχος Τζον Ακουιλίνο, διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στον Ινδικό-Ειρηνικό.
Ο Ακουιλίνο είπε ότι κατά τη διάρκεια των τριών ετών που πέρασε στην περιοχή παρατήρησε τη συνεχή αύξηση της έντασης που προκαλείται από τις κινεζικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν εντείνει την επιθετικότητά τους. «Είναι όλο και πιο τολμηροί και επικίνδυνοι, αφού αντιλαμβάνονται τη δύναμη ως δικαίωμα». Ο ναύαρχος θυμήθηκε την πρόβα εισβολής στην Ταϊβάν, που έγινε τον Αύγουστο του 2022, όταν η Νάνσι Πελόζι πήγε στο νησί.
Τότε δεκάδες κινεζικά μαχητικά και βομβαρδιστικά πέταξαν στα στενά και εκτοξεύτηκαν πύραυλοι. Και αμέσως μετά από αυτήν την επίδειξη δύναμης, οι παραβιάσεις των κινεζικών αεροπλάνων παγιώθηκαν, έγιναν ρουτίνα και πλέον θεωρούνται δεδομένες. Το ίδιο έκαναν και κάνουν τα πλοία της κινεζικής Ακτοφυλακής, αφού άρχισαν να περιπολούν στα χωρικά των ταϊβανέζικων νησίδων Κινμέν και Ματσού – αυτά τα νησάκια θεωρούνται ο πρώτος στόχος της Κίνας σε περίπτωση επίθεσης μεγάλης κλίμακας.
Η τελευταία φορά που οι Κινέζοι «ανέβασαν τη φωτιά στην γκαζιέρα όπου βράζει ο βάτραχος» ήταν το πρωί του περασμένου Σαββάτου, λίγες ώρες μετά την αναχώρηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν από το Πεκίνο. Μέσα σε τρεις ώρες, η άμυνα της Ταϊπέι εντόπισε 22 κινεζικά αεροπλάνα στα στενά και 12 παραβιάσεις. Είναι το υστερόγραφο στο διαχρονικό μήνυμα ότι «η Ταϊβάν είναι εσωτερικό ζήτημα και κόκκινη γραμμή».
Ο Ακουιλίνο είπε ακόμη ότι η Ταϊβάν δεν είναι ο μοναδικός βάτραχος στα τσουκάλια της Κίνας. Οι Κινέζοι «βράζουν τον βάτραχο» και αλλού, στις Φιλιππίνες ιδίως, κυρίως σε μία ατόλη που κατά το διεθνές δίκαιο βρίσκεται στην ΑΟΖ της Μανίλας. Εκεί, το 1999, οι Φιλιππινέζοι τοποθέτησαν ένα παλιό πλοίο και κάνουν περιπολίες με σκοπό να διεκδικήσουν κυριαρχία. Ομως το Πεκίνο παρεμπόδισε επί μακρόν την προσέγγιση, μάλιστα η Ακτοφυλακή τους επιτέθηκε με κανόνια νερού σε φιλιππινέζικα σκάφη.
Οι Κινέζοι έχουν ήδη υψώσει τη σημαία τους σε επτά νησιά της περιοχής και έχουν κατασκευάσει άλλα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, τα οποία μάλιστα έχουν οχυρώσει. Υστερα απ’ όλ’ αυτά, είναι εφικτό να σβήσει η Δύση τη φωτιά στην γκαζιέρα όπου «βράζει ο βάτραχος»; Ο ναύαρχος είπε ότι πρέπει οι ΗΠΑ να παράσχουν σύγχρονα αμυντικά συστήματα στους συμμάχους τους εκεί. Και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μόλις υπέγραψε για στρατιωτικές προμήθειες 8 δισ. δολαρίων στην Ταϊβάν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News