467
Ανιστορικές μπίζνες: οι «Πύργοι Τραμπ» του Βελιγραδίου, όπως τους ονειρεύτηκε ο Τζάρεντ Κούσνερ |

Εξοργίζει τους Σέρβους η ιδέα ενός «Πύργου Τραμπ» στο Βελιγράδι

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2024, 19:54
Ανιστορικές μπίζνες: οι «Πύργοι Τραμπ» του Βελιγραδίου, όπως τους ονειρεύτηκε ο Τζάρεντ Κούσνερ
|

Εξοργίζει τους Σέρβους η ιδέα ενός «Πύργου Τραμπ» στο Βελιγράδι

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2024, 19:54

Θέμα έγινε στα Δυτικά media η είδηση ότι οι Σέρβοι αντιδρούν στο σχέδιο ανάπλασης ενός ιστορικού χώρου του Βελιγραδίου από την εταιρεία του Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρού του πρώην αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Αν δεν εμπλεκόταν εμμέσως το όνομα του Τραμπ και αν δεν υπήρχαν οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές στον ορίζοντα, μάλλον δεν θα έπεφτε και πολύ φως σε αυτήν την ιστορία, διότι το υπό ανάπλαση κτίριο δεν είναι άλλο από το βομβαρδισμένο το 1999 από τους ΝΑΤΟϊκούς αρχηγείο του γιουγκοσλαβικού στρατού – μία ενοχλητική, άβολη ανάμνηση.

Η είδηση, έγραψαν τα Δυτικά μέσα, σοκάρισε τους Σέρβους: «Είναι σαν να ήθελαν οι Ταλιμπάν να χτίσουν ένα πολυτελές διαμέρισμα στην τοποθεσία των Διδύμων Πύργων» σχολίασαν κάποιοι και όχι ιδιαιτέρως επιτυχημένα, αφού το «2001» το προκάλεσε η Αλ Κάιντα του Μπιν Λάντεν και όχι οι Ταλιμπάν. Εκτός από τον γαμπρό του Τραμπ, στην ιστορία εμπλέκεται και ο Ρίτσαρντ Γκρένελ, διορισμένος από τον Τραμπ πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γερμανία το διάστημα 2018-2020 και κατόπιν στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο.

Οι Κούσνερ και Γκρένελ, λοιπόν, πρότειναν κατεδάφιση του ιστορικού κτιρίου, το οποίο οι Σέρβοι ουδέποτε αποκατέστησαν – αντιθέτως, το άφησαν όπως το κατάντησαν οι ΝΑΤΟϊκές βόμβες, σαν έκθεμα σύγχρονης πολιτικής ιστορίας, έργο ιμπεριαλισμού, μνημείο για τα δεινά των Γιουγκοσλάβων και των Σέρβων ειδικότερα. Κατά το σχέδιο του αμερικανικού διδύμου, στη θέση του γιουγκοσλαβικού αρχηγείου θα υψωνόταν ένα πολυώροφο συγκρότημα πολυτελών διαμερισμάτων και γραφείων σε στυλ «Πύργοι Τραμπ».

«Είναι εξωφρενικό να μετατρέπεται ο τόπος όπου βομβαρδίστηκαν και σκοτώθηκαν άνθρωποι σε χώρο με τζακούζι και καζίνα» είπε ένας πολιτικός της σερβικής αντιπολίτευσης, ο Αλεξάνταρ Γιοβάνοβιτς Κούτα, ο πρώτος που δημοσιοποίησε το θέμα, τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο Κούτα είπε ότι οι διαπραγματεύσεις του σερβικού κράτους με τους Κούσνερ και Γκρένελ άρχισαν το 2022 και συνεχίζονται. Κατά τον Κούτα, το σερβικό κράτος θα χορηγούσε άδεια 99 ετών στους δύο εργολάβους.

Μετά την αρχική διαρροή, ο Κούσνερ επιβεβαίωσε την είδηση μέσω της πλατφόρας Χ, έτσι έγινε γνωστό ότι προωθεί αναπτυξιακά έργα και στην Αλβανία. «Είμαι ενθουσιασμένος που μοιράζομαι μερικές πρώιμες σχεδιαστικές εικόνες μαζί σας» έγραψε ο Κούσνερ στο Χ, δίνοντας την εικόνα (μακέτα) δύο φωτισμένων διδύμων πύργων που υψώνονται πάνω από το Βελιγράδι. Η Corriere della Sera σχολίασε ότι «είναι κατανοητό για ποιον λόγο εξοργίζει η ιδέα μιας αμερικανικής εταιρείας, με συγγενείς ενός πρώην και πιθανώς μελλοντικού προέδρου».

Η αλήθεια είναι ότι δεν θα εξόργιζε περισσότερο ή λιγότερο τους Σέρβους η ίδια ιστορία αν είχε για πρωταγωνιστές συγγενείς άλλων προέδρων, του Μπιλ Κλίντον ας πούμε, ή του Μπαράκ Ομπάμα, αφού η προσβολή στην ιστορική μνήμη θα ήταν ακριβώς η ίδια. Το ασφαλές συμπέρασμα που εξάγεται, πάντως, είναι ότι η περίπτωση Γκρένελ δείχνει πώς ο Τραμπ μεταχειρίστηκε την αμερικανική διπλωματία, δεδομένου ότι ο εκλεκτός του όχι μόνο απέτυχε να συμβιβάσει Σέρβους και Αλβανούς στο Κόσοβο, αλλά παρόξυνε το μεταξύ τους μίσος. Αυτό δεν τον απέτρεψε από το να επανέλθει στο Βελιγράδι ως… εργολάβος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...